Багаторічні пряні трави

Пряні трави для городу: висаджуємо рослини в якості приправВідомі ще з давніх часів різні види пряних трав користуються великою популярністю і в наші дні. Їх використовують для приготування всіляких страв, оскільки їх смак і надзвичайний аромат пробуджують апетит і сприяють нормалізації травлення.

Особливості посадки приправлювати клумбу з пряних трав на своїй присадибній ділянці не складе особливої праці, адже їх можна садити де завгодно, наприклад, в саду або в міксбордері. Однак найкраще створити піднесену трав'яну грядку або відсіки, розділені стінками з дерева, цегли або інших матеріалів.


Якщо з якихось причин немає можливості посадити запашні трави у відкритому ґрунті - їх можна з таким же успіхом висадити в горщику на підвіконні. Для цієї мети підійдуть такі трави, як тем'ян, петрушка, майоран, кервель і м'ята. Таким чином, доступ до комори вітамінів забезпечений незалежно від пори року.

Посадка може проводитися розсадним методом або посівом у відкритий грунт. Рекомендується висадка прянощів у безпосередній близькості до будинку, що полегшить збір врожаю в холодну сиру погоду.

Слід вибрати і підготувати ділянку землі для висадження пряних рослин. Щоб не вдаватися до використання різного роду хімікатів на своїй ділянці, необхідно висадити прянощі у ретельній відповідності з агротехнічними вимогами.

  1. Потрібно створити належні умови для майбутніх рослин, а саме:Дреновані ґрунти.
  2. Попадання сонячного світла як мінімум кілька годин на день.
  3. Регулярний збір рослин для збереження компактної форми.
  4. Заміна багаторічних рослин (кожні 3 − 4 роки).
  5. Контролювати бурхливо зростаючі рослини (наприклад, м'яту).

Чагарникові трави буде достатнім вирощувати в одному екземплярі (розмарин). Однак, дрібних трав'янистих рослин буде потрібно більше (петрушка).

Різновиди пряних трав

Багато видів прянощів можна вирощувати з насіння, але краще купувати готову розсаду в горщиках у спеціалізованих магазинах. Запашні трави, які можна і потрібно вирощувати в городі:

  • Коріандр.
  • Базилік.
  • Укроп.Кервель.
  • Петрушка.
  • Розмарін.
  • Тімьян.
  • Шалфей.
  • Душиця (майоран).
  • Естрагон.
  • Селера (листя).
  • Шнітт-лук.
  • М'ята.
  • Лимонна трава.
  • Фенхель.
  • Меліса.
  • Ревінь.

Слід детальніше розглянути найпопулярніші з цих рослин.


Властивості деяких  Коріандр - це однорічна рослина сімейства зонтичних. Має й іншу назву - кінза або китайська петрушка. У їжу використовують насіння коріандра, яке цвіте у вигляді парасольок у червні - липні. Дозрілі парасольки зрізають, засушують, потім обмолочують. Зібране таким способом насіння зберігає в паперових мішечках. Крім кулінарії, коріандр широко використовують у медицині та парфумерії, а в деяких країнах, наприклад, у Німеччині його використовують у пивоварінні.

Базилік - однорічна рослина, не витримує холодів. У березні - квітні його висаджують під скло в торфоперегнойні горщики. У ґрунт його найкраще висаджувати на початку червня в добре освітлене сонцем і дреноване місце. Для створення кущової форми його саджають на відстані 30 см, періодично прищипуючи верхню частину втечі. Влітку листя збирають, при необхідності їх можна заморозити. При розведенні в домашніх умовах слід його викопати з ґрунту у вересні і посадити в горщик.

Кервель, як і базилік, є досить ніжною рослиною. Володіє ажурним тонко розсіченим листям, аромат його нагадує аніс і швидко пропадає при тепловій обробці. Не терпить спекотної погоди. Зростає кервель досить швидко і через вісім тижнів після висівки його листя вже готові до збору. Володіє достатньою витривалістю, зростає аж до зими.

Сіяти його слід навесні або влітку. Рослини проріджують так, щоб відстань між ними становила близько 15 см, при сухій погоді вимагає частого поливу. Листя зрізають із зовнішнього краю, при цьому видаляючи суцвіття.

Ідеально підходить як трава-приправа до таких страви, як суп, яєчня або риба.

Майоран або душиця має безліч різновидів, найпопулярнішою з яких виступає душиця солодка - рослина, що за формою нагадує куст. Вирощується як холодостійкий однорічник. Висівають у березні під скло, а висаджують наприкінці травня в сонячному місці з проміжками в 25. Збирати його необхідно перед тим, як квітки розкриються. Рослини по осені викопують і висаджують у закритому приміщенні.

Набагато легше виростити багаторічний майоран у горщику, посадивши навесні його контейнерний варіант.


Фенхель звичайний - одна з пряних трав для городу, багаторічна рослина висотою 1,5 м з жовтими кольорами і перисто-розсіченим листям. Не слід плутати його з фенхелем флорентійським - овочем з утовщеною підставою черешків.

Фенхелю підійде сонячне місце для посадки з хорошим дренажем ґрунту. Насіння можна сіяти навесні, але набагато простіше купити готову до посадки рослину в горщику. Листя збирають влітку таким же методом, як і укроп. Але на відміну від кропу, фенхель має сильніший аромат. Ці рослини взаємозамінні. Насіння використовують як приправу для досить жирних рибних страв.

Збір і сушка пря  Надземна частина рослин використовується для сушіння, а потім йде в їжу. Збір урожаю повинен припадати на період повноцінного розвитку. Робити це слід влітку, в сонячну і суху погоду, при відсутності роси на листях. Не слід поливати рослини напередодні збору.

Завдяки акуратному збору ароматичні масла не вийдуть із зелені. Адже надломлене і рване листя непридатне до вживання, оскільки воно втратило свій аромат. Зібрані рослини потрібно дбайливо і ретельно висушити, наприклад, на горищі при температурі приблизно 30 ° C. Якщо листя досить велике, їх слід розкласти тонким шаром на стелажі.

Укроп або естрогон розподіляють у пучки і зв'язують, після чого, загорнувши їх в газету, підвішують. Аніс і коріандр після збору в пучки сушать на противні, потім обмолачують.


Сушать трави зазвичай в межах 7 днів, залежно від рослин і навколишнього температури повітря. Зрозуміти, що прянощі вже висохли можна за характерним шелестом і опаданням листя. Стеблі при цьому перестають згинатися.

Висушене листя розтирається до порошкоподібного стану. Зберігаються прянощі, як правило, в залізних або скляних баночках з наклеєною етикеткою, на якій вказано назву і дату закладки.

Пряні трави є незамінними помічниками на кухні. Вони наповнюють страви корисними властивостями, приємним ароматом і витонченим смаком. До того ж їх можна виростити без особливих проблем на дачній ділянці або ж безпосередньо в самому будинку, насолоджуючись їх чудовими властивостями цілий рік.

Ароматна грядка: пряні трави на вашому городі Мати свою ділянку і купувати пряні трави на ринку, м'яко кажучи, нерозумно. Все можна виростити у себе на городі і завжди мати на столі найсвіжішу зелень, і бути впевненим в її екологічній чистоті. У нашій статті ви знайдете перелік трав, рекомендації з вирощування багаторічних і однорічних рослин, фото з назвами і основними характеристиками.

Ароматна грядка: підготовка

Навіть від невеликого вільного місця, використавши його раціонально, можна отримувати максимальну віддачу. Під пряні трави підійде і звичайна грядка, і клумба - овальна, трикутна або кругла.
Грядка з пряною зеленню виглядає красиво, а все посаджене на ній корисно, але щоб зелень не втрачала декоративності, за нею потрібен догляд. Тому влаштовувати грядку потрібно так, щоб було зручно працювати.


Крім того до грядки повинен бути вільний доступ навіть у негоду, отже потрібні вимощені плитами або цеглою доріжки, в крайньому випадку їх можна засипати тирсами. Грядка з пряних трав

Рослини високі, висаджують по центру, більш низькі - по краю. Місце починають готувати з осені: прибирають бур'яни, скопують. Навесні ще раз очищають грунт від бур'яна, рихлять, потім:

  • намічають доріжки;
  • обмежують грядку бордюром, для чого за допомогою шнура відбивають кордони і встановлюють колишки;
  • роблять бордюр з цегли або збирають каркас з дощок;
  • засипають грядку родючим грунтом, поливають;
  • вимащують проходи;
  • висаджують розсаду.

Увага! Більшість пряних рослин не терплять зайвої вологи. Тому, якщо грядка в низині, то потрібен хороший дренажний шар.

Багаторічні пряні трави

Загін багаторічних пряних трав становлять:

  • Фенхель. Досягає 1,5 м, найчастіше вирощується як однорічник, оскільки він южанин і суворих зим не переносить. На кухні знаходять застосування всі його частини. Зерна використовують, як приправу для риби, красивим листям прикрашають страви, кочани гасять і подають з м'ясом. Фенхель
  • Любисток. Потужна, невибаглива пряна рослина, що досягає 2 м. Висаджують її і на сонці, і в тіні - скрізь вона почувається добре. Його листя - пікантна приправа до страви рибним і м'ясним. Рослина - частий компонент у засобах народної медицини.
  • Іссоп. Являє собою півметровий, а іноді і більш високий, ароматний напівкустарник. Дуже мальовничий, коли цвіте. Квітки у нього найчастіше фіолетові або сині, але зустрічаються і рожеві. Пряну приправу з його бутонів і листя застосовують для салатів, соусів, супів, до м'яса і риби. Він хороший ароматизатор для маринадів, настоянок. Іссоп
  • Рута. Це напівкустарник 50-70 см у висоту. Невибаглива, розмножується всіма відомими способами. Як приправа хороша до баранини, м'ясних начинок, овочів, закладають в банки при консервуванні томатів, огірків.
  • Меліса лимонна - кущик 0,45-1,25 м заввишки, гілковий, добре росте на сонці і в трохи затіненому місці, головне, щоб грунт був родючим. Має присмак цитрусових, використовується в багатьох стравах, надаючи їм яскравий смак. Меліса лимонна
  • Чабрець садовий. Низький напівкустарник 0,25-0,4 м. Крім широкого використання в лікувальних цілях, ще й хороша приправа для супів, салатів, соусів, риби, м'яса, овочів.
  • Шавлія - рослина потужна з суцвіттями у вигляді мотілки, іноді досягає 1,2 м. Корисний і на кухні, і в медицині.

Увага! Окремі рослини підсилюють смакові якості пряних трав, що ростуть з ними по сусідству. До таких належать канупер, нівяник, полин.


Пряні однорічники

Грядка з пряними травами - це не тільки багаторічники, без однорічних ароматних рослин вона буде неповноцінною. До цього переліку входять:

  • Аніс. Росте на ґрунті легким і родючим, любить світло. Може вирости більше метра. Збирають свіжу зелень, щоб приправити салати, гарніри. Насіння додають у соуси, випічку, соління, супи, кваси, закваски. Аніс
  • УКРОП. Варто цю рослину посадити один раз, як далі вона сама розмножиться через самосів. Важко назвати страву, де б не використовувався кріп, ну хіба тільки до солодкого його не додають.
  • Базилік. Росте у вигляді невеликого компактного кущу, теплолюбний, тому краще вирощувати його через розсаду. Свіже листя подають до шашлика, використовують як приправу до багатьох страви. Гілочки використовують для консервації.
  • Петрушка - обов'язковий інгредієнт у багатьох стравах. Використовують як листя, так і корінь. Росте у світлому місці, воліє пухкі ґрунти, морозу не боїться.
  • Бораго або огіркова трава. Ця рослина з красивими блакитними зірковими квітками - хороший додатковий інгредієнт до гарнірів, м'яса, вінегрета, риби, холодних супів, соусів. Крім того зріле листя гасить, як шпинат, додають в маринади, соління. Їстівні і квітки як свіжі, так і засахарені. Кущики можуть вирости у висоту від 10 до 60 Бораго або огіркова трава
  • Коріандр. З вигляду 80-сантиметрові кущі не відразу відрізниш від петрушки, але смак і аромат у кінзи зовсім інші. Рослина некапризна, росте на грядці без особливої уваги до себе. Зелень хороша в салатах, у вигляді приправи до супів, м'яса. Насіння - незамінна пряність для ковбас, консервів, соусів, напоїв, маринадів.
  • Гірчиця салатна. Дивовижно скороспіла, холодостійка рослина. У домашній кухні застосовують її соковите листя, яке збирають до появи квітів. Їх кладуть в салати, роблять з них гарнір, консервують. Із насіння отримують олію, роблять гірчицю. Порошок, приготований із насіння, служить приправою для риби, м'яса. Його включають у пряновкусові суміші. Ця пряність змушує шлунок працювати активніше, посилює апетит. Гірчиця салатна
  • Майоран квітковий. На відміну від листового майорана, який росте виключно на півдні, квітковий відноситься до однорічників і культивується в Європі. Застосовують пряне листя і квіткові нирки ще нерозпустилися. Останні сушать, підсмажують, додають у страви свіжими. Цю пряність можна знайти в переліку інгредієнтів суміші хмелі-сунелі. Господині щедро приправляють їм смажену і тушковану птицю, свинину, додають до капусти, бобових, картоплі, котлетного фаршу, маринаду, паштетів, напоїв, грибних, м'ясних супів.
  • Тмін. Стародавня пряна рослина до 1 м заввишки, правильніше назвати дворічником. Використовується в основному насіння, як ароматизатор для хліба, іншої випічки. Входить до переліку спецій для м'яса, підлив, овочів, соусу, квасу. Корінь і листочки кладуть у салати. Ефірна олія, приготована із насіння, має своєрідний аромат.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND