Запам'ятавши фото і опис шампіньйона переліскового (Agaricus sylvicola), його буде важко переплутати зі смертельно отруйною блідою поганкою або білим мороком. Шампіньйон, що росте в лісі, не поступається магазинним грибам, він такий же смачний і ароматний, і гідний уваги грибників.
Як виглядає шампіньон перелісковий
У молодому віці шампіньйон перелісковий має невеликі розміри. Завдяки витонченому силуету його ще називають тонким. Капелюшок дорослих екземплярів сягає 10 см у діаметрі. У молодих плодів вона має форму напівсфери, у якої не видно пластин через захисний покривал. Потім стає випукло-поширеною і злегка шорсткою завдяки тонким лусочкам на її поверхні. Капелюшок правильної округлої форми, білого кольору з сіроватим відтінком, від дотику він злегка жовтіє. На ній видно рідкісні крихітні лусочки, навіть у сиру погоду вона здається сухою - це характерна особливість, властива виду.
Платівки дуже часті, вони починають серіти в молодому віці, потім стають фіолетовими і нарешті майже чорними. Ніжка - до 10 см у довжину, злегка порожня, колір у неї білий з жовтуватим або сіроватим відтінком.
Зауваження! Шампіньйон перелісковий відрізняється характерним подвійним, шкірястим кільцем, дуже схожим на спідничку білої поганки - це залишок покривала, яке захищало пластини молодого гриба.
Ніжка пряма і досить довга. Книзу вона злегка розширюється, але ніколи не росте з вульви - в цьому полягає головна відмінність шампіньйона переліскового від поганки. М'якоть біла, на зрізі набуває жовтуватий відтінок, у неї приємний запах, подібний до анісу. Капелюшок досить тонкий у екземплярів, що ростуть в тіні ялинок та інших дерев, на більш відкритих місцях він м'ясистий.
Де росте шампіньйон тонкий
Шампіньйони переліскові воліють багаті перегноєм родючі ґрунти. Вони зустрічаються в листяних лісах, ельниках і навіть міських парках. Ростуть ці гриби найчастіше численними групами, іноді утворюють відьоми кола. Збирати їх можна з червня по вересень включно.
Чи можна їсти шампіньон перелісковий
Шампіньйони переліскові такі ж смачні, як звичайні, куплені в магазині. Відносяться до умовно-їстівних різновидів. Їх можна:
- смажити;
- гасити;
- запікати;
- варити;
- сушити;
- заморожувати;
- маринувати;
- солити.
Вони мають приємний аромат, типовий для шампіньйонів.
Не слід давати гриби дітям до шести років, вони важко засвоюються дитячим організмом. Небажано їх вживання для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, харчовими алергіями, патологіями печінки.
Фальшиві двійники
Шампіньон перелісковий плутають з блідою поганкою. Головні відмінності шампіньйона:
- шорсткий капелюшок сіроватого кольору (біля поганки - гладкий, із зеленуватим відтінком).
- платівки пофарбовані (біля поганки - білі);
- ніжка шершава, росте прямо із землі (біля блідої поганки вона гладка, іноді з муаровим малюнком, і росте з вульви);
Бліда поганка - смертельно отруйна, в ній містяться токсини, що руйнують печінку, шлунок і нирки. При вживанні в їжу, летальний результат настає в 90% випадків.
Важливо! Збираючи їстівні гриби, потрібно проявляти пильність, щоб не сплутати їх з отруйними, така помилка буде фатальною.
Іноді недосвідчені грибники плутають шампіньйон перелісковий з білим мороком - смертельно отруйним виглядом. Відрізнити ці гриби можна за фарбуванням платівок, заглянувши під капелюшок. У білого мозку вони білі, а у шампіньйона - завжди пофарбовані навіть у молодому віці. Видає мьогори і неприємний, відштовхуючий запах хлорки.
Правила збору та вживання
Шампіньон перелісковий збирають все літо і перший місяць осені в лісі, подалі від промислових зон і доріг, в благополучних екологічно чистих регіонах. Гриби акуратно викручують із землі, зберігаючи грибницю в цілості, тоді через кілька днів на місці зірваних екземплярів почнуть рости нові. Крім того, такий спосіб збирання дозволяє побачити біля основи ніжки вульву, характерну для блідих поганок і мєзорів, і вчасно викинути неїстівний гриб.
Вдома у шампіньйонів переліскових обрізають основи ніжок, забруднені грунтом, чистять шкірку на капелюшку, миють і варять. Молоді екземпляри можна їсти в сирому вигляді, додаючи в овочеві салати. Гриби краще переробити відразу по приходу з лісу, довге зберігання знижує їх харчову цінність.
Ув'язнення
Фото та опис шампіньйона переліскового допоможуть відрізнити цей гриб від смертельно отруйних двійників. Грибники високо цінують цей вид за прекрасний смак і аромат, універсальність кулінарного використання. Якщо правильно збирати гриби в лісі, можна прийти на одну і ту ж галявину кілька разів, і знайти там багатий урожай.