Броколі в Росії поки сильно поступається за популярністю давно і добре знайомій садівникам білокачанній і кольоровій капусті. Але ситуація поступово змінюється, і цьому сприяє регулярна поява на ринку сортів і гібридів, що поєднують високу продуктивність, багатий хімічний склад і хороші смакові якості з «товарним виглядом», лежкістю і простотою вирощування. Всім цим критеріям відповідає гібрид броколі Монако F1. Він створений в Нідерландах, але швидко і успішно «прижився» в російських регіонах з різним кліматом.

На відміну від білокачанної капусти, яка давно і успішно культивується на території Росії в промислових масштабах, інші види цієї культури не отримали такого широкого поширення. Однак в останні роки тенденція змінюється. Наприклад, капуста кольрабі в даний час вирощується не тільки садівниками-аматорами, але і великими фермерськими господарствами, хоча вона як і раніше не настільки популярна, як її білокачанна родичка.

Незважаючи на всі труднощі, пов'язані з вирощуванням розсади капусти, багато городників як і раніше героїчно бажають їх долати. І це невипадково, оскільки розсада, вирощена своїми руками, приносить особливу радість і приносить віру в свої сили. Правда, у випадку з капустою найбільш пощастило тим, хто живе на своїй землі і має можливість створити для розсади необхідні умови. Міським мешканцям багатоповерхових будинків, особливо якщо у них немає балконів і лоджій, пощастило менше, оскільки для них вирощування нормальної капустної розсади - завдання практично нездійсненне. Тому найчастіше скарги на те, що в'яне розсада капусти, надходять саме від жителів квартир з центральним опаленням, які при всьому своєму бажанні зазвичай не здатні забезпечити розсаді капусти ті умови, при яких вона здатна нормально розвиватися.

Як і у решти овочевих культур, у капусти всі сорти діляться на три великі групи, пов'язані з термінами дозрівання культури. Відповідно до цього буває капуста рання, середня і пізньоспіла. Овоч із середніми і пізніми термінами дозрівання відмінно підходить для зберігання і переробки (маринування, квашення, консервування), а ось ранню капусту прийнято вживати у вигляді свіжих салатів, додавати її в літні рагу та інші сезонні страви. Ранньоспілі сорти мають свої особливості, є у цієї капусти як сильні, так і слабкі сторони.