Ще одна моя велика любов - ніжність і повітряність зефіру... Чого ж ще не вистачає в період цвітіння і пробуджуваної природи? Мені раніше здавалося, що зефір і мармелад - це тааак складно!!! А готувати їх можливо тільки в промислових масштабах на заводах! Але виявилося, що нічого мега складного немає... зате Ви завжди знаєте якими солодощами можна пригостити своїх улюблених чад! Заходьте, розповім все в найдрібніших подробицях!
Інгредієнти для «Зефір журавлинний»:
- Яблуко (великих) - 2 шт
- Журавлина (можна заморозку) - 80 г
- Цукор - 420 г
- Білок яєчний - 1 шт
- Вода - 80 мл
- Агар-агар - 10 г
- Цукрова пудра - 50 г
Час приготування: 80 хвилин
Кількість порцій: 10
Харчова та енергетична цінність:
Готової страви |
|||
ккал |
белкі5.4 |
жири1.3 |
вуглеводи513 |
Порції |
|||
ккал |
белкі0.5 |
жири0.1 |
вуглеводи51.3 |
100 г страви |
|||
ккал |
белкі0.5 |
жири0.1 |
вуглеводи51.8 |
Рецепт «Зефір журавлинний»:
Візьмемо яблука (2 великих) і розрізаємо їх на половинки. Чистимо і видаляємо серцевину. Потім ділимо ще на 2, отримуючи четвертинки. Відправляємо в духовку з температурою 160 градусів на 1 годину.
В принципі, можна це зробити і в мікрохвильовці (15 хвилин), але тоді не випариться непотрібна нам рідина і зефір може бути пухким у підсумку і не застигнути! Тому я настійно рекомендую саме запікати яблука для правильного зефіру!!!
10 грам агар-агара заливаємо 80 мл води і залишаємо для набухання.
Журавлину можна використовувати і заморожену...
У мене свіжа ягода. Її ми блендуємо і пропускаємо м'якоть через ситечко, щоб позбутися шкірки. Нам знадобитися 50 грам чистого пюре!!!
Готові яблука теж блендуємо до стану однорідного і гладкого пюре, пропускаємо через ситечко і відміряємо 150 грам чистої ваги.
Беремо велику миску і з'єднуємо пюре журавлини і яблука, 200 грам цукру і добре перемішуємо.
Додаємо половину білка і починаємо збивати міксером.
Тим часом ставимо на вогонь набухлий агар-агар і доводимо до кисільного стану. Засинаємо 220 грам цукру і варимо сироп до 110 градусів (це приблизно 5 хвилин середнього кипіння)... Маса буде злегка бульбашкатися - це нормальне явище. Коли за ложкою буде тягнутися ниточка - прибираємо з вогню.
Нашу фруктово-ягідну суміш збиваємо... вона починає світліти і збільшуватися в обсязі. Додаємо другу половину нашого білка і продовжуємо збивати не зупиняючись.
Додаємо тонким струменем наш сироп і продовжуємо збивати ще 5-7 хвилин. Маса стає повітряною і дуже сильно збільшується в обсязі (майте це через вибір посуду для роботи).
Ще теплою розкладаємо масу по двох кулінарних мішках з фігурними насадками. Це потрібно зробити для того, щоб маса не стала загустівати в мисці, тому як агар-агар починає свою роботу вже при 40 градусах!!!
На противні або розділові дошки, застелені пергаментом, відсаджуємо наші зефіринки і залишаємо при кімнатній температурі на 1 добу, щоб вони
підсохли! Потім припудрюємо цукровою пудрою і можемо з'єднати попарно!
Наш зефір готовий, можна починати святкове чаювання,
ще трохи зефіру в розрізі (або надкусі я б сказала)... Як шкода, що неможливо пригостити Вас цим чарівним делікатесом з повітряного хмарку з благородною кислинкою... Приємного
апетиту!!!