Цей томатний соус відмінно підходить і до піци, і до пасти (наприклад - болоньєзи), і до різних м'ясних страви.. У літній період завжди можна приготувати свіжий томатний соус (і краще це робити без оцту, тоді цукру додавати вдвічі менше), у цьому рецепті варіант заготівлі соусу на зиму.
Інгредієнти для «Універсальний томатний соус з базиліком»:
- Помідор - 3.5 кг
- Цибуля ріпчаста (середні) - 2 шт
- Часник - 8 зуб.
- Перець болгарський (середні) - 2 шт
- Базилік - 80 г
- Оцус (9%) - 50 мл
- Цукор - 4 ст. л.
- Сіль - 1 ч. л.
- Перець чорний (горошком) - 25 шт
- Перець запашний (горошком) - 10 шт
- Олія рослинна - 4 ст. л.
Час приготування: 90 хвилин
Кількість порцій: 4
Харчова та енергетична цінність:
Готової страви |
|||
ккал |
белкі47.8 |
жири61.1 |
вуглеводи333 |
Порції |
|||
ккал |
белкі12 |
жири15.3 |
вуглеводи83.3 |
100 г страви |
|||
ккал |
белкі1.1 |
жири1.4 |
вуглеводи7.7 |
Рецепт «Універсальний томатний соус з базиліком»:
Заздалегідь підготувати банки (по 400 -500 мл) і кришки: стирилізувати на водяній лазні (а кришки в киплячій воді) 15 хвилин.
Помідори вимити, нарізати на половинки.
У сковороді розігріти олію. Перець чорний і запашний розтолочь у ступці і обсмажити близько 2 хвилин.
Часник очистити, нарізати (не дрібно), висипати в сковороду до спецій, обсмажувати ще 2-3 хвилини, завадячи.
Нарізати цибулю півкільцями, додати в сковороду, пасувати на середньому вогні 3-5 хвилин, часто завадячи (цибуля повинна трохи розм'якшитися, але не засмажитися).
Перекласти все в глибоку каструлю, додати нарізаний болгарський перець, пасувати 3-5 хвилин.
Помідори протерти на терці, шкірку викинути. Влити в каструлю, додати сіль і цукор, і перешкоджаючи варити на середньому вогні близько 30-40 хвилин.
Рідина повинна трохи випаритися і соус загустіти. Базилік нарізати (можна не дрібно) і додати в соус. Варити ще 5 хвилин. В кінці додати оцет. Перемішати і через 2-3 хвилини зняти з вогню.
Дати трохи охолонути.
Пропустити через блендер (подрібнювати кілька секунд, соус не повинен стати однорідним). Знову довести до кипіння.
Соус розлити по банках і добре закрутити кришками. Залишити остигати при кімнатній температурі.