Salsa romesco/coyc ромеско
Соус ромеско - гордість каталанської кухні, її культурне надбання. Право вважатися його батьківщиною оскаржують два регіони Каталуньї-Сітжес і Таррагона. Саме там, серед гірських схилів, порослих мигдальними деревами, і народився цей знаменитий соус. Процес його приготування був досить трудомістким, тому його робили відразу у великій кількості, соус добре зберігався. Кожна сім'я мала свій фамільний рецепт, секрети якого передавалися з покоління в покоління. З поваги до традицій я приготувала ромеско за старовинним рецептом і старовинною технологією: всі інгредієнти витовкли в глиняній ступці. Зараз у супермаркетах продають соус промислового виробництва, він має мало спільного з традиційним ромеско. Але якщо вам доведеться обідати в хорошому каталанському ресторані, вам обов'язково подадуть до м'яса, морепродуктів або овочів справжній каталанській соус ромеско. Традиції не вмирають... Завантажуючи цей рецепт, я розумію, що не знайду багато послідовників. Я подаю його виключно в інформативних цілях, як екскурс в історію і традиції моєї улюбленої Каталуньї
Інгредієнти для «Salsa romesco/coyc ромеско»:
- Перець червоний пекучий (сухий) - 3 шт
- Помідор - 4 шт
- Часник () - 6 зуб.
- Горіхи (мигдальні) - 50 г
- Хліб (черствий) - 1 ломт.
- Олія оливкова - 1 стак.
- Оцус (винний) - 50 мл
- Спеції (сіль, розмарин, перець гострий)
Час приготування: 60 хвилин
Кількість порцій: 6
Харчова та енергетична цінність:
Готової страви | |||
ккал | белкі19.8 | жири299.1 | вуглеводи98 |
Порції | |||
ккал | белкі3.3 | жири49.9 | вуглеводи16.3 |
100 г страви | |||
ккал | белки | жири28.5 | вуглеводи9.3 |
Рецепт «Salsa romesco/coyc ромеско»:
Для приготування соусу використовували продукти, які росли на городі, в лісі: мигдаль, помідори, часник, сушений червоний перець ньйора. Він є важливим компонентом багатьох каталанських страв, його розмочена м'якоть володіє яскраво вираженим смаком і насиченим кольором, надає стравам особливий колорит.
Напередодні з вечора перець замочують у воді.
І перець набуває такого вигляду
Ложкою зіскаблюємо м'якоть перцю.
Часник і помідори запікаємо в духовці при слабкій температурі
Вони повинні залишитися соковитими, злегка підпеченими.
Починаємо приготування соусу: у ступку закладаємо підсушені мигдаль, хліб, сіль і поштовхом до однорідної маси.
Поступово додаємо інші інгредієнти: м'якоть червоного перцю, очищені від шкірки печені часник і помідори,
продовжуємо товочь до утворення однорідної маси
У подрібнену масу поступово додаємо оливкову олію, безперервно розмішуючи, щоб утворилася емульсія.
Готовий соус треба довести до смаку: додати винний оцет, сіль, спеції до смаку, гострий перець, сухої розмарині
залишити соус на кілька годин для дозрівання
Як я казала, є багато відмінностей у рецептах соусу: десь додають печену цибулю, лісові горіхи, перець тлумачить сухим разом з мигдалем тощо. Все залежить від традицій кожного регіону, проте результат завжди один: смачний, ситний соус, який робить каталанські страви легковпізнання.
Готовий соус можна розкласти в банки і зберігати в прохолодному місці.
Його подають до столу холодним і гарячим до всіх стравах: м'яса, риби, морепродуктів, овочів на грилі. У лютому в Каталуньї роблять гастрономічне свято «Калшотада», головними героями якого є зимовий зелений лук калшот, запечений на вугіллі, і соус ромеско.
Звичайно, зараз подрібнення інгредієнтів виробляють по-сучасному, в кухонному роботі, соус виходить м'якшим, але на смак це не впливає.