Коли зрізати броколі у відкритому ґрунті. Посадка і догляд

Перше, з чого слід почати, - це підготовка насіннєвого матеріалу. Для цього насіння броколі на 30 хвилин замочують у гарячій воді (+ 40... + 50 ° С), після чого насіння стерилізують (замочують на 15-20 хвилин у 2% розчині марганцівки або на 5-10 хвилин у 70% спирті). За добу до посіву насіння пророщують, для цього на ніч їх поміщають у зольний настій (1 ст. л./1 л води).


Після цього насіння можна успішно висівати. Для цього використовують загальні контейнери або індивідуальні садові ємності. У загальних контейнерах капусту висівають у продовгуваті рядки з міжправительством у 3 см. Надалі їх проріжують, залишаючи на 9 см порожню тільки одну рослину. При вирощуванні в індивідуальних ємностях використовують спеціальні садові касети. У кожну з них поміщають 2-3 насіння, з яких також залишають тільки один паросток. Незалежно від типу ємності, глибина залягання насіння не повинна бути більше 1,5 см.


Важливо! Висівають насіння тільки в рихлий і родючий ґрунт. Найбільш підходящою для цього вважається суміш з піску, садової землі і перегну (1:1:1).

У фазі 2-3 листків капусту пікують. Новою ємністю зазвичай служить невеликий індивідуальний горщик або пластикова склянка, при цьому в одну таку ємність садять не більше 1 рослини. Пересадка саджанців на постійне місце проводиться через 35-45 діб після появи перших входів. Сприятливий для цього період в помірній кліматичній зоні настає в кінці квітня, в цей час на молодій капусті розвивається близько 6 справжніх листків.

Для посадок вибирають відкриті ділянки, але злегка притенені, оскільки прямі сонячні промені можуть пошкодити ніжні тканини рослин. Відібрану ділянку обов'язково удобрюють. З осені в ґрунт вносять вапно, а за кілька тижнів до посадки ґрунт удобрюють гноєм, калійною селітрою і суперфосфатом. Висаджують культуру рядковим або шаховим способом, при цьому між кожною рослиною має бути відстань близько 40-60 см.

Якісний догляд за насадженнями - головна умова отримання багатого врожаю. Поливають капусту кожні 2 дні, але в спекотну погоду процедуру проводять щодня або двічі на день: вранці і ввечері. Найбільш сприятливим для цього часом вважається пізній вечір або ранній ранок. Поливають насадження чистою і відстійною водою, під корінь або крапельним зрошенням. Після кожного поливу грядки обов'язково рихлять.

Цей захід допомагає попередити появу бур'янів, наситити коріння киснем, а також уникнути застою води, що часто стає головною причиною загнивання коріння. Проводять розпушування на глибину не більше 8-10 см. Броколі відмінно відгукується на підживлення.

Важливо! Броколі та інші Хрестоцвітні не рекомендується вирощувати на одному і тому ж місці частіше 1 разу на 4 роки.


Проводять їх протягом усього вегетаційного періоду, незалежно від родючості ґрунту, за наступним графіком:

  1. Першу підживлення роблять через 2 тижні після висадки розсади. Найкраще в цей період капуста реагує на органічні сполуки, тому в якості добрив використовують розчин коров'ячого гною (1:10) або пташиного позначку (1:20).
  2. Друге підживлення здійснюють через 2 тижні після першого, тим же розчином коров'яка або пташиного позначки.
  3. Третє добриво грядок виконують під час активного формування суцвітей, використовуючи для цього розчин, що складається з 10 л води, 40 г нітроамофоски, 20 г нітрату амонію і 10 г сульфату калію.
  4. Четверту підживлення проводять через тиждень після збору першого врожаю, ґрунтуючи її на суміші, що складається з 10 л води, 30 г сульфату калію, 20 г суперфосфату і 10 г нітрату амонію.

В якому місяці збирають броколі. Коли збирати капусту броколі

Щільні зелені головки броколі, найближчої родички кольорової капусти, з'явилися на північно-східному узбережжі Середземного моря більше двох тисячоліть тому. Її батьківщиною вважається Апеннінський півострів, за межі якого спаржева капуста, як часто називають броколі, проникла тільки в 16-му столітті, миттєво підкоривши більшість європейських країн. Однак справжню світову популярність ці яскраво-зелені суцвіття отримали тільки в 20-му столітті, коли їх навчилися вирощувати на Американському континенті і в країнах Азії.

Брокколі - перлина лікувально-дієтичного харчування

Серед величезного різноманіття представників сімейства капустних броколі займає особливе місце. Усім відома її висока харчова цінність, яка досягається завдяки унікальному поєднанню безлічі вітамінів, амінокислот, мікро- і макроелементів. Спаржева капуста містить навіть невластиві для більшості її родичів речовини - білкові сполуки і каротин.

