Чи треба мити картоплю після збирання врожаю для закладки на зберігання. Корисні поради від дачників
Чи можна мити картоплю перед зберіганням? І навіщо проводити таку здавалося б втомливу процедуру? Відповідь проста - це один з етапів якісного сортування, коли є можливість обробити практично кожен з клубнів.
Прихильники ідеї мити картоплю перед закладкою на зиму наводять наступні аргументи. По-перше, підвищується гігієна, а по-друге стає зрозуміло - в якому стані знаходяться клуби, чи немає гнили, тріщин або надрізів. Після вибракування залишають тільки міцні і здорові плоди середньої величини.
Основна вимога - провести хорошу сушку, під час якої слід перевертати продукцію і забезпечувати вентиляцію. Також можна провести обробку розчином вапна.
Якщо ви вирішили прибрати природний шар захисту у вигляді землі, то постарайтеся забезпечити картоплі надійні умови зберігання. Виберіть як тару дерев'яні подвійні ящики утеплені деревними тирсами, а між рядами покладіть листя полину, папороті або горобини. Взимку перевіряйте цілісність врожаю, під час вибираючи одиниці.
Чи можна мити картоплю перед зберіганням? І навіщо проводити таку здавалося б втомливу процедуру? Відповідь проста - це один з етапів якісного сортування, коли є можливість обробити практично кожен з клубнів.
Закладка картоплі на зберігання. Терміни збирання картоплі для зимового зберігання
Вирощуючи картоплю у своєму господарстві, городники часто підкопують кущі з молодою картоплею або прибирають у ранні терміни для щоденного використання.
Для закладки на зимове зберігання ранній збір не гарантує його хорошу збереження. Зберігати слід тільки добре визрілі клуби, для чого необхідно виконати наступні заходи.
- Урожай клубнів картоплі починає формуватися при підсиханні нижнього листя ботви. Термін дозрівання становить приблизно 3-4 тижні. За цей період ботва всихає і відмирає, а в клубнях накопичується крохмаль та інші речовини, що надають індивідуальний смак і аромат кожному сорту.
- За 1-2 тижні до прибирання суху ботву скашують. Картоплю залишають у землі на дозрівання. Картопля покривається товстою огрубілою шкірою, формує сухі очі.
- До викопки картоплі приступають в суху сонячну погоду, щоб клуби встигли просохнути на сонці, а після обробки - ще й деякий час в тіні.
- У теплих регіонах картопля визріває повністю в землі, а в більш холодних регіонах час викопки практичніше визначати за погодними умовами.
- Ранні сорти картоплі прибирають у липні-початку серпня, середні - з 10-15 серпня до кінця місяця. Пізні - у третій декаді серпня - першій половині вересня. Довше зберігати картоплю в землі непрактично: можуть початися осінні дощі. Клубні наберуть багато вологи і знизять лежкість в зимовий період. При тривалій посухі клубні можуть, навпаки, втратити вологу, стаючи надміру м'якими.