Чому на моркві з'являються біле волосся. Сорти найсолодшої моркви

Маестро F1 - гібрид з ранніми термінами дозрівання, розвивається в будь-яких кліматичних умовах якщо його часто поливати. Забарвлення моркви яскраво-помаранчеве, форма - циліндрична, серцевина - світло-червона. Коренеплоди стійкі до захворювань.

  1. - виростає до 20 см, відрізняється соковитістю, ніжною і дуже солодкою серцевиною. Коренеплод червоний, придатний для дієтичного та дитячого харчування, добре зростає.
  2. - досягає стиглості пізно, відрізняється яскраво-помаранчевим кольором, невеликою серцевиною. При створенні відповідних умов, наявності вологи, занурення грядки, він без втрати зовнішнього вигляду і смакових якостей, зберігається аж до ранньої весни.
  3. Болеро F1 - коренеплоди легко переносять посуху, спеку, їх зовнішня оболонка і серцевина має однаковий яскраво-помаранчевий відтінок. Морква відрізняється несприйнятливістю до болісної роси й альтернаріозу, перебуваючи в землі, опирається кореневій гнилі, церкоспорозу.

Все насіння незалежно від сорту потребує стандартних методів догляду і частого поливу.


Біла цвіль на моркві. Як зрозуміти, чи не захворіла морквина? І, як її врятувати?

На початку серпня морква ризикує захворіти на буру плямистість листя. Це поширене захворювання, що викликає раннє старіння і відмирання листя моркви. На листях у розетці з'являються темні точки, штрихи або плями витягнутої форми, які поступово збільшуються і повністю покривають листкові платівки і черешки. Листя чорніє і засихає. В результаті порушуються процеси формування врожаю коренеплодів.

Якщо листя моркви почали жовтіти і підсихати, швидше за все, її вразила чорна гниль (альтернаріоз). Хвороба може вражати на всіх стадіях розвитку. При інфікованості насіння посіви виходять рідкісними, молоді рослини гинуть ще під час сходів до фази 3-4 листя. У цьому випадку хвороба проявляється як «чорна ніжка».

Найбільш шкідлива чорна гниль на моркві в період зберігання. На поверхні коренеплодів утворюються сіруваті, злегка втиснуті сухі плями. Поступово вони поглиблюються і темніють. Відмінна ознака чорної гнили - колір хворої тканини: на розрізі вона вугільно чорна, різко відмежована від здорової тканини.

Основними джерелами інфекції є насіння і рослинні залишки.

Біла гниль (склеротиниоз) - найбільш шкідливе захворювання моркви в період зберігання, що викликає мокру гниль, що швидко поширюється. Симптоми - тканина темніє, стає м'якою і водянистою, на її поверхні розвивається білий, ватильний міцелій і великі (до 15 мм в діаметрі) склероції чорного кольору. Гриб здатний рости в широкому діапазоні температур (від 0 ° С до 30 ° С). При оптимальній температурі 15-20 ° С інкубаційний період становить не більше 3-4 діб, при температурі нижче 6 ° С швидкість його зростання і розвитку знижується. Хвороба розвивається осередками, швидко передається від хворих коренеплодів до здорових при контакті.

Цей гриб зберігається в ґрунті не менше 5 років і може заражати моркву білою гниллю в передзбиральний період, чому сприяють часті дощі і висока вологість повітря перед прибиранням.


Сіра гниль проявляється в розм'якшенні тканин і розвитку мокрої гнили. Поверхня уражених коренеплодів покривається сірим пухнастим нальотом. До кінця зберігання формуються численні склероції діаметром 3-6 мм. Зараження сірою гниллю найбільшою мірою схильні до коренеплоди з ознаками підбивання і підморожування. Розвитку сірої гнилі сприяє також закладка на зберігання моркви, вирощеної при підвищених дозах азоту.

Фузаріозна гниль вражає коренеплоди під час зберігання. Спочатку на плодах утворюються виразки - сухі втиснуті плями діаметром до 1 см, в центрі яких відбувається розтріскування. Далі плями збільшуються в розмірі. При розрізі коренеплоду видно висохлу тканину світлого забарвлення, яка в центрі ущільнена, а на краях змочалена. При сильному розвитку хвороби коренеплод стає щільним і сухим, як би муміфікованим.

Чому гниють кінчики морквини. Чому морква гниє?

Найчастіша проблема моркви в сховищі - різні види гнилів.

М'яка гниль (слизовий бактеріоз). Нерідко помітити перші ознаки захворювання можна ще на грядці: листя темніють і в'яжуть, частини ботви можуть бути покриті слизом. Однак найчастіше хвороба проявляє себе після закладки врожаю на зберігання. Внутрішності коренеплода розм'якшуються, перетворюючись на характерну гнилісну масу з неприємним запахом, при цьому шкіряка може залишатися цілою. Іноді першою ознакою м'якої гнили стають темні плями з неприємним запахом, які швидко збільшуються в розмірах. М'яка гниль має властивість швидко переходити з хворих коренеплодів на здорові і може знищити весь урожай у сховищі. Пошкоджену моркву слід негайно видаляти зі сховища.

Альтернаріоз (чорна гниль). Грибне захворювання, особливо активно розвивається при високій вологості. У сире і холодне літо може викликати загибель ботви: листя виріють і чорніють, починаючи з кінчиків, і швидко згнивають. Під час зберігання альтернаріоз проявляє себе появою сухих темних вдавлених плям, на яких може виявлятися зеленуватий наліт цвілі. Поступово на їхньому місці розвивається щільна гниль інтенсивного чорного кольору. Як і інші грибні інфекції, альтернаріоз швидко поширюється в сховище. Інфекція небезпечна ще й тим, що легко передається з зараженим насінням і призводить до захворювання сіянців чорною ніжкою.

Фомоз (суха, бурая гниль). Характерна ознака фомоза - поява плям або поперечних смуг спочатку на верхівці коренеплоду і поступове поширення по всій поверхні. Плями темні, втиснуті, з коричневатим відтінком, можуть бути видні суперечки гриба у вигляді темних точок. З часом на їхньому місці з'являються глибокі виразки і біла гниль.

Парша (різоктоніоз). Захворювання грибної природи, проявляє себе на коренеплодах сірими плямами, які потім набувають фіолетового відтінку. У міру розвитку хвороби морква всихає, може додатково уражатися різними видами гнилів.


Склеротиніоз (біла гниль). Поширене грибне захворювання, вражає різні культури, навіть дерева і чагарники. На коренеплодах моркви проявляє себе розм'якшенням і водянистістю тканин при відсутності гнилісного запаху. На уражених місцях швидко формується щільний білий наліт, що нагадує вату. Іноді нальоту може не бути, хвороба визначається тільки за прогресуючим розм'якшення коренеплодів. Поширенню хвороби в сховищі сприяють висока температура (вище + 20 ° С) і вологість більше 90%.

В'ядання моркви. В'яне морква, що робити?

Посіяла в квітні, виросла відмінна морква, (від мухи протравлювала 2 р) тепер всихає, вірніше в'яне прямо в землі, що це за напасти і як врятувати врожай?

0

це рішення

Ви мабуть знаєте, що в сухому ґрунті рослини в'яжуть і поливаєте моркву. Тоді причиною може служити ураження бурякової кореневої тлі. Пошукайте на тонких корінцях ворога довжиною до 1мм. Якщо це вона то можна обробити системними інсектицидами, або біопрепаратами типу лепідоциду. Не любить вона постійного зволоження ґрунту. Потрібно не допускати споріднених бур'янів типу лебеді і повторного оброблення буряків і моркви на одному місці. Для початку озброїтеся лупою і вивчіть викопані корінці.


 

Lyudmila-69 (автор запитання) 28 липня 2015 року

полив у нас крапельний, і від тлі (при землі була) 2 тижні тому обробили, ботва жовтіє, і морква без зусиль із землі дістається, млявата

leo-2015 (автор відповіді) 28 липня 2015 року

Це і є головна ознака кореневої тлі. Вона висмоктує соки з коренеплоду і стає млявий і без зусиль виймається з землі.

Хвороби моркви картинках. Хвороби моркви: лікування жовтяниці моркви

Опис захворювання. Морква першого і другого року часто заражається цією хворобою. Зазвичай захворювання відбувається під час появи перших сходів. Згодом коренеплоди набувають не кращого вигляду і вкрай кепсько зберігаються. Цієї хвороби також схильні й інші культури, а також квіти і бур'яни, у яких після зараження спостерігаються схожі симптоми.


Хвороба поширюється з хворої рослини на здорове, причому поширення ніяк не пов'язане з фізичними ушкодженнями коренеплодів. Також жовтяницею морква не може заразитися через насіння хворих плодів.

Через якийсь час після захворювання листя моркви починають помітно жовтіти, а після і зовсім набувати бардового кольору.

З вершини плоду починають проростати маленькі слабкі втечі, що в результаті призводить до так званої «Відьміної мітли». Рослина перестає розвиватися і починає обростати кореневими волосинами і дрібними бічними корінцями. Оскільки коренеплод перестає розвиватися, починається його поступове несвоєчасне одревіснення.

Опис збудника захворювання. Збудник зимує в тілах заражених цикад, корінні старих заражених рослин, а також у бур'янах. Також не варто забувати про те, що посаджена поруч заражена петрушка може стати джерелом небезпеки.

Заходи захисту від захворювання. Як і у випадку з багатьма захворюваннями з цього списку, важливим елементом захисту своєї ділянки є правильна агротехніка. Також не забувайте про те, що і до цієї хвороби у деяких сортів вироблений імунітет. Однак не забувайте стежити і за тим, щоб морква була ізольована від заражених рослин, а також, щоб ваш город не тероризували небажані комахи і бур'яни, адже вони не менш небезпечні, ніж прямий контакт з хворою рослиною.


Чому морква волохата. Чому морква виростає волосистою (волохатою)

Морква набуває специфічного волосяного покриву через неправильний полив. Якщо садовод не прагне добре поливати свої посадки, земля пересихає. За відсутності нормального поливу рослина починає випускати дрібні білі кореневі придатки. Вони сприяють пошуку необхідної для зростання і нормального розвитку живильної води.

Для того щоб отримати хороший рівний урожай, рекомендується якісно зрошувати ґрунт. Попередньо перевіривши просихання ґрунту, потрібно напитати ґрунтовний субстрат так, щоб поживна волога промочила ґрунт на 20 см углиб. Це необхідно для того, щоб вся культура повністю наситилася. В іншому випадку по всій території тіла коренеплода будуть випущені найдрібніші кореневища для пошуку додаткової води.

У деяких випадках спека на вулиці сприяє підсиху верхнього шару землі, в результаті чого утворюється кірка. Якщо її вчасно не усунути, то вся волога буде успішно скочуватися, не потрапляючи вглиб ґрунту. Проведена процедура розпушування допоможе запобігти процесу обростання волосяного покриву на рижій красуні.

Ще однією причиною покриття коренеплоду білими найдрібнішими корінцями є відсутність збору врожаю тривалий період. Якщо вчасно моркву не витягнути з ґрунту, вона, напоївшись корисними речовинами з ґрунту, почне готуватися до зимування. Для цього буде випускати додаткові бічні корінці, намагаючись вкоренитися.

Тому рекомендується чітко дотримуватися термінів щодо видалення коренеплоду з насидженого місця. Особливо це важливо провести в похмуру погоду, адже в умовах підвищеної вологості волохатість підсилює своє зростання.

Чому морква тріскається, що робити

Викопуючи з ґрунту красиву рівну моркву, городник радіє своїм успіхам. Але через нетривалий час з'ясовується, що отриманий урожай весь потріскався. Причиною такого результату є неправильне внесення поливу під час зростання кореневища, його розвитку, а також у період зняття врожаю.

У момент, коли підходить час збирати вирощені овочі, слід ретельно відстежувати прогноз погоди. Якщо найближчими днями обіцяють період дощів, то рекомендується не чекати несприятливих погодних умов і витягнути руду красуню до настання похмурої та дощової погоди, інакше морква може потріскатися.

В першу чергу, збір урожаю за мокрими грядками не є сприятливою перспективою - вся територія грядки буде успішно витоптана. По-друге, після витримування овоча в землі при рясних дощах, коренеплод напитується непотрібною вологою і незабаром при зберіганні потріскається.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND