Чим відрізняється краснокочанна капуста від білокачанної. Вирощування червонокочанної капусти

Умови вирощування червонокочанної капусти

1. Посуха і затінення

Тривалий вплив високих (понад 25 ° С) температур негативно позначається на розвитку рослин.


  • Під час інтенсивного наростання листя краснокочанна капуста не виносить тривалої посухи.
  • Рослина погано переносить затінення.

2. Вибір ґрунту

Червонокочанна капуста невибаглива, може рости на будь-яких грунтах. Придатні для неї і попередньо вироблені торфовища.

  • Однак найкращі ґрунти для її обробки - родючі суглинисті зі слабокислою або лужною реакцією (рН вище 6).

3. Оптимальна температура

Сходи витримують короткочасні заморозки до -6 ° С (у фазі одного справжнього аркуша), а дорослі рослини - і до -8 ° С.

  • Оптимальна температура для проростання насіння - 20 ° С. Сходи при цьому з'являються на 3 - 4 день.
  • Зростає і розвивається червонокочанна капуста найкраще при температурі 15 - 18 ° С.
  • У період зростання потрібна вологість ґрунту 70%, у період формування кочану - 80%.

4. Увага на добрива

Краснокочанна капуста дуже чуйна на внесення органічних і мінеральних добрив.

Але надлишкова кількість азотних добрив впливає негативно:

  • знижує здатність кочанів зберігатися,
  • призводить до накопичення нітратів,
  • послаблює імунітет рослин - вони стають сприйнятливими до бактеріальних хвороб.

Сік червонокочанної капусти. Користь червоної капусти

Осіннє зниження температури відразу ж позначається на здоров'ї людей зі зниженим імунітетом: від найменшого переохолодження з'являються простудні захворювання, відчувається загальна слабкість і сонливість. Організм сам підказує, що йому необхідна підтримка у вигляді збалансованого харчування, включаючи овочі та фрукти з широким набором вітамінів. Сама природа подбала про наше здоров'я в цей період, адже саме зараз овочеві прилавки рясніють яблуками, гарбузом і краснокочанною капустою, яка, до речі, більш корисна, ніж її білокачанна родичка. У листях краснокочанної містяться антоціани - сполуки, які надають овочу настільки приємний колір, а нашому організму дарують неоціненну користь. Крім того, хімічний склад червоної капусти - це цілий набір вітамінів і мінералів, без яких взимку не обійтися.

Користь червонокочанної капусти Краснокочанну капусту необхідно включити в раціон людям, які страждають гіпертонією: вона допомагає знизити тиск, а також зміцнити судини і зробити їх більш еластичними. Листя капусти здатні загоювати рани, опіки, у вигляді компресів знімають головний біль. Сік червонокочанної капусти виводить з організму токсини, очищає печінку. Данські вчені зробили висновок, що регулярне вживання капустного соку вдвічі знижує ризик захворювання на рак грудей. Фітонциди, які містяться в червоній капусті, здавна відомі своєю здатністю боротися з туберкульозною паличкою. Ще в Стародавньому Римі сік цього овоча використовували для лікування легеневих захворювань. Капустний сік також рекомендують пити для зміцнення нігтів. Хороша новина для тих, хто мріє схуднути: червонокочанна капуста прискорює метаболізм і нормалізує процес травлення.


Напій з краснокочанної капусти Сам по собі сік капусти не дуже приємний на смак, але користь його просто неоціненна. Саме тому «Супер шеф» пропонує вживати капустний сік у складі смачного та ароматного смузі. Приготувати його просто, варто лише озброїтися блендером. Інгредієнти 300 г червоної капусти1 зелене яблукогірство свіжого базилікагорсть свіжої м'яти Приготування Всі інгредієнти добре вимийте, крупно наріжте, потім змішайте в блендері до отримання маси рідкої консистенції. Вживайте по склянці смузі 1-2 рази на день до їжі. Підвищений імунітет, свіжий вигляд, доглянуті нігті і волосся, а також здорове зниження ваги вам забезпечені! Як бачите: осінні дари не менш корисні, ніж літні ягоди та фрукти. Звичайно ж, на краснокочанній капусті цей список не закінчується, адже неоціненна також користь гарбуза, калини, хурми, буряків... Думаю, перелік можна довго продовжувати. Діліться і ви з нами своїми осінніми секретами здоров'я в коментарях, а корисну статтю не забудьте зберегти в закладках!

Смак червонокочанної капусти. Червонокочанна капуста: готуємо з користю

29.10.18

Якщо раніше на полицях магазинів і на ринку красувалася в основному білокачанна і цвітна капуста, зараз пізньої осені, дуже часто можна зустріти червонокочанну капусту. Багато її недолюблюють за трохи гіркуватий смак і щільніше листя. Насправді, краснокочанна капуста має пікантний смак і безсумнівну користь перед своїми родичами, та й смак у неї чудовий, головне правильно її приготувати.

Батьківщиною червонокочанної капусти вважають країни Середземномор'я, але, як не дивно, цей овоч не можна назвати теплолюбним і примхливим. Навпаки, цей вид капусти краще переносить морози і менше схильний до різних захворювань, а також не настільки активно вбирає в себе пестициди. Тому в останні роки наші дачники із задоволенням вирощують у себе на ділянках краснокочанну капусту.
Як ми вже говорили, краснокочанна капуста на порядок корисніша своєї білокачанної родички. У ній міститься в два рази більше вітаміну С і в 10 разів більше вітаміну А. Крім цього, в червоній капусті містяться фітонциди і барвники-антоціани, яких немає в білій. Фітонциди здатні пригнічувати зростання патологічних мікроорганізмів, що особливо актуально в період застуд і грипу. Барвники-антоціани зміцнюють стінки судин і капілярів, а також мають антиоксидантні властивості. До того ж вони надають протизапальну дію і виводять з організму радіацію. Багата червонокочанна капуста вітамінами В, Е, Н, РР, калієм, кальцієм, фосфором, магнієм, натрієм, залізом і селеном.
Не багато хто знає, як правильно і в яких стравах можна використовувати краснокочанну капусту. У нас її в основному використовують в салатах. Але крім салатів, її також можна гасити. До речі, в Чехії до найзнаменитішої страви - качки по-моравськи, подають якраз краснокочанну капусту. У Європі її гасять, смажать і додають у супи. Можна капусту і квасити, як і білу у співвідношенні 1:1 з білою або на самоті. Використовують її для приготування смузі.
На замітку! Багатьом не подобається неапетитний колір червонокочанної капусти після термічної обробки. Тому щоб листочки не набували в процесі теплової обробки темно-фіолетовий колір, обов'язково додайте в неї лимонний сік або яблучний оцет. Ось побачите, вийде яскраво, пікантно і скінчено ж дуже смачно!

Капуста краснокочанна застосування. Шкода і користь червоної капусти при схудненні

На перший погляд, краснокочанна капуста відрізняється від білої тільки кольором, але це не так. Червона капуста має у своєму складі більше вітамінів і мікроелементів. У боротьбі з зайвими кілограмами вона надає більш помітний ефект. Це капуста багата на вітамін А (у десять разів більше, ніж у звичайній капусті).

Читати: Китайська капуста: користь і шкода для жінки

У 200 грамах продукту міститься більше 80% добової норми вітаміну C. Також краснолистова капуста у своєму складі має хороший запас вітамінів групи В, РР, Е, К, U. Крім цього в ній присутні:


  • Калій;
  • Магній;
  • Фосфор;
  • Мідь;
  • Йод;
  • Марганець;
  • Залізо;
  • Амінокислоти.

В овочі міститься велика кількість антоціана, про що свідчить яскраве забарвлення листя. Антоціани в організмі людини виконують такі функції:

  • допомагають виводити токсини;
  • є сильними антиоксидантами;
  • знижують ризик захворювання на рак і хвороби серця;
  • уповільнюють процеси старіння в організмі;
  • підтримують норму лейкоцитів;
  • зміцнює стінки судин.

У червоній капусті вдвічі більше клітковини, ніж у її білоголовій сестрі. Калорійність краснокочанки становить 20 ккал на 100 г. Такі запаси корисних речовин у сукупності з низькою калорійністю роблять овоч вкрай ефективним у боротьбі із зайвою вагою. Існує ряд популярних і діючих дієт, в основі яких саме капуста з червоним листям. Наприклад, знаменита п'ятиденна дієта передбачає з'їдання декількох порцій капустного салату з додаванням моркви, яблука і болгарського перцю. Такий салат рекомендується не тільки в якості перекусу, але і як основна страва.

Читати: Калорійність лосося відвареного

Мабуть, єдиним шкідливим недоліком краснокочанної капусти є підвищений метеоризм через овочі. Здуття і посилене газоутворення викликані грубими клітинними оболонками овоча, які погано переробляються шлунком.

Червона капуста сприяє зниженню ваги в будь-якому вигляді: сира, тушкована, смажена, варена. Якщо ви страждаєте на панкреатит або коліти, то вживання даної капусти слід обмежити.


COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND