Котлета, як і безліч інших чудових страв європейської кухні, народилася у Франції. У буквальному перекладі з французької «cotelette» позначає рибрико. У ті часи котлета робилася дуже цікавим способом: для її приготування використовувалися ребришки, або свинячі, або яловичі, які обвертовувалися подвійним шаром м'ясної м'якоті, так щоб вийшла за формою пелюшка, і піддавали цей шедевр тепловій обробці. Причому наявність кісточки була обов'язковим елементом котлети того часу. Саме з кісточкою м'ясо зручніше їсти руками. По закінченні деякого часу, і з початком застосування столових приладів, ножа і вилки, при поїданні котлет, необхідність в кісточці поступово відпала. Перші котлети з'явилися на Русі тільки за часів Петра I. Причому, відразу зазнали масу перетворень. Зрештою, котлетами на Русі стали називати вироби, приготовані з рубаного м'яса у формі пелюшки. Саме відтоді ця страва міцно і надійно увійшла в наш побут, супроводжуючи нас і в будні і в свята.
Інгредієнти для «Курячі котлети в пануванні з кокосової стружки»:
- Фарш курячий - 850 г
- Гриби (шампіньйони, соус) - 200 г
- Хліб (білий) - 2 ломт.
- Цибуля ріпчаста - 2 шт
- Борошно пшеничне/Борошно (соус) - 1 ст. л.
- Масло вершкове (соус) - 1 ст. л.
- Вино біле напівсолодке (соус) - 100 мл
- Яйце куряче - 2 шт
- Стружка кокосова - 3 ст. л.
- Сухарі панувальні/Панування - 3 ст. л.
- Часник (соус) - 2 зуб.
- Сік лимонний (соус) - 1 ст. л.
- Олія рослинна (для смаження)
Харчова та енергетична цінність:
Готової страви |
|||
ккал |
белки |
жири156.5 |
вуглеводи169.7 |
100 г страви |
|||
ккал |
белкі13.2 |
жири9.2 |
вуглеводи9.9 |
Рецепт «Курячі котлети в пануванні з кокосової стружки»:
З курки зрізати філе. У мене була курка вагою 1,6 кг.
Хліб без кірки замочити, віджати. Філе прокрутити на м'ясорубці. Хліб, фарш, сіль, перець, 1 яйце з'єднати і ретельно перемішати.
Соус: Часник очистити, подрібнити. Цибулину нарізати півкільцями. Цибуля і часник обсмажити на вершковому маслі.
Гриби нарізати, додати в сковороду з цибулею і часником, гасити 10 хвилин.
Борошно з'єднати з вином, соком лимона і вершками, влити в сковороду, посолити, поперчити. Проварити 5-7 хвилин.
Соус готовий.
Яйце підіймати. Кокосову стружку перемішати з панувальними сухарями.
Фарш поділити на рівні частини. Котлети спочатку обваляти в яйці, потім у стружці з сухарями.
Котлети обсмажити з двох сторін до готовності.
Подавати з грибним соусом! Приємного апетиту!