Шампіньон Ессета є представником сімейства Шампіньонові, однойменного роду. Гриб має ряд відмінних особливостей, з якими слід ознайомитися перед збором врожаю.
Як виглядає шампіньон Ессета
Це вид з округлим капелюшком білого кольору, який з віком стає випукло-плоским.
Платівки білуваті, у міру росту набувають сіро-рожевий, а пізніше коричневий відтінок
Гриб має тонку циліндричну рожевату ніжку з порваним кільцем знизу. У підстави вона зазвичай розширюється.
Де росте шампіньон Ессета
Місця проживання гриба - хвойні хащі та ельники. Іноді його можна зустріти в листяних лісах. Вид проростає на лісовій підстилці і активно плодоносить з липня до жовтня.
Чи можна їсти шампіньон Ессета
Шампіньон Ессета відносять до їстівної групи. У його складі знаходиться безліч корисних елементів:
- амінокислоти;
- вітаміни групи B і D,
- нікотинова і пантотенова кислоти;
- біотин.
Вигляд також містить багато білка, який необхідний м'язам.
Крім цього, гриби мають м'яку сечогінну властивість, знижують рівень цукру в організмі, зменшують ризик появи атеросклерозу, перешкоджають розвитку анемії та виникненню злоякісних утворень.
Фальшиві двійники
Вид має лише їстівних двійників, що є величезною перевагою для збору врожаю.
Найчастіше гриб можна сплутати з шампіньйоном польовим, який відрізняється місцем виростання: помилковий двійник можна зустріти тільки на трав'янистих територіях. Він характеризується напівкуточковим капелюшком 5-15 см в діаметрі і міцною товстою ніжкою зі звисаючим двошаровим кільцем. Біла м'якоть з ароматом анісу на зрізі має жовтуватий відтінок. Ще одна відмінна риса - забарвлення.
Капелюшки дорослих польових екземплярів поникають і стають шоколадно-коричневими
Ще один двійник виду - шампіньйон кривий з діаметром капелюшка від 7 до 10 см. Молоді екземпляри мають форму дзвіночка, але в міру росту стають розпростертими. Плодові тіла пофарбовані в кремовий колір з жовтуватим відтінком на деяких ділянках.
Ніжка біля виду довжиною 5-8 см циліндричної форми, рівна
Правила збору та вживання
Головний нюанс при зборі шампіньйонів Ессета - правильне вилучення плодових тіл з субстрату. Їх не можна зрізати або різко висмикувати, а тільки обережно викрутити з ґрунту. Так міцелій залишається цілим і може далі давати плодові тіла.
Це дозволить не порушити зростання маленьких грибів, які тільки почали розвиватися поблизу дозрілого екземпляра. Саме тому плодові тіла забороняється зрізати ножиком, залишки пеньків перешкоджатимуть нормальному розвитку молодих грибів.
При різкому висмикуванні із землі міцелій гине практично відразу ж.
Викручені екземпляри потрібно акуратно підрізати і укласти капелюшками вниз у скриньку або кошик, а потім переставити в прохолодне місце (підійде льох або холодильник). Не варто класти багато грибів в одну ємність - плодові тіла можуть вдавитися і швидко зіпсуватися через високу температуру. Важливо також забезпечити шампіньйонам хорошу вентиляцію. Гриби не рекомендується зберігати довше 10 днів після збору, саме тому шеф-кухарі замовляють їх заздалегідь.
Шампіньйони Ессета можна використовувати в приготуванні овочевих і м'ясних страв, вони добре підходять до сиру. Гриби смажать, варять, гасять, а також запікають на вогні в духовій печі.
Відео-рецепт приготування швидкої закуски:
Ув'язнення
Шампіньон Ессета є їстівним грибом, що росте в хвойних, ялинових і листяних лісах. Перед походом за грибним урожаєм важливо уважно вивчити опис і фото виду, а також ознайомитися з правилами збору плодових тел. Шампіньйони Ессета можна використовувати в будь-яких видах кулінарної обробки для приготування овочів, м'яса та інших страв.