Вона успішно запобігає появі онкологічних захворювань, бореться з атеросклерозом, регулює роботу ендокринної системи, сприяє омолоджуванню організму в цілому. Ця дивовижна капуста - практично рівноцінна заміна яловичині і курячим яйцям. Разом з тим вона гіпоалергенна і тому обов'язково присутня в дитячому і дієтичному меню.

«Городні» переваги броколі

Виростити цей цінний овоч на власній присадибній ділянці дуже просто навіть початківцю овочіводу. Броколі, крім безсумнівної харчової цінності, має кілька дуже корисних для городника якостей:

  • вона чудово адаптується до будь-яких видів ґрунтів;
  • уподобання культури досить стандартні - достатнє освітлення, регулярні поливи та підживлення, слабощілкове середовище ґрунту;
  • добре протистоїть примхам погоди і нападам шкідників;
  • дозріває набагато раніше інших різновидів капусти.

Основне завдання при посадці броколі - правильно підібрати різновиди, що підходять саме до ваших кліматичних умов. Але з цим проблем теж не виникає, так як в даний час селекційною наукою отримано понад 200 сортів цього популярного овочу. Бажаючі можуть забезпечити свою сім'ю свіжої броколі на весь сезон, якщо підберуть відразу кілька варіантів з різними термінами дозрівання. Ранні сорти досягають технічної стиглості вже через 60 днів, а пізні починають плодоносити через 4 місяці.

Коли приходить пора збирати корисні суцвіття?

Один з найважливіших моментів в процесі вирощування броколі - це її своєчасний збір. Якщо проґавити відповідний час, суцвіття дуже швидко втратять товарний вигляд і, головне, свої корисні властивості. Щоб цього не сталося, слідуйте при прибиранні кільком нескладним порадам:


  • Обов'язково знімайте головки ще до того моменту, як почнуть розпускатися квітки. Щоб не пропустити момент, перевіряйте посадки кожні 2-3 дні.
  • Визначити готовність до прибирання можна за розмірами суцвітей. Вони повинні вирости до діаметра 10-15 см.
  • Крім розміру можна орієнтуватися на колір головок. У більшості сортів вони набувають малахітового відтінку, але деякі різновиди дивують білосніжним, лимонним, сизим і навіть фіолетовим забарвленням. Головне, щоб колір повністю відповідав сортовим характеристикам.
  • Для зрізання вибирайте ранкові години, поки головки не завяли під спекотними сонячними променями. Не допускайте підмерзання суцвітей, що може статися з пізніми сортами, які дозрівають на початку осені.

Технологія збирання броколі

Правильно визначити момент прибирання недостатньо. Необхідно ще й грамотно зрізати головки:

  • Урожай починають заготовляти з найбільших центральних суцвітей, які відділяють разом з частиною стебля довжиною близько 10 см.
  • Центральну головку відокремлюють таким чином, щоб не пошкодити листя, розташоване нижче по стеблю. У їхніх пазухах згодом зможуть зав'язатися нові бічні суцвіття, які збирають у міру їх відростання.
  • Для зрізання слід використовувати досить гострий інструмент, оскільки стебель рослини дуже щільний. Зазвичай вибирають ніж або садовий секатор.

Як правильно зберігати зібраний урожай?

Більшість сортів броколі відрізняються від інших своїх родичів нетривалими термінами зберігання.

  • У свіжому вигляді вона може перебувати в холодильнику не довше тижня. Однак якщо поруч опиняться яблука, помідори або інші овочі, що виділяють етилен, то термін зберігання може ще скоротитися.
  • Якщо ви хочете вживати цей корисний овоч в їжу тривалий час, необхідно його заморозити, попередньо розібравши і очистивши від сміття і гусениць.
  • Можна помістити в морозильну камеру свіжі суцвіття, але деякі воліють попередньо бланшувати головки в підсоленій воді.
  • Заморожена броколі зберігає свої корисні властивості і чудові смакові якості до одного року.
  • Деякі пізні сорти, які встигають лише в середині осені, здатні зберегтися в прохолодному підвалі або погребі досить довго, майже до новорічних свят. Однак для цього необхідно, щоб при дозріванні головки не піддалися раннім заморозкам.

Як зрозуміти, що броколі дозріла. Як вибрати броколі: секрети поціновувача

Поборіть спокусу купити найбільшу головку - це не ваша:Ділюся досвідом любителя броколі:) Як вибрати смачну і свіжу. Коли цвіте і чим це загрожує. Про колір, розмір і хитрощі продавців. Вибираємо броколі правильно - все про прикмети правильної головки. Вона не вся однакова.

Ми її не любимо за прісний смак і негарний колір - а часто самі вибираємо неправильну. А неправильну смачно не приготуєш - капуста на вітер:)

Як вибрати броколі: правила вибору

А це бутони - складові суцвіття в макрозйомці. Серед них квітучі - жовті. І ті, хто розкрився майже, і збираються. І потемнілі - псується початку. Так що не кидайте відразу в кошик її - розгляньте уважно:)


1. Дивимося на бутони і суцвіття. Бутони повинні бути ніжно-сизі, не жовтуваті. Жовтіють - або вже напіврозкриті, або ось-ось розкриті - шукаємо іншу. Це перезріла - почала цвісти.

Чим загрожують розкриті суцвіття? Вони сухі і облітають, потрапляючи у воду. Ні смаку - навіщо сухі лусочки серед капусти. Ні виду.

Частіше їстівними в невдало купленому виделку виявляються нижні, що дозрівають пізніше. Так що не все втрачено, якщо вибір не правильний: дещо можна врятувати.

Важливо! Колір головки повинен бути рівномірним - ідеально сизим. Без темних вкраплень - це бутони псуються. Без світлих - це цвісти зібралися, і переспіла наша броколі.

А ось як виглядає велика: величезні стебли. Та ще переспіла. Добре, що ця краса - зі своєї ділянки. А якби купила? Засмутилася б:)


2. Дивимося на розмір. Велика, понад 500-600 г або 700 максимум - не потрібна. Найкращий діаметр головки - 17-20 см.

Крім самих головок їстівні і стеблі - вони смачні. У великої вони одревесневі - не їстівні. А ще, див. п. вище - велика ймовірність квітучих головок.

Ось таких нам не потрібно: стебель - товстий, голівка (маленька, відокремлена вже) - там їсти нічого. Явно переросла - одні стеблі - грубі вже зовсім

3. Дивимося на стеблі. Сортів багато, всі вони різні. У одних головки великі, у інших - поменше. І стеблі: у одних довгі, тонкі - вони більш соковиті, частина їх піде в готовку.

Основа і нижня частина розвилки часто одревесні, особливо у великих кочанів - на жаль, вони не придатні. Їхня структура волокниста, груба.


4. Дивимося на форму: опис кращої. Найкраща форма - округла, компактна. Суцвіття прилягають щільно один до одного, без проміжків, пустот.

Важливо! Бутони повинні бути невеликими, але утворювати один суцільний зелений килим - це найкраща головка.

Головки з суцвіттями - великі, стеблів - менша частка, і вони не витягнуті, а короткі, і міцно стислі, складені у вилок.

«» Розкопана «» ж головка з витягнутими стеблями не потрібна: крім стеблів, є майже нічого. Як правило, самих суцвіттів в загальній масі мало. Правило очевидне - але без звички міські жителі не звертаємо на це увагу - просто купуємо і все.

5. Дивимося на зовнішній вигляд загалом. Підблякла, поблекла - не наша. Йдемо далі:)

Ознаки свіжості

А ця - начебто нічого - зовсім трішки світлеючих. Майже ідеальна:)

І остання порада. Не купуйте на ринку або в магазині вологу. Це не роса - нехай не запевняє продавець, що за росою зрізали:) Це хитрість: щоб зберегти свіжість, її занурюють у воду.

Для ринку - це можливість продати товар, що залежав. І магазин може не побрізкувати таким методом. Дивіться на обраницю: вона повинна бути істинно сизою, акуратного розміру - і сухою:)

У супермаркеті ж охолодження буває надмірним у сховищі - аж до заморозки.

Не перебільшую - одного разу купила качан замороженої капусти (білокачанної), затягнутої в поліетилен.

Здивувала жорсткість. Розпеляючи, здивувалася кольору. По приготуванню - солодкому смаку. Згадала десь чуте: вона ж подморожена:)

Так, подморожена зберігається довго. Але ми купуємо свіжу? Смак не той у замороженої або підмерзлої. І водяниста, її не обсмажиш як слід. І при розморожуванні, коли в окріп її кидаємо - вона відразу віддає сік. І стає несмачною, яку не любимо.

Вирішили купити свіжу - шукаємо саме свіжу. І не поділену на вилки, без поліетилену - це ще одна ознака другої свіжості.

Коли збирати броколі. Вирощування броколі у відкритому ґрунті

Брокколі набула популярності на рівні з буряком, морквою, іншими сортами капусти і традиційними культурами. У вирощуванні вона не примхлива, не вимагає великих зусиль і часу. Овоч переносить спеку, холод, адаптується під вітчизняний клімат. Має ніжний смак. Досягти великого врожаю, якісних плодів можна, знаючи правила, як виростити броколі.

Посадка броколі у відкритий ґрунт

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND