Опята з чорним капелюшком. Опята - хибні та їстівні
Опята надзвичайно популярні серед грибників, адже вони відрізняються високими смаковими якостями в смаженому, солоному або маринованому вигляді. Крім того, збирати їх вигідно з практичної точки зору: якщо ви знайдете велике сімейство цих грибів, ви з легкістю зможете наповнити цілий кошик. При цьому існує ризик сплутати їстівні види з отруйними.
Щоб випадково не покласти в свою корзинку помилкові неїстівні опята, потрібно знати основні ознаки, за якими їх можна відрізнити від їстівних. Саме цій темі і присвячена ця стаття.
Опята - хибні та їстівні
На перший погляд помилкові і їстівні опята надзвичайно схожі. У них приблизно однаковий колір капелюшка, схоже розташування платівок на внутрішній її стороні, та й ростуть їстівні і отруйні види в одних і тих же місцях.
Примітка: Гриб отримав свою назву завдяки тому, що його грибниця розвивається на старих пнях або повалених стовбурах дерев, причому ця особливість актуальна як для отруйних, так і для їстівних представників.
Ніжки цих грибів тонкі і порожні всередині. Поверхня капелюшка в більшості випадків гладка, але у їстівних видів часто може бути покрита чешуйками. Колір капелюха і м'якоті безпосередньо залежить від породи дерева, на якій ростуть гриби. Наприклад, на хвойних деревах вони купують цегляно-червоний відтінок, на липі або осині стають яскраво-жовтими, а на дубі можуть бути злегка червонуватими. Крім того, відтінок м'якоті може залежати від пори року і самого виду гриба.
Малюнок 1. Так виглядають отруйні двійники
Досвідчені грибники можуть з першого разу відрізнити помилкове опінок від їстівного, тоді як у новачків з цим можуть бути певні складнощі. Щоб ви набули необхідного досвіду в ідентифікації справжніх і помилкових примірників, пропонуємо вам ознайомитися з відмінними особливостями їстівних видів та їх отруйних двійників. Фото помилкових примірників ви можете побачити на малюнку 1.
Відмінні ознаки їстівних оплять
Незважаючи на те, що з першого погляду помилкові опята виглядають практично так само, як їстівні, у них є деякі вельми характерні відмінності. Знаючи їх, ви ніколи не покладете отруйний гриб у кошик.
Примітка: Досвідчені любителі «тихого полювання» наполегливо радять збирати тільки відомі гриби. Якщо у вас є хоча б невеликі сумніви щодо їстівності певного екземпляра, краще обійти його стороною, оскільки отруйні двійники можуть викликати симптоми важкого отруєння.
Щоб переконатися в їстівності опіння, потрібно уважно його оглянути:
- Їстівні види не бувають яскравими, на відміну від помилкових, які відразу ж кидаються в очі завдяки своєму насиченому цегляно-червоному, медово-коричневому або помаранчевому кольору.
- На всіх справжніх опятах є спеціальна спідничка на ніжці, яка відсутня у всіх помилкових видів без винятку. Фактично, ця спідничка представляє кільце на ніжці, причому вона присутня і у молодих, і у старих екземплярів. Саме ця особливість і є основною при ідентифікації грибів.
- Якщо у вас з'явилися сумніви, обов'язково зазирніть під капелюшок. Якщо гриб їстівний, його платівки матимуть приємний кремовий, білий або злегка жовтуватий колір, тоді як у отруйних видів вони будуть брудно жовтими, зеленуватими або бурими залежно від віку.
Опята, як готувати. Як готувати опята: рецепти страв зі свіжих грибів
З приходом осені ліс підносить нам багатий урожай оплять. Величезне задоволення можна отримати від походу в ліс за грибами і при цьому набрати цілий кошик, а якщо пощастить, то й кілька.
Адже цей гриб росте не по одному, а відразу цілими сімействами. Буквально з одного дерева або пня можливо зібрати кілька кілограмів.
У подальшій обробці, як правило, бере участь вся сім'я, тому що комусь одному перебрати і приготувати опята через їх кількість просто неможливо.
Правила вживання
Користь від грибів для нашого організму цінується майже всіма культурами протягом багатьох століть.
Ці гриби наповнюють життєвою енергією і служать хорошим помічником організму чинити опір з вірусними захворюваннями. Опята ― це джерело заліза, цинку, повноцінних білків, вітаміну С і фосфору.
Ті, хто сидить на дієті або є вегетаріанцями, включають в раціон опяту через їх невисоку калорійність.
Шкоди ці гриби організму не принесуть. Важливо не зловживати ними і вибирати в їжу тільки якісні. Єдине, що робити не варто:
- Вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
- Давати в їжу дітям до 7 років.
Як очистити і відварити гриби
Опята ― це продукт, який вважається швидкопсувним, тому після лісу насамперед потрібно їх перебрати. Як правильно готувати опята свіжі до переробки:
- У сміття відправити всі пошкоджені комахами, гнилі і трухляві гриби.
- Очистити від лісового сміття: вилучити землю, листочки і гілочки.
- Якщо гриби потрібні для сушіння, потрібно видалити плівку під шапочкою і обрізати нижній сегмент ніжки. Для приготування в свіжому вигляді гриби додатково замочити протягом години і вже після цього очистити плівку.
Процес очищення не займе багато часу і сил, хоча самі по собі гриби невеликі і дуже крихкі. По завершенні процесу очищення слід приступати до термічної обробки грибів. Для цього знадобиться:
- Вскип'ятити воду в емальованій каструлі і підсолити.
- Відправити опята у воду на 10-15 хвилин, не забуваючи знімати пінку.
- Після цього слід злити грибний відвар і повторити процедуру ще раз, але варити вже протягом півгодини.
- Зрозуміти готовність грибів легко - вони осядуть на дно каструлі.
- Щоб позбутися зайвої суті, достатньо просто відкинути гриби на дуршлаг і промити їх водою.
Кулінарні рецепти
Немає нічого простіше, ніж набрати кошик грибів і приготувати їх на вечерю у вигляді закуски або посмажити з картоплею. Діти просять пиріг - теж не проблема. І ікру на зиму для млинців надобно обов'язково заготовити. Рецептів з опятами існує безліч.
Види оплять помилкові. Як відрізнити їстівні опята від помилкових
Опята улюблені в народі через простоту збору та універсальність. Ці гриби можна смажити, варити, сушити, солити, маринувати і заморожувати! У грибну пору відшукати апетитні дружні сімейки не складає особливої праці. Перед недосвідченими любителями «тихого полювання» може постати тільки одна проблема - як відрізнити їстівні опята від помилкових.
Їстівне або помилкове опінок
Перед походом до лісу важливо вивчити питання, яке у вашій місцевості в даний час року зростає найпоширеніше опінок. Те саме стосується грибів- «імітаторів».
Знання місць зростання оплять і хибнооплять саме по собі не допоможе грибнику розрізнити їстівні та неїстівні екземпляри. І ті, і інші можуть облюбувати одні і ті ж дерева, пні, валежник, кореневища або просто вирости в траві.
У групу опят входить безліч видів. Мова буде вестися про найпоширеніших і улюблених грибниками:
- опінці осінньому,
- опінці товстоногом.
Саме з цими двома видами грибів зазвичай і плутають найпоширеніших хибнооплять:
- помилкові опята (хибноопята) цегляно-червоні,
- помилкові опята (хибнооп'ята) сірчано-жовті.
Як відрізнити опята від помилкових: прості правила
Існують прості правила, як відрізнити справжнє опінок.
Запах
Якщо ви сумніваєтеся, помилкове опінок чи ні росте перед вами, перше, що можна зробити - понюхати капелюшок. Їстівний гриб має приємний, характерний грибний аромат, тоді як неїстівний володіє досить неприємним, землистим амоч.
Ніжка
Ніжку молодого їстівного опінку, як правило, прикрашає «спідничка» з плівки, що служить захистом плодового тіла. Гриби-імітатори її не мають!
Платівки
Якщо перевернути гриб верх ніжкою, можна вивчити колір платівок. У їстівних екземплярів він білий з жовтуватим відтінком, кремовий, у помилкових - від жовтого до оливкового і чорнуватого.
Текстура капелюха
Важлива відмінна ознака, що дозволяє відрізнити їстівні опята від помилкових - поверхню грибного капелюшка. У молодого (не перезрілого!) опінка вона може бути лускуватою, тоді як у хибноопенка, як правило, гладка.
Колір
Капелюшки їстівних оплять пофарбовані в спокійний світло-коричневий колір, тоді як «шапочки» помилкових більш ошатні. Палітра ложноопят - від кольору сірки до кольору червоної цегли.
Ну і, звичайно, перше правило для усякого грибника ніколи не втратить актуальності: не впевнений - не бери. Якщо ви вперше збираєте гриби опяту, урожай перед вживанням необхідно показати більш досвідченому любителю тихого полювання.