Що можна зробити з винограду крім вина. Джеми

Далі дійте наступним чином:

  1. Підготувати виноградну сировину: обірвати виноградні ягоди з пензлем, промити проточною водою, дати збігти на ситі.
  2. Протерти ягоди через сито для позбавлення від кісточок і грубої оболонки.
  3. Лимон порізати на невеликі дольки, не очищаючи від цедри.
  4. Додати лимонні дольки до виноградного сіку.
  5. Засипати цукор, влити воду.
  6. Довести до кипіння на невеликому вогні, постійно перешкоджаючи.
  7. Перешкоджати слід тільки дерев'яною ложкою, щоб не окисляти сік, інакше він втратить колір.
  8. Після появи ознак закипання зняти з вогню і залишити до повного остигання.
  9. Повторити цей прийом кілька разів, поки джем не увариться в два рази як мінімум і не придбає консистенцію мармеладу
  10. Розкласти гарячий джем по банках для зберігання, щільно укупорити.
  11. Укутати гарячі банки до повного остигання, це буде додатковою стерилізацією.

Приготувати таким чином виноградний джем можна з додаванням яблук, груш, слив, смородини, полуниці... список може зайняти декілька сторінок. Проявіть фантазію і запасіться терпінням. Для того, щоб зробити такий джем потрібно кілька днів, трохи уяви і кілька кілограмів стиглого винограду Ізабелла.


Багато винограду, що робити. Оцет

Для приготування оцту підійдуть виноградні вичавлення, зіпсовані ягоди.

  • мезга;
  • вода фільтрована;
  • цукор.
  1. Скляну ємність наповнюємо на 2/3 мезгою і додаємо води з розрахунку: на 800 грам мезги 1 літр води;
  2. Цукор кладемо на кожен літр 100 грам;
  3. Обмотуємо марлею горловину банки і залишаємо в темному теплому приміщенні з температурою 25 - 29 градусів на два тижні;
  4. Щоб прискорити процес бродіння сік кожен день завадимо дерев'яною ложкою, для насичення його киснем;
  5. Після збраження сік необхідно процедити. Для цього викладаємо його в марлю і віджимаємо;
  6. Рідину ще раз процедити, налити в скляну бутиль і додати цукор - на 1 літр рідини 100 грам;
  7. Горлечко банки обмотуємо марлею і ставимо на кінцеве бродіння. Бродіння може протікати від півтора до двох місяців;
  8. Потім бродіння припиняється, і рідина стає світлою;
  9. Оцет процедити і розлити в пляшки для консервації.

Виноград є джерелом безлічі корисних речовин і вітамінів. Виконуючи заготовки з винограду на зиму можна забезпечити собі додаткове джерело вітамінів.

Щедрий, рясний урожай завжди радість для хорошого господаря. Але на те він і хороший господар, що нічого не повинно пропасти або зіпсуватися з вирощеного і зібраного в своєму саду. Виноградарі знають, наскільки буває рясним дозрівання сонячних грозд'єв. З винограду готують прекрасне вино, яке своїм ароматом, смаком повертає в літо. А що робити, якщо вже всі можливі вина приготовані, а домашнього винограду ще дуже багато? Замислюватися довго над цим питанням у таку гарячу пору ніколи, треба діяти. Приготовити з винограду, наприклад, сорту Ізабелла можна дуже багато різноманітних і смачних речей. Тепер розберемося детальніше.

Що приготувати з кислого винограду. Вино з кислого винограду в домашніх умовах

Кислотність винограду - це одна з його найважливіших характеристик. Найбільше у винних ягодах міститься винної і яблучної кислоти і тільки навколо10% відводиться іншим тридцяти трьом кислотам у їх складі. Винна кислота є більш м'якою і тому цінною для виноробства. У той час як яблучна кислота більш активна і агресивна, однак вона є тільки в білих сортах. Коли тепло і сонячно яблучна кислота швидко розпадається.

Виноград може бути кислим з двох причин: або він не дозрів, або кислий смак обумовлений великим вмістом кислот по відношенню до цукрів у стиглій ягоді. Другий випадок можна спостерігати у сортів, що культивуються в більш холодних регіонах, так як саме в прохолодному кліматі яблучна кислота менше і повільніше розпадається.

Якщо виноград стиглий, але кислий, з нього вийде прекрасне домашнє вино, головне зменшити зайву кислотність. Як і чим це зробити, всю технологію процесу, розрахунки і рецепт смачного вина з кислого винограду ми виклали для вас у цій статті.


Як зменшити вміст кислот у винному суслі

Для виноробства є оптимальні значення кислотності вина, вони коливаються від шести до десяти грамів на літр сусла (pH 6-10г/л). Якщо кислотний баланс вище, ніж pH  12 г/л, то вино буде занадто кислим.

Найпростіший спосіб - це додавання у виноградний сік води і цукру. Вода знижує концентрацію кислот удвічі. Кілограм цукру збільшує обсяг сусла на 0,6 літра і ще більше збиває кислотність. Всі обчислення проводяться на основі даних табличних значень або вимірювань спеціальними приладами. (Кислотність вимірюють pH-метром, цукристість цукрометром та ін.)

Розрахунок додавання води та цукру у виноградне сусло з кислотністю 18г/л та цукристістю 8%, для отримання вина з вмістом 12% алкоголю за діями:

  1. На 1 літр виноградного сусла з pH 18г/л + 2 літри води = 3 літри виноматеріалу.
  2. Щоб вино вийшло фортецею 12% воно повинно містити 200грамів цукру на 1 літр виноматеріалу: 3 * 200 = 600 (грамів) цукру.
  3. Оскільки цукор у вихідному суслі становить 8%, то це 80 грамів, які вже є. Значить потрібно додати: 600-80 = 520 (гр) = 0,52 (кг)
  4. Оскільки 1 кг цукру = 0,6 л обсягу, то 0,52 * 0,6 = 0,312 (л) -об "єм, який вже є.
  5. 2 літри води, яку планувалося додати-0,312 літрів, які вже вийшли після додавання цукру = 1,688 (літрів) води, яку потрібно додати в сусло.
  6. Разом: додаємо до одного літра сусла 520 грамів цукру і 1,688 грамів води.

Рецепт вина з кислого винограду

  1. Взяти 10 кілограмів винограду. Перебрати грозді. Видалити з них всі гребені, уражені і зовсім зелені ягоди.
  2. Видавити сік з ягід руками або іншим способом, що не порушує цілісність насіння.
  3. Додати в отриману мезгу воду з розрахунку 1: 1 за обсягом.
  4. Додати туди ж 2 кілограми цукру і все добре перемішати.
  5. Далі поставити закваску в тепле місце, де вона почне бродити. При температурі 18-24 градуси процес займе 3-4 дні.
  6. Щодня перемішуйте мезгу вранці і ввечері.
  7. Коли, в останній день шапка з дріжджів і макуха підніметься приблизно на третину від початкового обсягу мезі, то це означає, що виноматеріал готовий і його потрібно відокремити від макухи і насіння.
  8. «Шапку» не потрібно більше перемішувати з суслом, а треба зняти в окремий посуд, щоб злити виноматеріал.
  9. Маяк потрібно віджати, весь сік процедити і додати в нього ще 1 кілограм цукру. Добре перемішати всю суміш і помістити її в інший посуд, в якому триватиме бурхливе бродіння.
  10. Краще, якщо це буде велика бутиль з вузьким горлечком, на яке потрібно встановити водяний затвор або медичну рукавичку.
  11. Через 4 тижні бурхливе бродіння сусла закінчиться і в бутилі з алкогольною рідиною випаде осад.
  12. У цей час потрібно зняти напій з осаду за допомогою шланга, переливши його в іншу ємність і, якщо необхідно додати ще порцію цукру за смаком.
  13. Щільно закрити вино і помістити його в холодне місце (холодильник, льох, де температура від 4, але не вище 10градусів), через 2-4 тижні знову зняти його з осаду.
  14. Розлити домашній алкоголь у стерилізовану тару і укупорити для подальшого зберігання.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND