Що таке озимі і ярі. Ярі й озимі культури

Озимою формою володіють,, і; за часів застосування цих культур існували такжесорта- дворучки - культури, що дають задовільний результат як при осінньому, так і при весняному посіві. Існують озимі, (культивується в основному в),. Із застосуванням принципово можливий весняний посів озимих культур. У інших зернових культур існують тільки ярі форми.

Література

  • Озимося і ярмо//Енциклопедичний словник Брокгауза і Єфрона: у 86 т. (82 т. і 4 доп.). - СПб., 1890 - 1907. (Перевірено 16 листопада 2011 року)
  • Озимі культури//Нікко - Отоліти. Радянська енциклопедія, 1974. - (: / гл. ред. О. М. Прохоров; 1969 - 1978, т. 18).
  • Ярі культури//Екслібріс - Яя. Радянська енциклопедія, 1978. - (: / гл. ред. О. М. Прохоров; 1969 - 1978, т. 30).
  • Дворучки//Гоголь - Дебіт. Радянська енциклопедія, 1972. - (: / гл. ред. О. М. Прохоров; 1969 - 1978, т. 7).

Посилання

  • Визначення терміну «» в
  • Визначення терміну «» у Вікісловнику

Ярі культури приклад. Озима культура

Озима пшениця ранньої весни


У травні культ ́ ра - форма однорічних сільськогосподарських зернових (зазвичай злакових), життєвий цикл яких вимагає перезимівлі (від одного до декількох місяців) в умовах знижених температур. Іноді використовують аналогічний термін, «озимі рослини», по відношенню до будь-яких рослин, не тільки сільськогосподарських, для життєвого циклу яких потрібна перезимівка.

Озимі культури сіють восени; до настання зими вони проростають, а навесні продовжують свій життєвий цикл і дозрівають дещо раніше, ніж ярі - однорічні культури, висівані навесні. Озимі сорти, як правило, дають більш високий урожай (за рахунок використання запасів вологи в ґрунті ранньої весни), проте їх можна вирощувати тільки в районах з високим сніговим покривом і м'якими зимами. Крім того, озимі форми більш вимогливі до ґрунтів, менш засухостійкі і в багатьох випадках володіють гіршими хлібопекарськими якостями в порівнянні з ярими.

У озимих рослин дві розділені в часі етапу активної вегетації: осінній (45 - 50 діб) і весняно-літній (від 75 діб на наступний рік). Між цими періодами сходи перебувають на зимівці в стані спокою.

Озимою формою володіють пшениця, жито, ячмінь і тритикале; у часи застосування трипільної системи у цих культур існували також сорта- дворучки - культури, що дають задовільний результат як при осінньому, так і при весняному посіві. Існують озимі ріпак, сурепиця (культивується в основному в Німеччині), рудик, віка. Із застосуванням яровизації принципово можливий весняний посів озимих культур. У інших зернових культур існують тільки ярі форми.

СПб., 1890 - 1907. (Перевірено 16 листопада 2011) М.: Радянська енциклопедія, 1974. - (: / гл. ред. О. М. Прохоров; 1969 - 1978, т. 18). М.: Радянська енциклопедія, 1978. - (: / гл. ред. О. М. Прохоров; 1969 - 1978, т. 30). М.: Радянська енциклопедія, 1972. - (: / гл. ред. О. М. Прохоров; 1969 - 1978, т. 7).

   

Яра пшениця. Характеристики ярої пшениці

Яра пшениця - це рослини трав'янистого типу з сімейства мятликових. У неї входить 20 різновидів, популярних у різних частинах світу (залежно від уподобань у кліматі, вирощуванні). Найпоширенішими видами (у Східній Європі та Західній Азії) вважається пшениця м'яка голозерна і тверда, в Індії популярна шарозерна, у Сирії - перська, у Пакистані - карликова.


Молоді сходи ярої пшениці

Коренева система не сильно розвинена, в ній трохи зародків корінців, вузликів, які утворюють придаткове коріння. Перед кольором коренева система перестає розвиватися. Стебель - довга соломіна до метра у висоту, на ній розташовуються довгі листочки. Суцвіття являють собою колоски (з члениками і стрижнем). У колосі розташовується відразу кілька лусочастих квіток. Зерна (вони ж плоди рослини) мають різну у кожного сорту масу, забарвлень і навіть тип оболонки.

Озимі хліби

Озима пшениця ранньої весни

Озіа травня культа - формасільськогосподарських (зазвичай), життєвий цикл яких вимагає перезимівлі (від одного до декількох місяців) в умовах знижених температур. Іноді використовують аналогічний термін, «озимі рослини», по відношенню до будь-яких рослин, не тільки сільськогосподарських, для життєвого циклу яких потрібна перезимівка.

Озимі культури сіють восени; до настання зими вони проростають, а навесні продовжують властивості дозрівають дещо раніше, ніж ярі - однорічні культури, висівані навесні. Озимі сорти, як правило, дають більш високий урожай (за рахунок використання запасів вологи в ґрунті ранньої весни), проте їх можна вирощувати тільки в районах з високим сніговим покривом і м'якими зимами. Крім того, озимі форми більш вимогливі до ґрунтів, менеї в багатьох випадках володіють гіршими хлібопекарськими якостями в порівнянні з ярими.

У озимих рослин дві розділені в часі етапу активної: осінній (45 - 50 діб) і весняно-літній (від 75 діб на наступний рік). Між цими періодами сходи перебувають на зимівці в.

Озимою формою володіють,, і; за часів застосування цих культур існували такжесорта- дворучки - культури, що дають задовільний результат як при осінньому, так і при весняному посіві. Існують озимі, (культивується в основному в),. Із застосуванням принципово можливий весняний посів озимих культур. У інших зернових культур існують тільки ярі форми.


Література

  • Озимося і ярмо//Енциклопедичний словник Брокгауза і Єфрона: у 86 т. (82 т. і 4 доп.). - СПб., 1890 - 1907. (Перевірено 16 листопада 2011 року)
  • Озимі культури//Нікко - Отоліти. Радянська енциклопедія, 1974. - (: / гл. ред. О. М. Прохоров; 1969 - 1978, т. 18).
  • Ярі культури//Екслібріс - Яя. Радянська енциклопедія, 1978. - (: / гл. ред. О. М. Прохоров; 1969 - 1978, т. 30).
  • Дворучки//Гоголь - Дебіт. Радянська енциклопедія, 1972. - (: / гл. ред. О. М. Прохоров; 1969 - 1978, т. 7).

Посилання

  • Визначення терміну «» в
  • Визначення терміну «» у Вікісловнику

Озимі це історія. Озима культура

Озима пшениця ранньої весни

Озіа травня культа - формасільськогосподарських (зазвичай), життєвий цикл яких вимагає перезимівлі (від одного до декількох місяців) в умовах знижених температур. Іноді використовують аналогічний термін, «озимі рослини», по відношенню до будь-яких рослин, не тільки сільськогосподарських, для життєвого циклу яких потрібна перезимівка.

Озимі культури сіють восени; до настання зими вони проростають, а навесні продовжують властивості дозрівають дещо раніше, ніж ярі - однорічні культури, висівані навесні. Озимі сорти, як правило, дають більш високий урожай (за рахунок використання запасів вологи в ґрунті ранньої весни), проте їх можна вирощувати тільки в районах з високим сніговим покривом і м'якими зимами. Крім того, озимі форми більш вимогливі до ґрунтів, менеї в багатьох випадках володіють гіршими хлібопекарськими якостями в порівнянні з ярими.

У озимих рослин дві розділені в часі етапу активної: осінній (45 - 50 діб) і весняно-літній (від 75 діб на наступний рік). Між цими періодами сходи перебувають на зимівці в.

Озимою формою володіють,, і; за часів застосування цих культур існували такжесорта- дворучки - культури, що дають задовільний результат як при осінньому, так і при весняному посіві. Існують озимі, (культивується в основному в),. Із застосуванням принципово можливий весняний посів озимих культур. У інших зернових культур існують тільки ярі форми.


  • Озимі культури//Нікко - Отоліти. Радянська енциклопедія, 1974. - (: / гл. ред. О. М. Прохоров; 1969 - 1978, т. 18).
  • Ярі культури//Екслібріс - Яя. Радянська енциклопедія, 1978. - (: / гл. ред. О. М. Прохоров; 1969 - 1978, т. 30).
  • Дворучки//Гоголь - Дебіт. Радянська енциклопедія, 1972. - (: / гл. ред. О. М. Прохоров; 1969 - 1978, т. 7).
  • Визначення терміну «озимий» у Вікісловнику
  • Визначення терміну «озимий» у Вікісловарі

Озимі і ярі відмінності. Озимі посіви

(не перевірялася)

Озимі посіви пшениці ранньої весни

Озимі посе ́ ви - зазвичай озимі зернові сіють з кінця літа до осені. Озимі культури - представники однорічних рослин - до настання зимових холодів встигають прорости і добре вкоренитися, а з настанням весняного тепла продовжують свій життєвий цикл і дозрівають дещо раніше, ніж ярі. Більшість сучасних злаків бувають тільки ярими. Озиму (і яру) форму мають пшениця, жито, ячмінь і тритикале. В цілому, озимі зернові в порівнянні з ярими, як правило, дають більш високий урожай. Це пов'язано з холодостійкістю і можливістю використовувати для зростання вологу, отриману в результаті танення снігу. Таким чином, озимі сорти можна вирощувати в районах з високим сніговим покривом і досить м'якими зимами.

У більшості районів Нечорноземної зони період між збором врожаю і посівом озимих досить нетривалий. У зв'язку з цим виникає необхідність створювати для посіву запаси насіння з урожаю минулого року - так званий перехідний фонд насіння. Посів озимих культур свіжозібраним (фізіологічно недозрілим) насінням в Білорусії, в Північно-Західному, Центральному Волго-Вятському і Уральському регіонах зазвичай призводить до зрідженості сходів і слабкого розвитку рослин.

Важливе значення в отриманні високого врожаю має якість посівного матеріалу. З великого насіння виростають рослини, які розвивають більш потужну кореневу систему, глибше закладають вузол кущення, а як відомо, чим глибше закладений вузол кущення, тим вище зимостійкість озимої пшениці. Таким чином, рослини, що виросли з великого насіння, швидше ростуть, менше піддаються впливу посухи, більш стійкі до хвороб і, відповідно, дають більш високі врожаї. Якщо виникає необхідність використання для посіву свіжозібраного насіння (фізіологічно недозрілих зі зниженою всхожістю), то перед посівом слід піддати їх прогріванню на сонці протягом 3-5 днів або в зерносушарці при температурі 45 - 48 ° С протягом 2 - 3 годин. Крім того, насіння протравлюють для знезараження від суперечок твердої головні.


В результаті глибокого аналізу даних, отриманих науково-дослідними установами та передовими сільськогосподарськими підприємствами, найбільш доцільними термінами посіву озимої пшениці прийнято вважати такі:

.

Найбільш оптимальними є вузькорядний (міждуряддя не більше 10 см) і перехрестяний способи посіву озимої пшениці.

Досі думки про вплив родючості ґрунту на величину норми посіву залишаються суперечливими. Існує географічна мінливість норм посіву (залежно від кліматичних і ґрунтових умов): в північних зволожених регіонах застосовуються більш густі посіви, а в південних і південно-східних особливо посушливих регіонах - більш рідкісні. Разом з тим, основними факторами, що визначають оптимальну норму посіву в північних (зволожених) районах є освітлення і родючість ґрунту, а в посушливих - забезпечення вологою - чим менше накопичено в ґрунті вологи, тим більш рідкісним буде посів. Якщо озима пшениця культивується в посушливих районах при штучному зрошенні, то норма посіву підвищується. Таким чином, зниження норм посіву озимих визначається регіоном культивування і здійснюється при переміщенні з півночі на південь і з північного заходу на південний схід.

Вирощування озимої пшениці вимагає відносно більш глибокого закладення вузла кущення, тому зачіпка насіння в грунт проводиться глибше. У разі дрібного закладення підвищується ризик вимерзання та/або випрівання. В умовах Чорнозем'я та в посушливих районах насіння озимої пшениці закладають на глибину 6 - 7 см. В умовах сильного пересихання верхніх шарів ґрунту глибину посіву насіння на чорноземах можна збільшувати до 8 - 10 см. У Нечорноземній зоні на важких глинистих грунтах, схильних до сильного запливання і ущільнення, звичайна глибина посіву становить 4 - 5 см, а на середньозв'язних грунтах - 5 - 6 см.


 

Цей розділ статті ще не написано.


Ви можете допомогти проекту, написавши цей розділ. Ця позначка встановлена 31 травня 2016 року.

 

Цей розділ статті ще не написано.


Ви можете допомогти проекту, написавши цей розділ. Ця позначка встановлена 31 травня 2016 року.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND