Лісові шампіньйони: фото і опис, їстівність

Лісовий шампіньйон зараховують до сімейству Шампіньонові. Відкрив гриб миколог Якоб Шеффер, який дав повний опис плодового тіла в 1762 році і присвоїв йому назву: Agaricus sylvaticus. У простонародді лісовий шампіньйон називають благушкою або ковпаком.

Як виглядає лісовий шампіньйон

Капелюшок у плодового тіла в діаметрі виростає до 7-12 см, рідше до 15 см. У маленьких грибів вона має форму купола, але в міру росту розширюється і розпрямляється, стаючи практично плоскою.

У вирослих благушок капелюшок злегка хвиляста, на частині шампіньйонів лісових можна виявити шматочки покривала. Поверхня її світла, коричнева з рижуватим відтінком. По центру вона більш яскрава, ніж по краях. Під час розгляду на капелюшку можна виявити дрібні лускові платівки волокнистого типу. Вони притиснуті по центру, але по краях злегка відстають. Між ними просвічується шкіряка, на якій в період посухи з'являються тріщини.

М'якоть у шампіньйона лісового за фото і описом досить тонка, але щільна. При зборі плодового тіла на зрізі можна помітити зміну відтінку на червоний. Після закінчення часу світло-червоний колір змінюється на коричневий.

Пластини біля ковпака часті, розташовані вільно. У молодих плодових тіл, до розриву покривала, вони кремуватого забарвлення або практично білого. У міру зростання гриба колір змінюється на темно-рожевий, після на червоний, потім на червоно-коричневий.

Важливо! Суперечки у ковпака мають насичено-коричневий або шоколадний колір.

Фото лісових шампіньйонів у розрізі дозволяє вивчити ніжку гриба: вона центральна, в діаметрі 1-1,5 см. Зовні ніжка виглядає рівною або злегка вигнутою, у висоту досягає 8-10 см, з утовщенням біля основи. Колір у неї світліший, ніж у капелюшка: білий з сірим або коричневатий.

Над кільцем ніжка гладка, нижче нього має покриття з коричневатих лусочок, які у верхній третині більші, ніж у нижній. У більшості грибів вона суцільна, але зустрічається у деяких примірників і порожня.

М'якоть у ніжці представлена у вигляді волокон, але щільна. Вона червоніє при натисканні, але поступово краснота проходить.

Кільце у лісових шампіньйонів одиночне і нестійке. На нижній його стороні окрас світлий, практично білий. У дорослих представників кільце зверху має червонувато-буруватий колір.

Де росте лісовий шампіньйон

Поширений гриб по всі Європі та Азії. Місця виростання плодових тіл різні: найчастіше благушки зустрічаються в хвойних і змішаних лісопосадках. Можна знайти лісові шампіньйони і в листяних посадках. Зрідка ковпак росте у великих лісопарках або зонах відпочинку, на опушках або біля мурашників.

Процес плодоношення починається з липня, досягає піку в серпні і триває до середини осені. Якщо кліматичні умови сприятливі, то збір врожаю можливий до кінця листопада.

Лісовий шампіньйон їстівний чи ні

Ковпак належить до їстівних плодових тіл. Грибники воліють збирати молоді екземпляри: дорослі лісові шампіньйони легко ламаються, що ускладнює процес обробки врожаю.

У благушки немає яскраво вираженого грибного смаку і запаху, що вважається кулінарами за гідність. Це дозволяє додавати плодові тіла в страви без побоювань перебити смак інших інгредієнтів.

Фальшиві лісові шампіньйони

Слід відрізняти ковпак від печериці жовтошкірий. Гриб має бурувате забарвлення з вкрапленнями в центрі капелюшка. У дорослих примірників вона дзвіночкової форми, а у молодих представників округлої. М'якоть у двійника бурувата, схильна до побажання.

Щоб відрізнити печерицю жовтошкіру від лісового шампіньйона, достатньо натиснути на плодове тіло: при дотику воно змінює забарвлення на жовтий і починає неприємно пахнути. Аромат схожий на фенол.

Цей двійник лісового шампіньйона отруйний, тому не слід вживати його в їжу або здійснювати збір.

Помилковий двійник благушки - це шампіньйон плоскошляпковий. Його капелюшок досягає в діаметрі 5-9 см, в центрі має невеликий бугорок. На дотик вона суха, білуватого або сіроватого забарвлення, з безліччю сіро-коричневих лусочок, що зливаються в темну пляму.

Лісовий гриб схожий на їстівний шампіньйон: платівки слабо-рожевого кольору, але поступово їх відтінок змінюється на чорно-коричневий. М'якоть тонка, при пошкодженні змінює колір з білуватого на жовтий, а потім коричневий. Але запах у плоскошляпкового виду неприємний, його можна охарактеризувати як аптечний, аромат йоду або чорнил, фенолу.

У більшості джерел шампіньйон плоскошляпковий вказаний як умовно-їстівний

Важливо! У Ставропольському краї помилковий двійник вживають у свіжому вигляді, попередньо відваривши в солоній воді. Але не у всіх організм здатний переносити навіть мінімальні дози отрути, тому збір даного виду не рекомендується.

Серед інших видів лісових шампіньйонів, з якими можна сплутати благушку, - це шампіньйон серпневий. Капелюшок його в діаметрі сягає 15 см, спочатку має кулясту форму, потім напіврозповсюджену, темно-коричневого відтінку. У міру дорослішання вона розтріскується, внаслідок чого стає лускуватою. Окрас платівок рожевато-червоний, з віком змінюється на коричневий. У лісового гриба мигдальний запах і гострий смак. Цей вигляд є їстівним.

Правила збору та вживання

При відвідуванні лісу необхідно здійснювати збір тільки знайомих грибів. Вибраний екземпляр слід акуратно зрізати, знижуючи ризик пошкодження грибниці. Найкраще збирати молоді плодові тіла.

Врожай перед вживанням слід обробити. Для цього всі плодові тіла перебирають, очищають від сміття і бруду, а потім промивають під проточною водою.

Вживають лісові шампіньйони у відвареному, смаженому або запеченому вигляді. Плодові тіла відрізняються приємним слабо вираженим грибним ароматом і м'яким смаком.

Кулінари додають їх у соуси і гарніри, консервують на зиму. Можлива заморозка або сушіння лісових шампіньйонів.

Ув'язнення

Лісовий шампіньйон - це красивий, з м'яким смаком, їстівний гриб, що зустрічається в хвойних і змішаних лісопосадках. Незважаючи на широке поширення, він має важко відмінних двійників, непридатних у їжу: плоскошляпковий і жовтеючий шампіньйони.