Як сушити яблука на зиму в духовці газової плити. Як висушити яблука в духовці

Приготувати відмінні сухофрукти з яблук можна і в духовці газової плити, а не тільки в електричній шафі.


Сушені яблука повинні зберігатися в темному місці і в прохолодному приміщенні. Поміщати їх у поліетилен вкрай не рекомендується, оскільки в цьому випадку вони швидко покриються цвіллю. Ідеальною стане упаковка з тканинних мішків у підвішеному стані в періодично провітрюваному темному приміщенні. Оптимальні умови - зберігання в коморі в чистих ребристих дерев'яних ящиках, картонних коробках або паперових пакетах.


Яблука мають стільки корисних властивостей, що все відразу і не згадаєш. Вони підвищують гемоглобін, зміцнюють серце, виводять з організму токсини, очищають зубну емаль, підвищують імунітет, а також є гіпоалергенним продуктом і так далі.

Вимийте плоди. Обірвіть хвостики. Дайте обсохнути або витріть фрукти паперовою серветкою.

Якщо ви прихильник правильного харчування і стежите за тим, щоб у раціоні не було нічого зайвого, пропустіть цей крок. Якщо ви хочете отримати солодкий продукт, змішайте в каструлі цукор і воду. Нагрівайте до повного розчинення кристалів. Залиште остигати.

Наріжте яблука тонкими дольками або кружечками. Можете дістати насіння, але робити це необов'язково - вони самі випадуть при сушці.

Складіть яблука в каструлю і залийте гостлим сиропом так, щоб він повністю покрив ломтики. Поставте посуд у прохолодне місце на добу.

Увімкніть духовку. Необхідна температура 60 градусів. Розстеліть на противні пергаментний папір. Розкладіть шматочки в один шар і відправте в духову шафу.


Поступово додавайте температуру до 110 градусів. Сушаться яблука 6-8 годин, за цей час ви повинні кілька разів перевернути ломтики. Під кінець поступово зменште температуру. Готову сушку остудіть і розкладіть по банках або пакетах для зберігання.

Технологія сушіння яблук. Технологія сушіння овочів, фруктів

Сушка - найпростіший, найдешевший і найменш трудомісткий спосіб консервування овочів і фруктів. Сушені продукти добре зберігаються, не вимагають спеціальних приміщень для зберігання, займають мало місця.

ПІДГОТОВКА СИРИЯ.Чим
вища якість сировини, тим краща якість сушених продуктів. Сушя, приготоване з недозрілих плодів, завжди гірше, ніж з добре дозрілих. Однак і перезрілі плоди не годяться для сушіння. Тому плоди і овочі, призначені для сушіння, повинні бути в стадії так званої споживчої зрілості.
Підготовка сировини до сушки починається з сортування і переборки. Відбраковують загнилі плоди та овочі. Якщо плоди збираються сушити цілком, відбирають пошкоджені, потворні і сортують їх за величиною, щоб сушити окремо.
Підготовлені плоди та ягоди ретельно миють у проточній воді. Щоб відмити залишки отрутохімікатів з поверхні плодів, їх миють у воді з додаванням соди (5-6 г на 1 л води) або столового оцту (1 ст. ложка на 1 л. води). Після цього видаляють неїстівні частини: біля коренеплодів очищають шкірку, біля капусти і цибулі знімають зовнішнє криюче листя, біля ягід видаляють плодоніжки і залишки квіток.
Сповіснувши в проточній воді плоди та овочі, їх нарізають гуртками, стовпчиками, смужками. Завдяки цьому збільшується площа випаровування води і тим самим прискорюється сушка. Щоб плоди та овочі не потемніли при сушці, їх попередньо відбілюють у розчині солі або лимонної кислоти (5-10 г на 1 л води). Нарізану сировину бланширують.
Деякі плоди, особливо світлоокрашені, краще проварити в цукровому сиропі це збереже їх забарвлення і прискорить сушку. Кислі плоди або ягоди можна засахарити до сушіння - вони стануть більш тягучими і солодкими, краще зберігають природний колір і будуть добре зберігатися. Для цього підготовлені до сушки ягоди заливають 50% гарячим сиропом і ставлять на 6-8 годин в холодне місце, після чого відкидають на дуршлаг, сироп підігрівають і знову заливають їм ягоди. На кожен літр сиропу додають 100-200 грамів цукру. Через 6-8 годин сироп з ягодами доводять до кипіння і знову відкидають на дуршлаг. Потім плоди розсипають тонким шаром, спочатку підсушують, а потім сушать до готовності.
Повністю підготовлені до сушки плоди та овочі завжди розкладають тонким шаром, щоб забезпечити доступ повітря з усіх боків. Причому кожен сорт плодів і овочів потрібно сушити окремо, навіть якщо потім вони будуть змішані. Режими та особливості сушіння окремих культур будуть наведені окремо.

Як сушити ягоди в електричній духовці. Вибір ягід і підготовка до сушки

Сушити ягоду потрібно в певний час, коли в ній концентруються всі «корисності». Збирати її краще не раніше кінця серпня або у вересні-жовтні. Велику роль відіграє погода. Не можна, щоб ягоди промерзли, тому завершити збір врожаю потрібно до перших заморозків. В іншому випадку ніжна шкірка лопне, а ягоди стануть повністю непридатні для сушіння.

вибір сировини

існує кілька культурних сортів, які простіше збирати, зважаючи на відсутність колючок. ягоди таких рослин більші, приємніші на смак і набагато щільніші, але в сушку підуть і дикоростучі.

  • Дар Катуні.
  • Трохимівська.
  • Золотий початок.

У невеликих кількостях прийнято по одній зривати обліпиху з гілок. Однак є інший метод, що дозволяє спростити збір врожаю. Під деревом розстеліть тканину, наприклад, звичайне покривало. Акуратно струште на неї ягоди, намагаючись не вколотися.

Не можна збирати обліпиху вздовж автомобільних трас, у промислових об'єктів або звалищ. Вона вбирає небезпечні сполуки, зокрема свинець з вихлопів, накопичуючи його роками. Якщо вживати такі ягоди досить довго, можна отримати сильне отруєння.


Підготовка ягід до сушки

Зібрану обліпиху ретельно перебирають. Пошкоджені, що лопнули ягоди відкидають. Їх можна використовувати для приготування компотів, мусів, варення. Викинути потрібно листя, шматочки гілок та інше сміття.

Миють обліпиху дуже ніжно, щоб не зім'яти ягоди. Тому напір води робіть невеликий. По одній ягоді промивати буде незручно і довго. Потрібно як би «перелопачувати» їх, намагаючись максимально зняти з поверхні восковий наліт. Після миття викладають сировину на паперові рушники або марлю, щоб усунути надлишок вологи.

Як сушити яблука в аерогрилі. Сушка яблук в аерогрилі

Яблука корисні для організму людини в будь-якому вигляді. Але приварювання варення, джемів і компотів левова частка корисних речовин, що містяться в них втрачається безповоротно. Та й після зимового зберігання свіжих яблук не в багатьох сортах залишається необхідна кількість вітамінів.

Сушені яблука не менш корисні, ніж свіжі - це продукт, який багатий на кальцій, залізо, фосфор та інші необхідні мікроелементи для організму людини і який можна вживати в їжу незалежно від пори року.

Завдяки наявності величезної кількості корисних складових сушка з яблук здатна позитивно впливати на обмін процесів в організмі людини, покращувати внутрішньоклітинні та міжклітинні взаємодії, також покращувати роботу травної системи, сприяючи розвитку в ній корисної мікрофлори.


Сушені яблука рекомендовано приймати всім, адже вони зміцнюють імунітет і покращують мозкову діяльність, сьогодні вже доведено їх позитивний вплив на зниження поширення ракових метастаз.

Існує багато правил і порад для правильної сушіння яблук, але при використанні аерогриля сам процес сушіння стає доступним і легким, збільшується швидкість сушіння, що дозволяє насушити достатню кількість яблук на всю зиму.

При цьому при такому способі сушці яблук у них зберігається максимальна кількість корисних речовин.

Сушка яблук в аерогрилі - рецепт

Попередньо яблука необхідно ретельно вимити, а потім почистити і порізати на дольки товщиною приблизно 5 міліметрів. Чистка полягає у видаленні серцевини яблука.

Дольки яблук акуратно вкладаються на решітки аерогриля, які розташовуються один над одним. У цьому випадку гаряче повітря буде вільно циркулювати над фруктами.


Процес сушіння в аерогрілі повинен відбуватися. приблизно протягом години, при температурі 95-120 ° С і низькій швидкості обдуву.

Після закінчення процесу слід переконатися, що яблука дійсно сухі, оскільки недосушений продукт під час зберігання може запліснявіти.

Оскільки процес сушіння полягає у видаленні зайвої вологи з яблук, тому, для отримання якісного продукту необхідно, щоб з аерогриля Erisson A 816 виходило вологе повітря, а для цього кришку аерогриля треба трохи привідкрити, наприклад, за допомогою шампура.

Сушені яблука підлягають тривалому зберіганню, одним з найкращих способів зберігання є скляні банки закриті капроновими або металевими кришками.

Як сушити яблука над газовою плитою. Сушка яблук на сонці

Як сушити яблука на сонці? Це процес сушіння на відкритому повітрі, на вулиці. Яблука сушаться без духовки природним чином: на балконі, на сонячному місці на дачі, біля приватного будинку в частині, що провітрюється, на вулиці. Для сушіння на сонці необхідні певні умови, які можна віднести до недоліків застосування даного способу в домашніх умовах:


  • спекотні сонячні дні;
  • висока температура повітря, щоб яблука швидко підвялилися, не встигнувши загнити;
  • сонячна погода з невеликим вітром;
  • достатня площа для розміщення великої кількості фруктів, підвішених на нитках, розкладених на противниках.

На сонці, як правило, сушать літні сорти яблук. Осінні та зимові яблука висушити на відкритому повітрі восени не вийде, кліматичні умови не дозволять.

Але суттєвим плюсом, ваговою гідністю на користь сушіння на сонці є переробка за один раз великої кількості врожаю.

На спекотному сонці процес повного висушування фруктів займає 5 днів. У затіненому місці потрібно більше часу - 8-10 днів

Можна застосувати два методи:

  1. Підготовлені і нарізані тонкими ломтиками яблучки розкласти на противінь в один шар і виставити противні на сонці. Щодня фрукти потрібно перевертати.
  2. Як при сушці грибів, нанизати яблучні шматочки на нитки і підвісити в самому сонячному місці або затіненому, але добре провітрюваному.

На ніч по можливості фруктову заготовку слід прибирати в будинок, щоб уникнути попадання дощу, вбирання зайвої вологи свіжими плодами.

Як сушити яблука в мікрохвильовці. Як сушити яблука в духовці, електросушилці, мікрохвильовці в домашніх умовах

Здрастуйте мої дорогі читачі! Сьогодні ми дізнаємося про те, як сушити яблука в домашніх умовах. Тут ви знайдете відповіді на безліч питань, пов'язаних з цим підприємством.

Наприклад, які способи допоможуть уникнути потемнення яблук після нарізки. Я також розповім вам про негативні сторони цих прийомів, якщо, звичайно, вони є.

За якої температури треба сушити? А як зберігати, щоб вони протрималися дуже довго? Що придумати для того, щоб сушка пройшла ідеально, якщо в духовці немає функції «конвенція»?

Навіть якщо я щось пропущу, то сподіваюся, що своїми ми дасте привід для продовження цієї теми!

Які яблука можна сушити на зиму в домашніх умовах

Звичайно, пускати на сухофрукти можна будь-який сорт яблук. Правда, і тут не обійдеться без певних нюансів.

Давайте розберемося, нарешті, які сушать яблука.

Всі пили компот із сухофруктів? Я пам'ятаю, як в дитинстві виловлювала зі склянки фруктово-ягідні шматочки. На моє розчарування, яблучні дольки на смак були просто несмачною масою.

Виявляється, що весь цукор з фрукту йде у відвар! Ось чому для приготування компота не варто використовувати солодкі яблука. Придумайте для них іншу роль.

Наприклад, з'їжте на десерт, поки вони свіжі! Або порадуйте своїх рідних шарлоткою, яку можна спекти як в духовці, так і в мультиварку. Ви вже читали про це в моїх статтях? Який рецепт вам більше сподобався?

Ще один момент! Якщо не хочеться, щоб засушені шматочки походили на змучені, коричневі, незрозуміло якої форми, скрутки - не використовуйте плоди, які зняли з дерева тиждень тому.

Літні яблука теж не варіант, так як вони дуже ніжні і можуть розкришитися під час сушіння.

Якщо вам до смаку пружні шматочки, то використовуйте краще кисло-солодкі, а ще краще - недозрілі яблука.

Перераховувати незліченну кількість різних сортів яблук я, напевно, не буду. Одна моя знайома любить використовувати сорт «білий налив», хоча мені здається, що кашу маслом не зіпсувати, тому намагаюся комбінувати відразу кілька видів.

Здорово, коли в своєму саду росте якась яблунька. Адже найбільш чудові яблука на світі - це, перш за все, свої, рідненькі!

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND