Користь і шкода персиків для здоров'я викликають багато питань - смачний фрукт не завжди чинить благотворну дію на організм. Щоб зрозуміти, від чого залежить сприйняття персиків організмом, потрібно вивчити їхні властивості.
- Персик - це фрукт або ягода
- Харчова цінність і склад персика
- Які вітаміни містяться в персиках
- Скільки калорій у персиці
- Утримання БЖУ в персиці
- Чим корисний персик для організму людини
- Чим корисні персики для чоловіків
- Коли можна давати дитині персик
- Чим корисні персики для серцево-судинної системи
- Як правильно є персик
- Як є персики при захворюваннях ЖКТ
- При гастриті
- Під час панкреатиту
- При виразці
- Скільки перетравлюється персик
- Персик слабить або кріпить
- Чи можна їсти персики на ніч
- Чи можна персики при жовчно-кам'яній хворобі
- Чи можна їсти персики при сечокам'яній хворобі
- Чи можна при цукровому діабеті їсти персики
- Чи можна їсти персики при пієлонефриті
- Скільки персиків можна їсти в день
- Чи можна їсти персики при схудненні
- Дієта на персиках
- Користь і шкода кісточок персика
- Лікувальні властивості листя персика
- Застосування персика в косметології
- Маска з персика для обличчя
- При яких захворюваннях не можна їсти персики
- Чи може бути алергія на персики
- Чи можна отруїтися персиками
- Ув'язнення
Персик - це фрукт або ягода
Згідно з визначенням, ягодами називаються плоди з безліччю кісточок всередині, що дозрівають зазвичай на невисоких чагарниках. Оскільки персики ростуть на деревах, а всередині у них розташована єдина велика кісточка, то до ягод їх відносити не можна, вони є фруктами.
Харчова цінність і склад персика
Своєю користю продукт зобов'язаний насиченому складу. У фрукті містяться органічні кислоти і антиоксиданти, зола і крохмаль, натуральні цукри. У великій кількості представлені мінерали:
- калій і фосфор;
- залізо і марганець;
- цинк і кремній;
- сірка і хлор;
- кальцій, йод, нікель і фтор.
Користь від регулярного вживання фрукту виражається в тому, що він підтримує баланс мікроелементів в організмі на потрібному рівні і дозволяє не відчувати нестачі корисних речовин.
Які вітаміни містяться в персиках
Продукт є багатим джерелом вітамінів. Найбільше в ньому міститься аскорбінової кислоти, але, крім того, присутні:
- вітаміни Е і Н;
- нікотинова кислота РР;
- вітамін А;
- широка група вітамінів з підгрупи В - В2 і В5, В1 і В6, В9.
Скільки калорій у персиці
Поживність продукту залежить від його сорту. Однак у середньому 100 г фруктової м'якоті містять від 38 до 50 ккал. Зазвичай, більшою калорійністю відрізняються солодкі сорти.
Утримання БЖУ в персиці
З точки зору нутрієнтів продукт складається переважно з вуглеводів - їх у фрукті присутнє близько 9 г. Всього 0,9 г припадає на частку білків, а жири займають тільки 0,1 р. Основну частину складу займає вода - цілих 86 р.
Чим корисний персик для організму людини
Корисні властивості персика дуже різноманітні. Якщо вживати цей фрукт на постійній основі, він надасть наступну дію:
- допоможе вивести пісок і каміння з нирок завдяки сечогінним властивостям, позбавить від набряків і зайвих рідин;
- зміцнить серцеву систему, підвищить еластичність кровоносних судин, фрукт містить багато корисного калію;
- поліпшить роботу нервової системи і мозку - вживати продукт корисно при напруженій розумовій діяльності;
- захистить від можливих недуг зір, фрукт приносить користь в якості профілактики катаракти і короткозорості;
- допоможе зміцнити імунітет і вилікувати застуду, оскільки продукт містить вітамін С, він має виражені протизапальні властивості;
- налагодить обмінні процеси в організмі і допоможе вирішити проблему запорів - клітковина в складі продукту швидко очищає організм від шлаків.
До користь продукту можна віднести його благотворний вплив на настрій, він допомагає впоратися з дратівливістю, хронічною втомою і тривогою. І звичайно, продукт приносить велику користь при авітамінозі - його склад можна вважати справжнім вітамінним коктейлем.
Чим корисні персики для чоловіків
Для чоловічого організму приносять користь протизапальні властивості продукту. Вживати його рекомендується при захворюваннях передміхурової залози, він запобігає запаленню і допомагає впоратися з наявним захворюванням. Калій у складі фрукту благотворно впливає на серце і судини, в цьому полягає велика користь для чоловіків, особливо схильних до ранніх інфарктів.
Крім того, продукт приносить користь для чоловічого гормонального фону і позитивно відбивається на потенції - при регулярному вживанні фрукту поліпшується лібідо.
Коли можна давати дитині персик
Зміцнюючі властивості фрукту приносять велику користь для дітей, персик захищає зір дитини, покращує стан її імунітету, підтримує нормальне травлення. Але вперше вводити продукт в раціон можна не раніше 7 місяців життя малюка - разом з першим прикормом і в дуже невеликих кількостях.
Оскільки фрукт нерідко викликає алергію, для початку варто запропонувати дитині кілька крапель свіжовижатого соку. Якщо негативної реакції не буде, далі дозволяється час від часу пропонувати малюку персикове пюре, не більше 70 г за добу.
Увага! Оскільки персик має низку суворих протипоказань, необхідно порадитися з педіатром, перш ніж пригощати дитину новим продуктом.
Чим корисні персики для серцево-судинної системи
Користь персика для серця і судин обумовлена в першу чергу високим вмістом калію і магнію. Фрукт зміцнює судинні стінки, перешкоджає накопиченню шкідливого холестерину і захищає організм від атеросклерозу. Вживання фруктаприносить користь в якості профілактики ішемії та аритмії, інсультів та інфарктів. Персик запобігає утворенню тромбів, тому від нього буде особлива користь у похилому віці.
Як правильно є персик
Персик приносить організму в основному користь і рідко заподіює шкоду, проте необхідно знати, як вживати цей фрукт при різних захворюваннях. У деяких ситуаціях до стиглих плодів необхідно підходити з обережністю і сильно обмежувати їх кількість.
Як є персики при захворюваннях ЖКТ
Фрукт приносить особливу користь травній системі, оскільки здатний якісно очищати її від шлаків і покращувати метаболізм. Однак саме при захворюваннях ЖКТ персик може і серйозно пошкодити при необережному вживанні.
При гастриті
Персики при гастриті практично протипоказані у свіжому вигляді. У стиглій м'якоті міститься занадто багато кислот і цукрів, що мають дратівливу дію на запалені слизові. Свіжий фрукт провокує додаткове вироблення соляної кислоти, що тільки погіршує стан.
Однак вживати персик можна в період ремісії, особливо у вигляді компотів і пюре, а також разом з кашами і сиром. Можна з користю їсти і свіжий фрукт, але тільки після основної їжі і на ситий шлунок.
Під час панкреатиту
Гостре запалення підшлункової стає приводом для того, щоб повністю прибрати персик з раціону до тих пір, поки не стихнуть болі. У період спокійного перебігу хвороби вживати фрукт можна, але в малих кількостях і переважно в обробленому вигляді - як пюре або компот зі шматочками м'якоті.
При виразці
У період загострення виразки свіжий персик принесе організму шкоду, оскільки кислоти в його складі ускладнять протікання хвороби. До виходу в стан ремісії фрукт знадобиться повністю виключити з раціону.
При спокійному перебігу хвороби вживати персики можна, від цього буде користь. Але є їх потрібно потроху і разом з іншими продуктами харчування. Не рекомендується приймати їх на голодний шлунок - це виявить дратівливу дію на слизові і може стати причиною загострення.
Скільки перетравлюється персик
Незважаючи на низьку калорійність, перетравлюється персик досить довго. У середньому організм засвоює його за 40 хвилин, тому перед тим, як з'їсти персик увечері, потрібно розрахувати час, що залишився до сну.
Персик слабить або кріпить
Користь персика затребувана при схильності до запорів, оскільки він надає послаблюючу дію. Фрукт активізує перистальтику, але робить це дуже м'яко. Тому при нетривалих проблемах зі стільцем варто віддати перевагою саме йому, а не потужним фармацевтичним препаратам. Користь буде в тому, що фрукт допоможе впоратися із запором, і відновлювати мікрофлору після його вживання не доведеться.
Чи можна їсти персики на ніч
Є персики на ніч можна, але в розумних кількостях і з обережністю. Поживність у фрукту низька, наприклад, калорійність інжирного персика становить всього 36 ккал на 100 г. До того ж у складі майже відсутні жири, тому шкоди фігурі фрукт не завдасть.
Але вживання персика перед сном запустить активні травні процеси в організмі, а з ранку може проявитися слабка дія продукту. Якщо такий ефект небажаний, то з'їсти персик увечері стоїть раніше і в невеликому обсязі.
Чи можна персики при жовчно-кам'яній хворобі
При проблемах з виробленням жовчі рекомендується вживати більше клітковини, а фрукти є кращим джерелом харчових волокон. Тому персик при жовчно-кам'яній хворобі принесе велику користь - він поліпшить моторику травного тракту, посилить виділення жовчі і послужить профілактикою її застою.
Порада! при наявності великих каменів у жовчному міхурі вживання плодів бажано обговорити з фахівцем. Онімогут спровокувати рух конкрементів, що заподіє багато неприємних відчуттів, і ніякої користі для організму не буде.
Чи можна їсти персики при сечокам'яній хворобі
При каменях у нирках свіжий продукт також може приносити і користь, і шкоду. Його цінність полягає в тому, що завдяки сечогінним властивостям він допоможе вивести з нирок дрібний пісок і послужить профілактикою набряків. Однак при наявності повноцінного каміння ефект може вийти зворотним - конкременти прийдуть у болісний рух.
Чи можна при цукровому діабеті їсти персики
Продукт містить багато фруктози, а глікемічний індекс персика дорівнює всього 35 одиницям, тому до різкого підвищення цукру вживання продукту не призводить. Крім того, персики прискорюють обмінні процеси, що приносить велику користь при діабеті.
Але при цьому зловживати продуктом як і раніше не рекомендується - в день варто обмежитися максимумпарою плодів. Не рекомендується вибирати перезрілі плоди або дуже солодкі сорти - їх користь сумнівна, і вони можуть заподіяти шкоду.
Чи можна їсти персики при пієлонефриті
При запальних процесах в нирках персикові плоди не протипоказані - їх властивості приносять користь, оскільки фрукти містять багато вітаміну С. Рекомендується готувати компот на основі фрукту - 2 нарізаних плода без кісточок потрібно залити водою, додати 4 маленькі ложечки цукру і варити, поки фрукти не стануть м'якими.
Користь персикового компоту буде в тому, що він надасть сечогінну і протизапальну дію і посприяє полегшенню стану.
Скільки персиків можна їсти в день
Як і будь-який продукт, персик приносить користь за умови помірного вживання. Щоб отримати достатньо вітамінів і мінералів, але не завдати шкоди організму, достатньо з'їдати по 2-3 свіжих фрукти на добу. При схильності до діабету денне дозування слід трохи знизити і відмовитися від персиків найсолодших сортів.
Чи можна їсти персики при схудненні
При схудненні персики є ідеальним продуктом, вони містять мало калорій, але багато клітковини. Завдяки цьому фрукти не відкладаються в зайві кілограми, зате допомагають швидко і ефективно виводити з організму шлаки.
Вживати плоди можна в якості легкого перекусу. Але також вони приносять користь майже з будь-якими кашами, кисломолочними продуктами, підходять для додавання в салати.
Дієта на персиках
Дієтичні персики використовують для швидкого схуднення - існує спеціальна монодієта на цих плодах. Протягом 5 днів потрібно вживати по 7 середніх плодів за добу, рясно запиваючи персики водою і не використовувати жодних інших продуктів харчування.
Є і більш м'який варіант дієти, згідно з ним, в раціон можна додати кефір, овочеві салати і нежирне куряче м'ясо. Однак основним продуктом як і раніше повинні залишатися персики.
Важливо! Використовувати монодієту в будь-якому її вигляді можна не довше 5 днів поспіль, інакше користі не буде, а організм отримає шкоду.
Користь і шкода кісточок персика
Великою користю володіє не тільки м'якоть фрукту, але і його великі кісточки. У промислових умовах шляхом холодного віджиму з них отримують цінну олію. Воно широко використовується в косметологічній сфері - як в домашніх рецептах краси, так і в засобах від відомих брендів.
При цьому в їжу персикові кісточки вживати категорично не рекомендується. У них присутня отруйна синильна кислота, здатна викликати сильне отруєння.
Лікувальні властивості листя персика
Користь плодів знаходить своє застосування в домашній медицині. На основі персикового листя готують лікарські настої та відвари з вираженими протизапальними властивостями. Користь персикового листя допомагає при головних і суглобових болях, при схильності до газоутворення і при запорах. Настої і відвари використовують також зовнішнім способом - протирають ними ранки і загоюючі опіки, щоб прискорити відновлення тканин.
Застосування персика в косметології
Користь м'якоті застосовують для догляду за шкірою, вона пом'якшує і омолоджує епідерміс, підвищує пружність обличчя і робить його більш гладким. Додавати подрібнений продукт можна в багато домашніх масок, він підходить для турботи про шкіру будь-якого типу. Використовувати плоди можна не тільки в масках для обличчя, але і в засобах для догляду за шкірою всього тіла, у складі скрабів, обгортань і зволожуючих сумішей.
Маска з персика для обличчя
Персикова маска для обличчя з сиром і медом допоможе очистити шкіру від прищів і пом'якшити епідерміс. Для приготування маски необхідно:
- натерти 1 плід на дрібній терці;
- змішати кашицю з 20 г нежирного сиру;
- додати до інгредієнтів маленьку ложечку меду;
- розмішати і легкими рухами нанести на шкіру.
Для повноцінного ефекту маску рекомендується робити 2-3 тижні поспіль кожні кілька днів.
При яких захворюваннях не можна їсти персики
Корисні властивості плодів не скасовують того, що вони мають низку протипоказань. Відмовитися від них необхідно:
- при загостренні гастриту з підвищеною кислотністю - персик підвищує вироблення соляної кислоти і може тільки посилити болісний стан;
- при важких захворюваннях нирок - сечогінні властивості можуть обернутися на шкоду і створити зайве навантаження на хворі нирки;
- при тромбофлебіті та атеросклерозі - продукт підвищує вміст гемоглобіну в крові, що відбивається на згортності крові і може призвести до ускладнень;
- при геморої;
- при схильності до діареї - слабкі властивості можуть обернутися на шкоду.
З обережністю і в малих кількостях продукт потрібно вживати при цукровому діабеті. Необхідно відмовитися від використання в їжу кісточок, їх не можна застосовувати при приготуванні відварів, настоянок і компотів, оскільки кісточки виділяють синильну кислоту.
Чи може бути алергія на персики
Прийнято вважати, що алергічну реакцію викликають в основному цитрусові плоди. Однак зустрічається й індивідуальна непереносимість персиків, іноді вона поширюється на м'якоть плодів, а іноді проявляється тільки при контакті з пилком. Найбільш часто негативну реакцію викликає шкірка свіжих плодів, саме в ній міститься найбільша кількість потенційно небезпечних речовин, або антигенів.
Симптоми алергії на персики цілком стандартні, вони включають шкірні висипання, нудоту і діарею, блювоту і свербіння, підвищення температури. У найважчих випадках при алергії може початися набряк Квінке. Тому при першому знайомстві з продуктом пробувати м'якоть потрібно в невеликій дозуванні - це дозволить оцінити реакцію організму.
При виникненні харчової алергії рекомендується насамперед виключити продукт з раціону. Симптоми, що проявилися, усуваються антигістамінними засобами, в особливо важких випадках необхідно звернутися до лікаря.
Чи можна отруїтися персиками
На перший погляд персики виглядають досить безпечними, багато людей вважають, що навіть «лежалі» плоди не несуть в собі ризику і залишаються придатними до вживання. Але за певних умов плодами можна отруїтися.
- Слід уникати немитих плодів або фруктів, придбаних з рук у неперевірених продавців. Крім того, що такі плоди часто вирощуються з використанням хімікатів, вони ще й можуть нести на собі хвороботворні бактерії, що робить користь фруктів вкрай сумнівною.
- До отруєнь часто призводить вживання недозрілих зеленуватих плодів - шлунок насилу справляється з перетравлюванням і цілком може відреагувати нудотою і діареєю.
- Не меншу шкоду можуть принести перезрілі підгнилі плоди, їх м'якоть вже починає розкладатися і стає відмінним середовищем для розмноження шкідливих бактерій.
- Небезпека становить персикові кісточки, їх не можна вживати в їжу ні сирими, ні обсмаженими. У складі кісточок присутня речовина, яка при перетравленні перетворюється на синильну кислоту і завдає сильної шкоди організму.
Нарешті, отруєння провокує просте переїдання - підвищений вміст клітковини і кислот у складі фруктової м'якоті провокує кишкові розлади.
Ув'язнення
Користь і шкода персиків для здоров'я визначаються індивідуально. Якщо суворих протипоказань немає, а самі персики якісні і стиглі, то в невеликих обсягах вони принесуть чимало користі. Уникати слід тільки зіпсованих плодів, не рекомендується також вживати персики в занадто великих кількостях.