Кускус по-марокканськи з куркою, овочами і м'ясними тефтелями
Думаю, що не помилюся, якщо скажу, що кускус є однією з найголовніших і найпопулярніших страв Магреба. Його готують і з бараниною, і з куркою, і навіть з рибою. А ось склад овочів змінюється залежно від регіону. Страва дуже смачна і ситна, яку не соромно подати на святковий стіл. Мені здається, що і нашим захисникам воно прийдеться до смаку.
Інгредієнти для «Кускус по-марокканськи з куркою, овочами і м'ясними тефтелями»:
- Курка (ніжки) - 4 шт
- Фарш м'ясний (яловичий) - 250 г
- Кус-кус - 500 г
- Нут - 100 г
- Морква - 4 шт
- Цибуля ріпчаста (велика - до овочів, маленька - у фарш) - 2 шт
- Кабачок - 300 г
- Ріпа (або селера кореневої) - 200 г
- Гарбуз - 300 г
- Яйце куряче - 1 шт
- Томати у власному соку - 350 г
- Масло вершкове - 50 г
- Спеції (рас ель ханут (ras el hanout) або суміш з 1 ст.л. солодкої паприки, 1/2 ч.л. молотою кориці та 1 ч.л. кумина, 1ч.л. імбиря)
- Куркума - 1 ч. л.
Харчова та енергетична цінність:
Готової страви | |||
ккал | белкі1156.1 | жири282.5 | вуглеводи699.3 |
100 г страви | |||
ккал | белкі13.5 | жири3.3 | вуглеводи8.2 |
Рецепт «Кускус по-марокканськи з куркою, овочами і м'ясними тефтелями»:
Для початку займемося нутом. Необхідно замочити його на ніч. Вранці промити і відварити до готовності протягом 40-50 хв.
З готового нуту зняти шкурку. Це, звичайно, можна і не робити, але особисто мені так більше подобається. А оскільки це заняття досить нудне, можна долучити до цієї справи чоловіка)))
Ось необхідні нам овочі. На фото замість ріпи або селери - рідка. Не знаю, що мене смикнуло цього разу, щоб її додати. Більше цього робити не буду, з ріпою або селером набагато смачніше. Тому і не додаю її в інгредієнти.
Також нам знадобиться каструля і решітка, як від мантоварки. У мене спеціальна кускусниця.
Отже, приступаємо. Цибулю нарізати півкільцями, обсмажити її до золотистого кольору з ложкою оливкової олії. Додати помідори (можна свіжі 4-5), спеції і куркуму. Загасити кілька хвилин.
Потім додати курку і очищену і нарізану великими шматками моркву. Залити водою, посолити. Гасити 25 хв. на середньому вогні.
За цей час інші овочі теж нарізати великими шматками.
Приготувати кускус. Залити його злегка підсоленою водою і почекати, поки вода вбирається (десь 10-15 хв). Води нам треба 1:1. Наприклад, на склянку кускуса - склянка води.
Кускус розтерти руками, щоб не було грудочок.
Після закінчення 25 хв. додати овочі до курки і гасити ще 25-30 хв. до готовності.
Одночасно кускус викласти на ґрати.
І поставити цю решітку поверх каструлі. Обмотати рушником.
Як тільки з кускусу стане виходити пар, почекати 10 хв., і він готовий.
Поки гасяться овочі і пропарюється кускус, з фаршу, яйця, цибулі і трохи імбиря і молотого коріандра зробити тефтелі розміром з грецький горіх. Злегка їх обсмажити.
За 10 хв. до кінця додати тефтелі і нут.
Коли кускус готовий, викласти його у велику страву, додати масло і втерти його в крупу.
Мало не забула, для рецепту я використовувала кускус фірми «Містраль».
Кускус викласти на страву, на середину покласти курку, тефтелі та овочі. Соус від гасіння можна подати окремо. Зазвичай цю страву їдять з дуже гострою приправою - харисою, зробленою з гострого перцю. Але, думаю, що і з аджикою буде зовсім не погано.