Сепаратор для молока своїми руками. На чому заснована молочна переробка

Якщо кінцевий результат переробки складе 1:10, значить, на кожні 10 літрів обрата отримано 1 літр вершків з 11 літрів молока. Це вершки, що містять велику кількість масла і мало рідкої фракції. Але можна отримати 3 літри вершків на 8 літрів обрата. Такі вершки будуть рідкими, і масла з них вийде мало. Сепаратор дозволяє створити співвідношення від 1:4 до 1:12.

У побуті і для первинної переробки молока невеликих фермерських господарств використовують тільки вершковідробники або сепаратори, що одне і те ж. Відділення вершків відбувається під дією відцентрової сили, яка відкидає важкі частинки до периферії, а легкі залишаються ближче до центру. Після поділу залишається, відібрати фракції в окремі ємності.


Сепаратор молочний представляє налаштовану систему безперервної подачі молока в обертовий тарельчатий барабан і відбору вершків і обрану, або знежиреного молока.

Але процес залежить від багатьох факторів:

  • швидкості обертання барабана;
  • завдання на отримання певного співвідношення обрата та вершків;
  • від температури і витрати молока через центрифугу.

Досвідчений користувач знаходить своє співвідношення всіх змінних і намагається дотримуватися його. Для користувача ручним апаратом актуально вловити потрібну кількість обертів приводу вручну. Електричний сепаратор для молока налаштовується завчасно, кнопками режиму.

Сепаратор молока. Сепаратор молокоочисник принцип роботи, пристрій, переваги використання

Залежно від ступеня механічного забруднення молоко умовно ділять на 3 категорії чистоти, де 1 - це хороший продукт, 3 - забруднений. Для визначення параметра 250 мл молока переливають через спеціальний сітковий фільтр, після чого визначають кількість частинок, що залишилися на сітці.

Без спеціальної обробки неможливо досягти першої категорії чистоти. Тому молоко проганяють через сепаратор молокоочисник. Це спеціальний прилад, призначений для очищення молока від всіляких механічних домішок: волосся, частинок корму, соломи, а також від соматичних клітин (див. нижче).

Сепаратори використовуються як на виробництві, так і в побуті. Прилади відрізняються між собою вартістю, габаритами і максимальним обсягом обробки молока, але в обох випадках використовується один і той же принцип роботи.


Пристрій і принцип роботи сепаратора для молока

Сепаратори для молока можуть працювати від ручного приводу (побутові прилади) або електричного (побутові та промислові). Залежно від виду приладу, його необхідно підключати до мережі 220 або 380 Вт. Головна частина будь-якого сепаратора - барабан, всередині якого знаходиться стояк з конусоподібними дисками (за типом тарілок), з'єднаними попарно. Саме тут відбувається очищення продукту.

В основу роботи сепаратора молокоочисника закладено принцип центрифуги. Через вертикальну трубку молоко надходить у міждисковий простір. Диски досягають певної швидкості обертання (залежно від виду приладу, в середньому близько 4 000 обертів на хвилину) і речовини з більшою щільністю, ніж у молока (механічні домішки і соматичні клітини) відлітають до країв.

За рахунок меншої щільності, молоко, навпаки, зміщується до центру і стікає за спеціальним жолобом (або в окремий резервуар). Механічні домішки і соматичні клітини осідають на стінках барабана. У більшості приладів їх необхідно очищати вручну, але в деяких сепараторах для молока вбудована функція автоматичної чистки.

Послідовність дій

Під час очищення виконуються такі дії:

1. Молоко заливають у спеціальний приймач.


2. Трубкою рідина надходить в основний барабан.

3. У барабані воно розподіляється в міждисковому просторі.

4. Центрифуга розкручує диски, через що речовини з більшою щільністю осідають на стінках, а молоко накопичується в центрі і відводиться через спеціальний жолоб.

5. По закінченню роботи барабан необхідно промити.

Хороший сепаратор для молока здатний прибрати до 90% соматичних клітин. Існує ймовірність залишку механічних домішок. Але перша категорія молока допускає знаходження 2 частинок домішок на 250 мл молока. Якість приладу багато в чому залежить від постачальника обладнання. Так, має сенс звернутися за консультацією до перевіреної організації, що займається виробництвом, постачанням і продажем сепарторів для молока.


Промислові сепаратори молокоочисники здатні очистити від 1 000 літрів (залежно від марки апарату показник може змінюватися в обидва боки) молока на годину. Побутові електричні сепаратори очищають близько 60 літрів продукту протягом години, ручні - близько 30 літрів. У будь-якому з випадків на виході виходить якісне молоко, готове до вживання (продажу).

Переваги використання сепаратора для очищення молока

Серед переваг відрізняють наступні:

1. Висока швидкість очищення. Жодне інше обладнання не дає такої швидкості очищення продукту. Так, можна купити промисловий сепаратор молокоочисник, який обробляє від 1 000 літрів молока на годину, або побутовий - близько 60 літрів.

2. Очищення від механічних домішок. Згідно з вимогами ГОСТ Р 52054-2003 молоко вищого і першого сорту, допущене до продажу населенню, має належати до першої категорії чистоти. Молоко другої категорії чистоти відноситься тільки до другого сорту, використовувати його можна тільки в якості корму тваринам.


3. Очищення від соматичних клітин. Вимогами ГОСТ Р 52054-2003 встановлено, що вищий сорт молока повинен містити не більше 250 000 соматичних клітин в одному мілілітрі, перший сорт - не більше 400 000 в одному мілілітрі.

Що таке соматичні клітини і чому необхідно зменшити їх кількість

Соматичні клітини - це мікроорганізми, які потрапляють у продукт з коров'ячого вимені. У процесі життєдіяльності частина клітин вимені відмирає і змішується з молоком. Чим більше соматичних клітин у молоці, тим гірша якість продукту. Так, знижується кислотність молока, падає його жирність, а також зменшується вміст лактози і казеїну. Молоко стає водянистим.

Також, високий вміст соматичних клітин негативно позначається на технологічних властивостях: погано згортається (важко виготовити сир і сир), загальмовується розвиток корисних бактерій, посилюється чутливість до підвищення температури (вік ризик «скисання» продукту).

Якщо від механічних домішок молоко можна частково очистити за допомогою саморобних цедильників, то прибрати соматичні клітини можна тільки за наявності спеціального обладнання.


Сепарація молока. Молоко. Сепарація молока

Нещодавно купили другу корову, з'явилася можливість переробляти молоко. Вирішили робити вершки, а з знежиреного молока - сир. Але перші досліди сепарування чомусь не вдалися. Молоко погано знедирюється. Підкажіть, що і як краще робити. Адже є, напевно, якісь правила сепарування? Н.Родніна, Володимирська обл.

(з журналу «Присадибне господарство» № 7, липень 2005 р.)

Нещодавно купили другу корову, з'явилася можливість переробляти молоко. Вирішили робити вершки, а з знежиреного молока - сир. Але перші досліди сепарування чомусь не вдалися. Молоко погано знедирюється. Підкажіть, що і як краще робити. Адже є, напевно, якісь правила сепарування?
Н.Родніна, Володимирська  Безумовно
, успіх сепарації залежить від багатьох факторів. Частина їх пов'язана з властивостями самого молока, інші - з конструкцією і станом сепаратора, його регулюваннями, треті - з дотриманням технології сепарації
. Почнемо з молока. Тут важливі жирність молока і розміри жирових кульок, у вигляді яких жир і знаходиться в молоці. Як не дивно, з молока з жирністю понад 3,5% складніше витягти вершки, ніж з менш жирного. А ось самі жирові кульки повинні бути якомога більшими, зі зменшенням їх розміру знижується ефективність сепарації. Розмір цих кульок багато в чому визначається породою худоби, особливостями місцевих ґрунту, клімату та кормів.
У молока повинна бути певна кислотність. Вона вимірюється в градусах Тернера, і у свіжого молока здорової корови становить 16-170Т. При підвищенні кислотності (а пов'язане воно, як правило, з розвитком в молоці мікрофлори) до 18,5-19. знежирювання погіршується вже досить помітно, тому що речовини, що входять до складу молока, в цьому випадку «поводяться» дещо інакше. Той же результат - при сепаруванні пастеризованого молока. Для ефективної сепарації потрібно, щоб молоко було теплим, оптимальна температура - 40-45С.Тепер
про сепарацію. Перша причина поганого знежирювання молока - підсос повітря за наявності будь-яких нещільностей у сепараторі через знос, порушення цілісності або старіння якихось деталей. З «віком» у сепараторі може знижуватися відбалансованість барабана, що також погіршує знежирювання. Якщо між тарілками барабана відстань великувата, це теж позначається на якості вершковідділення - так само, як і скорочення цієї відстані. Ефективність
сепарації падає через фізичну забрудненість молока. Якщо в ньому багато сторонніх частинок, простір між тарілками швидко забивається, тому не забувайте мити вимивши корови і посуд перед доїнням, а потім проціжувати молоко. Сепарація
молока відбувається за рахунок відцентрової сили, що виникає під час обертання барабана. Чим більша швидкість обертання, тим чіткіше ділення молока на легку (жирну) і важку (знежирену) фракції. Побутові сепаратори мають частоту обертання близько 8-12 тисяч оборотів на хвилину. Майте на увазі, що барабан сепаратора не відразу набирає необхідну швидкість, перші півтори-дві хвилини він тільки виходить на цю частоту обертання, і молоко сепарується погано. Зазвичай, щоб час даром не втрачати, перші хвилину-дві через сепаратор проганяють воду - щоб перевірити, чи правильно він зібраний. Багато
сепараторів мають регулювання жирності вершків за рахунок вказівки співвідношення вершки:зверне. Як правило, воно становить від 1:4 до 1:10, іноді 1:12. Чим більше співвідношення, тим жирніші вершки. Тут варто врахувати, що жирність вершків так само впливає на успіх сепарування, як і жирність молока: чим більш жирні вершки треба отримати, тим складніше це зробити. Від
редакції. Шановні
читачі, сподіваємося, ця публікація допоможе вам вирішити деякі ваші запитання. А ми задаємо свій: якими сепараторами ви користуєтеся (або користувалися раніше) і наскільки успішно? Вказуйте, будь ласка, марку і рік випуску сепаратора, а також завод-виробник, пишіть, що вам в них подобається, а що не влаштовує. Спробуємо наприкінці півріччя визначити, яка модель підходить більше і чому. Чекаємо ваших листів.

Сепаратор для вершків. Типи сепараторів і продукти сепарації

На сьогоднішній день існує кілька типів сепараторів, які відрізняються за призначенням, області застосування, конструкції та характеристиками.

Всі сепаратори можна розділити на дві великі категорії по області застосування:

  • Промислові сепаратори;
  • Побутові сепаратори.

Промислові сепаратори, як неважко зрозуміти, використовуються в харчовій промисловості, вони дозволяють виробляти різну переробку молока у великих обсягах (десятки тонн на добу), це складні апарати, що займають цілі цехи. Побутові сепаратори знаходять найширше застосування серед приватних фермерів, це прості по конструкції та експлуатації апарати, які дозволяють без зайвих витрат часу і сил переробляти відносно невеликі обсяги молока.

За своїм призначенням і області застосування сепаратори поділяються на досить велику кількість типів:

  • Вершковиділювачі - для поділу цільного молока на вершки і звернуть (або, що те ж саме, знежирене молоко);
  • Нормалізатори - для виробництва молока з необхідною жирністю;
  • Очищувачі - для видалення з молока пилу, сторонніх домішок і різних забруднень без поділу молока на складові його продукти;
  • Універсальні - сепаратори, що забезпечують відділення вершків, видалення забруднень та виконання інших операцій;
  • Творожні сепаратори - для поділу творожного згустку на сир і сироватку;
  • Кларифікатори - для освітлення та гомогенізації молока;
  • Сепаратори для освітлення сироватки;
  • Сепаратори для знежирювання сироватки.

У харчовій і молочній промисловості знаходять застосування всі ці та деякі інші (спеціалізовані) типи сепараторів, у побуті ж використовуються тільки звичайні сепаратори для отримання вершків і сепаратори з функцією видалення з молока всіх сторонніх домішок (тобто, універсальні). Хоча де-факто, всі побутові сепаратори сьогодні є універсальними, так як вони дають можливість отримувати вершки різної жирності і одночасно очищають молоко.

За конструкцією сепаратори діляться на три типи:

  • Відкриті сепаратори - в цих апаратах молоко на вході і отримані продукти на виході контактують з повітрям. Такі сепаратори найбільш прості по конструкції, вони можуть бути автономними і переносними, проте в них є один недолік - через контакт з повітрям молоко спінюється, що погіршує роботу сепаратора;
  • Напівзакриті сепаратори - в апаратах цього типу молоко подається відкритим способом (контактує з повітрям), а одержувані продукти сепарації герметичними трубопроводами надходять у закриті ємності. Перевагою сепараторів такого типу є чистота продуктів сепарації;
  • Закриті сепаратори - найбільш складні сепаратори, в яких подача цільного молока і відведення продуктів сепарації здійснюється без доступу зовнішнього повітря по герметичних трубопроводах. Такі сепаратори не є самостійним обладнанням, а обов'язково входять до складу ліній з переробки молока і виробництва молочних продуктів.

Всі побутові сепаратори мають відкриту конструкцію, а напівзакриті і закриті сепаратори застосовуються тільки на молокозаводах та інших підприємствах харчової промисловості.

Якщо говорити про побутових сепараторів, то вони діляться на дві категорії за типом приводу;

  • З ручним приводом;
  • З електричним приводом.

Найбільш сучасні, зручні і продуктивні сепаратори, обладнані електричним приводом. Однак навіть у наш час не втрачають актуальності сепаратори з ручним приводом, так як вони володіють більшою автономністю, абсолютно не залежать від наявності або стабільності електропостачання, а головне - мають дуже доступну вартість. Хоча ручні сепаратори вимагають певних витрат сил і стомлюють оператора, але іноді це єдина можливість переробити молоко.

Надалі ми будемо говорити тільки про побутових сепараторів, які становлять найбільший інтерес для фермерів.

Як зібрати сепаратор. Як правильно зібрати сепаратор

Сепаратори продаються в картонній упаковці в розібраному вигляді. У комплект входить електродвигун, барабан, в якому від 10 до 12 тарілок, два вершники, поплавкова камера і чаша. Якщо ви збираєте його вперше, то розкладіть на столі всі ці деталі. Посуньте до себе основу, в якій розташований двигун.

Візьміть барабан в руку, його вістря повинно знаходитися зверху, і насадьте на вал мотора. Він повинен сідати без зусиль. Зробіть кілька обертів від руки, щоб переконатися у відсутність перекосу, що призводить до задирів і відсутності зачепів. Після цього встановіть вершники. Спочатку одягається приймач обрата, а потім - вершків. На одному з них знизу знаходиться невеликий паз, який треба поєднати з виїмкою на корпусі. Він же буде нижнім, тому не переплутаєте їх між собою. Верхній вершник можна розгорнути в будь-яке зручне положення. Далі одягається поплавкова камера. Зверху вкладіть поплавок. Це невеликий б

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND