Універсальний томатний соус з базиліком

Цей томатний соус відмінно підходить і до піци, і до пасти (наприклад - болоньєзи), і до різних м'ясних страви.. У літній період завжди можна приготувати свіжий томатний соус (і краще це робити без оцту, тоді цукру додавати вдвічі менше), у цьому рецепті варіант заготівлі соусу на зиму.

Інгредієнти для «Універсальний томатний соус з базиліком»:

  • Помідор - 3.5 кг
  • Цибуля ріпчаста (середні) - 2 шт
  • Часник - 8 зуб.
  • Перець болгарський (середні) - 2 шт
  • Базилік - 80 г
  • Оцус (9%) - 50 мл
  • Цукор - 4 ст. л.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Перець чорний (горошком) - 25 шт
  • Перець запашний (горошком) - 10 шт
  • Олія рослинна - 4 ст. л.

Час приготування: 90 хвилин

Кількість порцій: 4

Харчова та енергетична цінність:

Готової страви

     

ккал
1944.8 ккал

белкі47.8
р

жири61.1
г

вуглеводи333
г

Порції

     

ккал
486.2 ккал

белкі12
г

жири15.3
р

вуглеводи83.3
г

100 г страви

     

ккал
45 ккал

белкі1.1
г

жири1.4
р

вуглеводи7.7
р

 

Рецепт «Універсальний томатний соус з базиліком»:

Заздалегідь підготувати банки (по 400 -500 мл) і кришки: стирилізувати на водяній лазні (а кришки в киплячій воді) 15 хвилин.
Помідори вимити, нарізати на половинки.

У сковороді розігріти олію. Перець чорний і запашний розтолочь у ступці і обсмажити близько 2 хвилин.

Часник очистити, нарізати (не дрібно), висипати в сковороду до спецій, обсмажувати ще 2-3 хвилини, завадячи.

Нарізати цибулю півкільцями, додати в сковороду, пасувати на середньому вогні 3-5 хвилин, часто завадячи (цибуля повинна трохи розм'якшитися, але не засмажитися).

Перекласти все в глибоку каструлю, додати нарізаний болгарський перець, пасувати 3-5 хвилин.

Помідори протерти на терці, шкірку викинути. Влити в каструлю, додати сіль і цукор, і перешкоджаючи варити на середньому вогні близько 30-40 хвилин.
Рідина повинна трохи випаритися і соус загустіти. Базилік нарізати (можна не дрібно) і додати в соус. Варити ще 5 хвилин. В кінці додати оцет. Перемішати і через 2-3 хвилини зняти з вогню.
Дати трохи охолонути.

Пропустити через блендер (подрібнювати кілька секунд, соус не повинен стати однорідним). Знову довести до кипіння.

Соус розлити по банках і добре закрутити кришками. Залишити остигати при кімнатній температурі.