Як виростити шампіньйони в домашніх умовах

Гриби шампіньйони - популярний сучасний продукт, який можна зустріти на будь-якому ринку або на полицях супермаркетів. Шампіньйони цінуються завдяки своїй поживності і «фірмовому» грибному смаку, на відміну від лісових грибів, вони доступні цілий рік і коштують зовсім недорого. Не дивно, що питання вирощування шампіньйонів в домашніх умовах, хвилює багатьох, проте не всі господарі знають, з чого почати цю справу, і який спосіб культивації грибів віддати перевагу.

Тому, як вирощувати шампіньйони вдома, буде присвячена ця стаття. Тут же можна дізнатися, як посадити і як зберігати шампіньйони, а також які способи вирощування грибів вважаються найперспективнішими.

Вирощування шампіньйонів в домашніх умовах для новачків

Сьогодні стрімко розвивається грибництво, як приватний бізнес. Все більша кількість фермерів перетворює свої приватні господарства на величезні грибниці, що приносять стабільний і чималий дохід.

Необов'язково створювати цілі плантації, цілком можна виростити шампіньйони для власних цілей і потреб своєї сім'ї. Гриб цей дуже невибагливий, в природі він поширений, практично, по всьому світу. Тому цілком реально виростити шампіньйони в квартирі або підвалі приватного будинку, часто для цих цілей використовують парники і городні грядки - гриб відмінно розвивається в будь-якому середовищі, але для цього йому потрібно створити відповідні умови.

Увага! Технологія вирощування шампіньйонів досить складна, обов'язково потрібно дотримуватися всіх правил, дотримуватися рекомендацій та інструкцій. Будь-який відступ від технології процесу загрожує втратою всього врожаю, а це - 3-4 місяці копіткої праці, не рахуючи фінансових витрат на матеріали та обладнання.

Покроково про те, як в домашніх умовах виростити шампіньйони, буде розказано нижче.

Приготування шампіньйонного субстрату

Починати розведення грибів потрібно з підготовки ґрунту для них. Шампіньйони ростуть практично скрізь, але щоб отримати дійсно хороший урожай, потрібно приготувати спеціальний субстрат для цих грибів.

Готувати шампіньйонний субстрат слід у таких пропорціях:

  • 100 кг соломи;
  • 400 кг кінського гною;
  • 2 кг суперфосфату;
  • 2 кг сечовини;
  • 5 кг крейди;
  • 7,5 кг гіпсу;
  • 350 л води.

Із зазначеної кількості інгредієнтів має вийти близько 300 кг субстрату для грибів. З цього компоста можна створити повноцінну грибницю розміром у три квадратні метри.

Кожен інгредієнт надзвичайно важливий і сильно впливає на якість готового компосту. Так, гній для вирощування шампіньйонів повинен бути саме конским - в такому випадку врожайність грибниці буде максимальною. Звичайно, можна замінити його пташиним послідом або коров'яком, але потрібно розуміти, що тоді врожай шампіньйонів буде значно нижче заявленого.

Важливо! Якщо шампіньйони вирощує фермер, у якого в господарстві є корови або птиця, йому вигідніше використовувати для приготування субстрату свою сировину, хоч від цього і страждає врожайність грибів.

Що стосується соломи, то рекомендується використовувати для цих цілей солому озимих культур: пшениці або жита. У крайньому випадку допускається заміна цієї сировини опалим листям або деревними тирсами. Варто розуміти, що це також позначиться на врожайності, до того ж фермер повинен бути абсолютно впевнений в тому, що сировина для компоста чиста: не заражено вірусами або хворобами, не має слідів гнили, цвілі, комах-шкідників.

Процес приготування компоста для грибниці складається з декількох етапів:

  1. Солому потрібно замочити у воді, вибравши для цього відповідну за розміром ємність. Щоб знезаразити солому, можна запарити її окропом.
  2. Вибирають на ділянці місце для ферментації компоста. При цьому потрібно враховувати, що в процесі буде виділятися сильний неприємний запах, тому краще займатися субстратом подалі від житлових приміщень і робити це на відкритому повітрі. Але навіс над компостом повинен бути обов'язково.
  3. Складають солому і гній шарами, поперемінно чергуючи ці два компоненти. У підсумку має отримати по 3-4 шари з кожного елемента, а висота бурта складе близько 150 см. У ширину купа компоста для грибів вийде не більше 120 см.
  4. Коли викладають кожен шар соломи, її додатково зволожують, використовуючи для цього сечовину і суперфосфат (близько 0,5 кг на бурт). Ці речовини додатково стимулюють ферментацію гною.
  5. Бурт, що вийшов, потрібно ретельно перемішати вилами не менше чотирьох разів. При першому перемішуванні варто додати гіпс, під час другого вносять суперфосфат, що залишився, третє перешкодження супроводжується додаванням останньої порції гіпсу. У підсумку повинна вийти однорідна, добре зволожена маса.
  6. Про те, що субстрат для шампіньйонів готується правильно, повинна свідчити підвищена температура всередині компосту. До третього дня вона становить 65-70 градусів, що говорить про «горіння» субстрату для шампіньйонів. Про це ж свідчить характерний аміачний запах і виділення великої кількості вологи (варто заздалегідь продумати систему її відведення).
  7. Ферментація субстрату для шампіньйонів триватиме близько двадцяти днів. Про те, що компост готовий, можна дізнатися щодо зниження температури всередині бурта до 20-25 градусів.

Якісний субстрат для грибів, у тому числі для шампіньйонів, повинен бути густим, пухким, не приставати до рук і мати коричневий колір. При насуванні компост повинен пружинити, а пахне він землею, а не аміаком або іншими різкими ароматами.

Порада! Новачкам буде складно самостійно приготувати якісний субстрат. Крім того, грунт вийде таким, як треба, тільки коли його готують у зазначених пропорціях - не можна зробити зменшену партію субстрату. Тому для першого досвіду в домашніх умовах краще придбати готовий грибний субстрат.

Вибір і закладка міцелія

Вирощування шампіньйонів будинку або на виробництві неможливо без ще одного важливого компонента - міцелію. Міцелій - це, можна сказати, «насіння» грибів, які виростили в стерильних лабораторних умовах, тим самим в рази, збільшивши відсоток всхожості і убезпечивши посадковий матеріал від різних інфекцій.

Купувати міцелій шампіньйонів потрібно тільки у перевірених виробників, постачальниками яких є лабораторії зі спеціалізованим обладнанням. Краще почати з невеликої партії міцелія, а після отримання хорошого результату у того ж продавця замовити більше посадкового матеріалу для домашніх шампіньйонів.

Є два типи шампіньйонного міцелію:

  • зерновий, запакований у поліетиленові пакети і має термін зберігання до шести місяців у холодильнику;
  • компостний міцелій продають у скляних ємностях, що істотно знижує контакт матеріалу з навколишнім середовищем і продовжує його термін зберігання (при нульовій температурі такий міцелій може зберігатися близько року).

Увага! Грибовод-початківець повинен знати, що врожайність зернового міцелію вища, ніж компостного.

Витрата міцелію шампіньйонів теж відрізняється: на квадратний метр грибниці буде потрібно 400 грам зернового або 500 грам компостного міцелію.

Сіяти міцелій шампіньйонів потрібно так:

  • спочатку продезінфікувати субстрат, обробивши його гарячим пором або протоку окропом;
  • коли компост охолоне, його розкладають у дерев'яні ящики або на полиці, стежачи за тим, щоб шар субстрату становив 30 см;
  • використовуючи невелику лопатку або широкий ніж, піднімають верхній шар субстрату, в шаховому порядку виконуючи лунки, глибина яких 3-4 см, а відстань між ними - 20 см;
  • в кожну лунку кладуть жменю зернового міцелію або порцію компостного, яка за розмірами дорівнює курячому яйцю;
  • обережно прикривають лунку піднятим раніше субстратом.

Важливо! Зерновий міцелій необов'язково закопувати в субстрат. Шампіньйони відмінно виростуть, якщо посадковий матеріал просто рівномірно розподілити по поверхні компоста - це найпростіший спосіб посадки грибів.

Догляд за грибницею шампіньйонів

Займаючись розведенням шампіньйонів, потрібно бути готовим до щоденної роботи з грибницею, адже догляд і умови утримання дуже важливі для цих грибів.

Виростити шампіньйони будинку можна в будь-якому приміщенні зі стабільною температурою і підвищеною вологістю. Найбільше цим вимогам відповідають льохи та підвали, тому зазвичай тут гриби і вирощують.

Щоб суперечки шампіньйонів проросли, потрібно дотримуватися такого режиму:

  1. Підтримувати вологість на рівні 70-85%. Однак не можна поливати грибницю, зволожувати безпосередньо субстрат. Піднімати вологість у приміщенні можна такими способами: накривати грибниці мішковиною або старими газетами і в міру висихання зволожувати їх пульверизатором; зрошувати водою підлогу і стіни в підвалі; встановлювати спеціальні прилади - зволожувачі або розпилювачі.
  2. Усередині субстрату повинна дотримуватися температура на рівні 20-27 градусів. Це дуже важливо, тому температуру вимірюють регулярно, при будь-яких відхиленнях від норми намагаються її вирівняти. Якщо в підвалі з шампіньйонами занадто спекотно, його провітрюють, коли стає прохолодно, вмикають обігрівачі або лампи.

Через 8-12 днів після закладки міцелію потрібно прикрити грибницю покровним ґрунтовним субстратом. Його можна приготувати з порції торфу, розведеної з крейдою в пропорції 9:1, або взяти чотири частини садової землі, п'ять частин торфу і одну частку крейди. Кожен квадрат грибниці засипають 50 грамами такого субстрату.

Розростаючись, грибниця з шампіньйонів виходитиме на поверхню субстрату, проявляючись у вигляді тонких сріблясто-білих ниток. Через п'ять днів після підсипання покровного субстрату потрібно трохи знизити температуру - тепер шампіньйони потребують 12-17 градусів.

Покровну землю постійно зволожують, намагаючись не намочити основний субстрат. У приміщенні з шампіньйонами потрібно забезпечити хорошу вентиляцію.

Важливо! Крізняки небезпечні для шампіньйонів, тому краще влаштувати якісну вентиляцію, ніж постійно відкривати двері підвалу.

Як збирати і зберігати шампіньйони в домашніх умовах

Через 3-4 місяці можна збирати перший урожай домашніх шампіньйонів. Збирати можна всі молоді гриби, у яких поки не надірвалася сполучна перепонка (між ніжкою шампіньйона і його капелюшком). Старі, мляві або пошкоджені гриби можуть бути небезпечні для здоров'я, тому їх краще викинути.

Не можна зрізати шампіньйони ножем, як це прийнято робити з лісовими грибами. Зрілі шампіньйони потрібно обережно викручувати з субстрату, решту ранку присипати землею і злегка зволожити.

Збирати урожай потрібно кожні 5-7 днів, якщо грибниця була вирощена за технологією, вона буде плодоносити 8-12 тижнів. Кожен метр грибниці віддасть від 5 до 12 кг шампіньйонів, при цьому більша частина врожай припаде саме на перший збір.

Порада! Субстрат, що залишився після вирощування шампіньйонів, можна використовувати для добрива землі на городі або в саду - він дуже поживний і добре збагачує ґрунт.

Мало виростити гриби самому, потрібно ще вміти їх зберігати. Зберігають шампіньйони одним із способів:

  • в холодильнику;
  • шляхом заморозки (цілими або нашинкованими);
  • висушують у духовці або в спеціальних сушарках для овочів і фруктів;
  • маринують або консервують.

Вирощування грибів вважається досить прибутковим бізнесом, особливо для фермерських господарств, адже їм не потрібно буде витрачатися на купівлю сировини для субстрату.

Як краще вирощувати шампіньйони в домашніх умовах

Існує безліч методів вирощування цих грибів, але не всі вони застосовні в умовах приватного господарства.

Будинки шампіньйони прийнято вирощувати такими способами:

  1. На грядах субстрату, які укладають на підлозі підвалу або сараю. Цей спосіб хороший мінімальними витратами, але є міну - високий ризик зараження грибів цвіллю, так як посадки знаходяться дуже низько.
  2. Найчастіше шампіньйони вирощують на полицях у тих же підвалах або господарських будівлях. Так роблять голландці, і отримують до 18 кг грибів з кожного метра.
  3. Для власних потреб зручно вирощувати шампіньйони в поліетиленових мішках з отворами. Вони займають мало місця, так як розташовуються вертикально, і догляд за посадками буде дуже простим.
  4. Є спеціальні брикети або блоки з пресованого субстрату для грибів. Коштують вони дорого, але і врожаї шампіньйонів виходять стабільно високими.

Увага! Незалежно від обраного способу вирощування технологія посадки і догляд за шампіньйонами залишаються колишніми.

Вирощування шампіньйонів вдома може принести непоганий прибуток і стати вигідним сімейним бізнесом. Почати варто, хоча б для того, щоб забезпечити себе ситним і смачним продуктом, а також освоїти щось нове і незвичайне.