Гриби шампіньйони - популярний сучасний продукт, який можна зустріти на будь-якому ринку або на полицях супермаркетів. Шампіньйони цінуються завдяки своїй поживності і «фірмовому» грибному смаку, на відміну від лісових грибів, вони доступні цілий рік і коштують зовсім недорого. Не дивно, що питання вирощування шампіньйонів в домашніх умовах, хвилює багатьох, проте не всі господарі знають, з чого почати цю справу, і який спосіб культивації грибів віддати перевагу.
Тому, як вирощувати шампіньйони вдома, буде присвячена ця стаття. Тут же можна дізнатися, як посадити і як зберігати шампіньйони, а також які способи вирощування грибів вважаються найперспективнішими.
Вирощування шампіньйонів в домашніх умовах для новачків
Сьогодні стрімко розвивається грибництво, як приватний бізнес. Все більша кількість фермерів перетворює свої приватні господарства на величезні грибниці, що приносять стабільний і чималий дохід.
Необов'язково створювати цілі плантації, цілком можна виростити шампіньйони для власних цілей і потреб своєї сім'ї. Гриб цей дуже невибагливий, в природі він поширений, практично, по всьому світу. Тому цілком реально виростити шампіньйони в квартирі або підвалі приватного будинку, часто для цих цілей використовують парники і городні грядки - гриб відмінно розвивається в будь-якому середовищі, але для цього йому потрібно створити відповідні умови.
Увага! Технологія вирощування шампіньйонів досить складна, обов'язково потрібно дотримуватися всіх правил, дотримуватися рекомендацій та інструкцій. Будь-який відступ від технології процесу загрожує втратою всього врожаю, а це - 3-4 місяці копіткої праці, не рахуючи фінансових витрат на матеріали та обладнання.
Покроково про те, як в домашніх умовах виростити шампіньйони, буде розказано нижче.
Приготування шампіньйонного субстрату
Починати розведення грибів потрібно з підготовки ґрунту для них. Шампіньйони ростуть практично скрізь, але щоб отримати дійсно хороший урожай, потрібно приготувати спеціальний субстрат для цих грибів.
Готувати шампіньйонний субстрат слід у таких пропорціях:
- 100 кг соломи;
- 400 кг кінського гною;
- 2 кг суперфосфату;
- 2 кг сечовини;
- 5 кг крейди;
- 7,5 кг гіпсу;
- 350 л води.
Із зазначеної кількості інгредієнтів має вийти близько 300 кг субстрату для грибів. З цього компоста можна створити повноцінну грибницю розміром у три квадратні метри.
Кожен інгредієнт надзвичайно важливий і сильно впливає на якість готового компосту. Так, гній для вирощування шампіньйонів повинен бути саме конским - в такому випадку врожайність грибниці буде максимальною. Звичайно, можна замінити його пташиним послідом або коров'яком, але потрібно розуміти, що тоді врожай шампіньйонів буде значно нижче заявленого.
Важливо! Якщо шампіньйони вирощує фермер, у якого в господарстві є корови або птиця, йому вигідніше використовувати для приготування субстрату свою сировину, хоч від цього і страждає врожайність грибів.
Що стосується соломи, то рекомендується використовувати для цих цілей солому озимих культур: пшениці або жита. У крайньому випадку допускається заміна цієї сировини опалим листям або деревними тирсами. Варто розуміти, що це також позначиться на врожайності, до того ж фермер повинен бути абсолютно впевнений в тому, що сировина для компоста чиста: не заражено вірусами або хворобами, не має слідів гнили, цвілі, комах-шкідників.
Процес приготування компоста для грибниці складається з декількох етапів:
- Солому потрібно замочити у воді, вибравши для цього відповідну за розміром ємність. Щоб знезаразити солому, можна запарити її окропом.
- Вибирають на ділянці місце для ферментації компоста. При цьому потрібно враховувати, що в процесі буде виділятися сильний неприємний запах, тому краще займатися субстратом подалі від житлових приміщень і робити це на відкритому повітрі. Але навіс над компостом повинен бути обов'язково.
- Складають солому і гній шарами, поперемінно чергуючи ці два компоненти. У підсумку має отримати по 3-4 шари з кожного елемента, а висота бурта складе близько 150 см. У ширину купа компоста для грибів вийде не більше 120 см.
- Коли викладають кожен шар соломи, її додатково зволожують, використовуючи для цього сечовину і суперфосфат (близько 0,5 кг на бурт). Ці речовини додатково стимулюють ферментацію гною.
- Бурт, що вийшов, потрібно ретельно перемішати вилами не менше чотирьох разів. При першому перемішуванні варто додати гіпс, під час другого вносять суперфосфат, що залишився, третє перешкодження супроводжується додаванням останньої порції гіпсу. У підсумку повинна вийти однорідна, добре зволожена маса.
- Про те, що субстрат для шампіньйонів готується правильно, повинна свідчити підвищена температура всередині компосту. До третього дня вона становить 65-70 градусів, що говорить про «горіння» субстрату для шампіньйонів. Про це ж свідчить характерний аміачний запах і виділення великої кількості вологи (варто заздалегідь продумати систему її відведення).
- Ферментація субстрату для шампіньйонів триватиме близько двадцяти днів. Про те, що компост готовий, можна дізнатися щодо зниження температури всередині бурта до 20-25 градусів.
Якісний субстрат для грибів, у тому числі для шампіньйонів, повинен бути густим, пухким, не приставати до рук і мати коричневий колір. При насуванні компост повинен пружинити, а пахне він землею, а не аміаком або іншими різкими ароматами.
Порада! Новачкам буде складно самостійно приготувати якісний субстрат. Крім того, грунт вийде таким, як треба, тільки коли його готують у зазначених пропорціях - не можна зробити зменшену партію субстрату. Тому для першого досвіду в домашніх умовах краще придбати готовий грибний субстрат.
Вибір і закладка міцелія
Вирощування шампіньйонів будинку або на виробництві неможливо без ще одного важливого компонента - міцелію. Міцелій - це, можна сказати, «насіння» грибів, які виростили в стерильних лабораторних умовах, тим самим в рази, збільшивши відсоток всхожості і убезпечивши посадковий матеріал від різних інфекцій.
Купувати міцелій шампіньйонів потрібно тільки у перевірених виробників, постачальниками яких є лабораторії зі спеціалізованим обладнанням. Краще почати з невеликої партії міцелія, а після отримання хорошого результату у того ж продавця замовити більше посадкового матеріалу для домашніх шампіньйонів.
Є два типи шампіньйонного міцелію:
- зерновий, запакований у поліетиленові пакети і має термін зберігання до шести місяців у холодильнику;
- компостний міцелій продають у скляних ємностях, що істотно знижує контакт матеріалу з навколишнім середовищем і продовжує його термін зберігання (при нульовій температурі такий міцелій може зберігатися близько року).
Увага! Грибовод-початківець повинен знати, що врожайність зернового міцелію вища, ніж компостного.
Витрата міцелію шампіньйонів теж відрізняється: на квадратний метр грибниці буде потрібно 400 грам зернового або 500 грам компостного міцелію.
Сіяти міцелій шампіньйонів потрібно так:
- спочатку продезінфікувати субстрат, обробивши його гарячим пором або протоку окропом;
- коли компост охолоне, його розкладають у дерев'яні ящики або на полиці, стежачи за тим, щоб шар субстрату становив 30 см;
- використовуючи невелику лопатку або широкий ніж, піднімають верхній шар субстрату, в шаховому порядку виконуючи лунки, глибина яких 3-4 см, а відстань між ними - 20 см;
- в кожну лунку кладуть жменю зернового міцелію або порцію компостного, яка за розмірами дорівнює курячому яйцю;
- обережно прикривають лунку піднятим раніше субстратом.
Важливо! Зерновий міцелій необов'язково закопувати в субстрат. Шампіньйони відмінно виростуть, якщо посадковий матеріал просто рівномірно розподілити по поверхні компоста - це найпростіший спосіб посадки грибів.
Догляд за грибницею шампіньйонів
Займаючись розведенням шампіньйонів, потрібно бути готовим до щоденної роботи з грибницею, адже догляд і умови утримання дуже важливі для цих грибів.
Виростити шампіньйони будинку можна в будь-якому приміщенні зі стабільною температурою і підвищеною вологістю. Найбільше цим вимогам відповідають льохи та підвали, тому зазвичай тут гриби і вирощують.
Щоб суперечки шампіньйонів проросли, потрібно дотримуватися такого режиму:
- Підтримувати вологість на рівні 70-85%. Однак не можна поливати грибницю, зволожувати безпосередньо субстрат. Піднімати вологість у приміщенні можна такими способами: накривати грибниці мішковиною або старими газетами і в міру висихання зволожувати їх пульверизатором; зрошувати водою підлогу і стіни в підвалі; встановлювати спеціальні прилади - зволожувачі або розпилювачі.
- Усередині субстрату повинна дотримуватися температура на рівні 20-27 градусів. Це дуже важливо, тому температуру вимірюють регулярно, при будь-яких відхиленнях від норми намагаються її вирівняти. Якщо в підвалі з шампіньйонами занадто спекотно, його провітрюють, коли стає прохолодно, вмикають обігрівачі або лампи.
Через 8-12 днів після закладки міцелію потрібно прикрити грибницю покровним ґрунтовним субстратом. Його можна приготувати з порції торфу, розведеної з крейдою в пропорції 9:1, або взяти чотири частини садової землі, п'ять частин торфу і одну частку крейди. Кожен квадрат грибниці засипають 50 грамами такого субстрату.
Розростаючись, грибниця з шампіньйонів виходитиме на поверхню субстрату, проявляючись у вигляді тонких сріблясто-білих ниток. Через п'ять днів після підсипання покровного субстрату потрібно трохи знизити температуру - тепер шампіньйони потребують 12-17 градусів.
Покровну землю постійно зволожують, намагаючись не намочити основний субстрат. У приміщенні з шампіньйонами потрібно забезпечити хорошу вентиляцію.
Важливо! Крізняки небезпечні для шампіньйонів, тому краще влаштувати якісну вентиляцію, ніж постійно відкривати двері підвалу.
Як збирати і зберігати шампіньйони в домашніх умовах
Через 3-4 місяці можна збирати перший урожай домашніх шампіньйонів. Збирати можна всі молоді гриби, у яких поки не надірвалася сполучна перепонка (між ніжкою шампіньйона і його капелюшком). Старі, мляві або пошкоджені гриби можуть бути небезпечні для здоров'я, тому їх краще викинути.
Не можна зрізати шампіньйони ножем, як це прийнято робити з лісовими грибами. Зрілі шампіньйони потрібно обережно викручувати з субстрату, решту ранку присипати землею і злегка зволожити.
Збирати урожай потрібно кожні 5-7 днів, якщо грибниця була вирощена за технологією, вона буде плодоносити 8-12 тижнів. Кожен метр грибниці віддасть від 5 до 12 кг шампіньйонів, при цьому більша частина врожай припаде саме на перший збір.
Порада! Субстрат, що залишився після вирощування шампіньйонів, можна використовувати для добрива землі на городі або в саду - він дуже поживний і добре збагачує ґрунт.
Мало виростити гриби самому, потрібно ще вміти їх зберігати. Зберігають шампіньйони одним із способів:
- в холодильнику;
- шляхом заморозки (цілими або нашинкованими);
- висушують у духовці або в спеціальних сушарках для овочів і фруктів;
- маринують або консервують.
Вирощування грибів вважається досить прибутковим бізнесом, особливо для фермерських господарств, адже їм не потрібно буде витрачатися на купівлю сировини для субстрату.
Як краще вирощувати шампіньйони в домашніх умовах
Існує безліч методів вирощування цих грибів, але не всі вони застосовні в умовах приватного господарства.
Будинки шампіньйони прийнято вирощувати такими способами:
- На грядах субстрату, які укладають на підлозі підвалу або сараю. Цей спосіб хороший мінімальними витратами, але є міну - високий ризик зараження грибів цвіллю, так як посадки знаходяться дуже низько.
- Найчастіше шампіньйони вирощують на полицях у тих же підвалах або господарських будівлях. Так роблять голландці, і отримують до 18 кг грибів з кожного метра.
- Для власних потреб зручно вирощувати шампіньйони в поліетиленових мішках з отворами. Вони займають мало місця, так як розташовуються вертикально, і догляд за посадками буде дуже простим.
- Є спеціальні брикети або блоки з пресованого субстрату для грибів. Коштують вони дорого, але і врожаї шампіньйонів виходять стабільно високими.
Увага! Незалежно від обраного способу вирощування технологія посадки і догляд за шампіньйонами залишаються колишніми.
Вирощування шампіньйонів вдома може принести непоганий прибуток і стати вигідним сімейним бізнесом. Почати варто, хоча б для того, щоб забезпечити себе ситним і смачним продуктом, а також освоїти щось нове і незвичайне.