Чим краснокочанна капуста відрізняється від білокачанної. Корисні властивості червонокочанної капусти

Червона капуста містить антоціани, які добре впливають на стан імунної системи людини. Вживати салати зі свіжої краснокочанної капусти корисно для профілактики простудних захворювань у період епідемій.

Цей овоч годиться для маринування, квашення. На відміну, наприклад, від маринованих огірків, квашена капуста містить пребіотики і позитивно впливає на травлення.


Краснокочанна капуста рекомендується як джерело харчових волокон при різних захворюваннях ЖКТ, які допускають вживання грубої клітковини. Овоч відмінно бореться із запорами, викликаними зловживанням білковою дієтою, його можна включати в раціон будь-яких дієт з контролем вуглеводів.

Це один з ідеальних овочів для худіючих. Салати з червонокочанною капустою відмінно поєднуються з оливковою олією і лимонним соком, причому гарні вони і без добавок, і в поєднанні, наприклад, з помідорами, болгарським перцем, і різними іншими овочами. Капустний салат - ідеальна пара для будь-якої білкової страви.

Червонокочанна капуста добре зберігається, і залишається свіжою навіть в середині зими.

За деякими даними, регулярне вживання в їжу капусти сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину крові, і поліпшенню здоров'я хворих на гіпертонію. Однак класичні медичні дієти не рекомендують вживання хрестоколірних овочів при захворюваннях серця, оскільки можливе здуття живота може ускладнити перебіг основного захворювання.

Червонокочанна капуста має слабкий антибактеріальний ефект. У народній медицині її рекомендують при різних вірусних і бактеріальних захворюваннях, але її ефективність в цьому плані не доведена. Корисна червонокочанна капуста у свіжому вигляді і для харчування хворих на туберкульоз.

Сік червонокочанної капусти сприяє поліпшенню травлення. Народна медицина рекомендує пити його по 100 мл перед обідом і вечерею при гастритах зі зниженою кислотністю шлункового соку. Крім того, сік п'ють для загальноукріплюючих цілей, в якості профілактики авітамінозу.


Борщ з червоної капусти. Борщ з червонокочанної капусти з фасіллю. Рецепт з фото

Багато господинь цікавляться питанням про те, чи можна зварити борщ з червоної капусти. Відповідь проста - звичайно ж, так. За смаком борщ з краснокочанної капусти виходить точно такий же, як з білокачанної, єдина відмінність - в кольорі капусти. Під час термічної обробки краснокочанна капуста набуває насиченого фіолетового кольору. Рецептів борщу з червонокочанної капусти на сьогоднішній день також багато, як і червоного борщу з білої капусти.

Борщ з червонокочанної капусти з фасіллю і консервованою кукурудзою - один зі смачних рецептів його приготування. Борщ, приготований за цим рецептом, виходить не тільки смачним, але і має яскравий і святковий вигляд - фіолетові смужки капусти дуже красиво виглядають на тлі червоного бульйону і жовтих зерен кукурудзи. Приготувати його ви можете як на м'ясному бульйоні, так і на овочевому відварі, наприклад, у період посту. Що стосується бульйону, то його можна зварити на різних видах м'яса. Підійде курка, свинина, яловичина, кролик, качка, гусь і так далі.

Інгредієнти для червоного борщу на каструлю обсягом 2,5 літра:

  • М'ясо - 300 гр.,
  • Краснокочанна капуста - 200 гр.,
  • Томатна паста - 2 ст. ложки,
  • Картопля - 4-5 шт.,
  • Буряк - 1 шт.,
  • Квасоля свіжа - 100 гр.,
  • Консервована кукурудза - 100 гр.,
  • Морква - 1 шт.,
  • Ріпчаста цибуля - 1 шт.,
  • Лавровий лист - 2 шт.,
  • Сіль і спеції - до смаку,
  • Олія,
  • Свіжа зелень.

Борщ з червонокочанної капусти з фасіллю - рецепт

Перед тим, як приступити до варіння борщу, необхідно заздалегідь відварити квасолю. Тверду квасолю перед відварюванням рекомендується замочити в холодній воді і дати постояти близько від 4 до 12 годин. Чим більше вона пробуде у воді, тим швидше зваритися. Середня тривалість варіння квасолі становить від 20 хвилин до однієї години, залежно від ступеня твердості бобів. Після варіння квасолю слід відкинути на дуршлаг і промити під холодною водою.

Помийте м'ясо для бульйону. Викладіть його в каструлю. Залийте холодною водою. Додайте сіль, спеції, лавровий лист. Після того, як бульйон закипить, зніміть отриману в процесі кипіння піну. Забавте вогонь. Поки бульйон для борщу буде варитися, підготуйте овочі. Очистіть цибулю, моркву, буряк і картоплю. Для приготування червоного борщу з краснокочанної капусти з фасіллю овочі подрібнюються так само як і для інших видів борщів. Картопля нарізається дольками, буряк і морква труться на терці.

Причому терка для моркви повинна бути більш дрібною, ніж для буряка. У свою чергу цибуля нарізається класичними кубиками. У готовий м'ясний бульйон викладіть картоплю, цибулю і моркву. Поки картопля з цибулею і морквою буде приварюватися, нашинкуйте червонокочанну капусту, налийте трохи соняшникової олії. Додайте півсклянки води. Викладіть тертий буряк. Заважаючи, загасіть буряк протягом 15 хвилин.


Додайте в червоний борщ нашинковану краснокочанну капусту, консервовану кукурудзу і томатну пасту. Через 5 хвилин викладіть останній інгредієнт - тушкований буряк. Спробуйте борщ на смак, якщо є необхідність, підсоліть. Проваріть борщ з червоної капусти з фасіллю ще 5 хвилин. Приємного вам апетиту. Як і традиційний борщ, подавайте червоний борщ зі сметаною, посипавши його зеленню. Буду рада, якщо цей рецепт червоного борщу з фасіллю вам сподобався.

Червонокочанна капуста рецепти. Червонокочанна капуста: рецепти

Червонокочанна капуста за смаковими та харчовими якостями нагадує білокачанну, але на вигляд її невеликі червоно-лілові кочани набагато ефектніші. До теж же вона дуже корисна: за кількістю вітаміну С майже вдвічі перевершує білокачанну, а її сік допомагає при кашлі.

З червонокочанної капусти роблять фантастично смачний салат, заправляючи його оливковою олією і спеціями. Краснокочанну капусту можна і замаринувати, навіть швидко загасити, але не варто відварювати, інакше вона втратить всю свою красу.

[][]

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND