Як дозарювати перці в домашніх умовах. Як зберігати перець свіжим у квартирі

На балконі та лоджії

У міських квартирах кращі місця для зберігання перців - засклені балкон або лоджія.


Скільки вони пролежать?

Це буде залежати від ступеня їх зрілості і погодних умов.

Якщо ви закладете перчики середньої зрілості в жовтні-листопаді, при температурі в прибудові близько + 10 ° С вони будуть спочатку дозрівати близько місяця, а потім, до грудня, коли температура почне знижуватися, перейдуть у стан спокою і зможуть зберігатися ще 2-3 місяці.

Ідеально, якщо температура на балконі (в лоджії) взимку буде 0... + 2 ° С.

Чим вище температурні показники, тим коротший термін зберігання, а при мінусовій температурі овочі просто-напросто зіпсуються.

Плоди слід скласти в ящики (бажано дерев'яні), дно і стіни яких обкладені папером. Можна загорнути в папір кожен плід.


Зручно покласти кожен перчик в окремий поліетиленовий кулечок, зробивши в ньому отвір для вентиляції. Ви завжди зможете перевірити, чи не зіпсувався овоч, і не станете зайвий раз торкатися його ніжної шкурки руками.

Тару з урожаєм бажано поставити в місце, куди не потрапляють прямі сонячні промені.

За кімнатної температури

Вирішуючи, як зберігати перець болгарську в домашніх умовах, вибирайте такий спосіб, щоб у приміщенні було якомога прохолодніше.

Допускається, звичайно, розмістити плоди в ящику, обернувши кожен папером, і поставити біля дверей балкона або на підвіконні (прикривши легкою матерією).

Недозрілий перець так може «протриматися» близько місяця, а стиглий - не більше 10 днів.

Ефективна альтернатива: перед заморозками викопайте кущики з недозрілими перцями, намагаючись не порушити кореневу систему.

Тут же пересадіть їх у красиві об'ємні вазони і розмістіть на підвіконні.


У міру дозрівання плодів, зривайте їх і пригощайтеся.

У холодильнику

Один з варіантів, де зберігати болгарський перець в домашніх умовах, - овочевий відсік холодильника. Там овочі можуть залишатися свіжими 2-3 місяці. Недозрілі плоди в таких умовах зберігати не слід: дозріти в холодильнику вони, звичайно, не зможуть, а от зіпсуватися - цілком.

Промиті перці потрібно висушити, загорнути кожен у харчовий папір або, краще, в харчову плівку, щоб овочі безпосередньо не стикалися один з одним. Можна покласти овочі і в поліетиленові мішечки, але не забудьте виконати в них отвори для вентиляції.

Зважте, що навіть у холодильнику нарізаний перець зберігається не більше тижня.

Морозилка - ідеальне місце, де навіть нашинкований перчик цілком долежить до наступного врожаю.


У салати розморожений не зовсім добре піде.

А ось у різні страви з термічною обробкою цілком.

Наприклад, для приготування апетитного фаршированого перцю можна навіть зробити заготовки-стаканчики.

«Гостре» зберігання

Гострий гіркий перець, в тому числі чилі, на відміну від солодкого болгарського, для тривалого зберігання прийнято збирати в період повної зрілості, коли він стає більш пекучим, і вже сам по собі є консервантом.

Найпростіше зберігати чилі, нанизавши його на міцну нитку і підвісивши.


Це раціонально і декоративно.

Його можна періодично зрізати, рубати на шматочки перед додаванням у страву, а коли він затвердіє, смолоти в кавомолці, щоб отримати суху приправу.

Препарат для почервоніння перцю. Чому не червоніють перці в теплиці

Перш за все, варто перевірити, який вибраний сорт перцю. Можливо, зрілі плоди повинні бути зовсім не червоними, а зеленими або бузковими. Тому якщо перці придбали не червоний, а жовтий, помаранчевий або темно-зелений відтінок, не треба дивуватися, можливо, це природна стадія розвитку.

Для раннього отримання врожаю при необхідно вибрати правильний сорт. Жителям середньої смуги і північних широт необхідно вибирати тільки ранні і дуже ранні сорти гострого і солодкого перцю, а тим, хто живе в більш м'якому кліматі підійдуть середньоспілі різновиди. Найкращий урожай дають гібриди: вони стійкі до заморозків і хвороб, і володіють прекрасними смаковими якостями. Сортів і червоного гострого, і солодкого перцю на ринку представлено величезну безліч, так що не складе труднощів вибрати найбільш відповідний, і вирощування перцю в теплиці дасть прекрасні результати.

Особливості дозрівання

Необхідно сказати, що існує дві стадії зрілості перцю - технічна та біологічна. При технічній стадії зрілості плоди ще зелені і тверді, але рости вже перестали, і насіння всередині повністю дозріли. Біологічна зрілість настає пізніше, іноді через 20-30 днів після технічної. Перці вже набувають свого остаточного кольору і смаку. Тому якщо болгарський перець виріс, але не змінює колір - варто просто німого почекати, і він дійде до потрібного стану.


Солодкий перець збирають тільки в стадії технічної зрілості, так як повністю дозрілі плоди погано зберігаються і легко мнуться. А ось недозрілі овочі зберігати можна і місяць, і він не втратить своїх корисних властивостей. Все рівно навпаки йде з гострим перцем: зрізати його з куща можна тільки коли він стане повністю червоним і пекучим. Тонкі стручки гострого перцю швидко засихають і можуть спокійно пролежати на полиці з приправами кілька місяців.

Перець дуже чутливий до зміни навколишніх умов, і якщо щось не так - може і зовсім скинути квітки і зав'язки, відмовившись плодоносити. Фактори, що впливають на дозрівання перцю:

  • Кислотність ґрунту. Грунт не повинен бути кислим, оптимальний баланс - 6,0 -7,0. Перець буде погано себе почувати на глинистих грунтах, і там, де в ґрунті багато азоту;
  • Температура. Повітря вдень має бути прогрітим до 25-30 градусів, а вночі стовпчик термометра не повинен опускатися нижче 15 градусів, інакше квітки почнуть опадати. Перегрів так само небезпечний -. Не оцінить рослину і протяги, тому відкривати кватирки;
  • Вологість. Тут дуже важливо дотриматися балансу, адже овоч погано переносить і посуху, і надмірний полив. Бажано, щоб вода при поливі не потрапляла на листя. Плідні перці поливаються 1 раз на 2 тижні, а щоб волога не висихала, грунт розпушується або мульчується;
  • Світло. Парадоксально, але занадто багато світла навіть нашкодить рослині. Перець належить до культур «короткого дня» і кращі врожаї видає, коли світловий день триває не більше 12 годин. Але, в той же час, на листя і плоди має потрапляти достатня кількість ультрафіолету, щоб вони нормально формувалися і зріли. Якщо вівоч росте в тіні і витягується, не випускаючи квіток, садівники рекомендують встановити екрани, що відбивають, які дадуть більше світла, або ультрафіолетовий лампи;
  • Добрива. Перець дуже потребує калії, тому деревна зола допоможе йому правильно рости і розвиватися. Цей мінерал буде корисний перцю на будь-якому етапі розвитку, незалежно від того, росте перець в теплиці або у відкритому грунті.

Що робити з зеленими перцями. ПЕРЕЦЬ ЗЕЛЕНИЙ - щось робити.

Рита Алієва

Це італійський перець, він тільки смажений мені і подобається. Пробувала його я закочувати-гидоту вийшла ще та. А ось заморожування він переносить прекрасно. Я його і свіжим, і вже смаженим заморожувала. Якщо знайдете хороший рецепт консервації, поділіться))

 

rusalochka 73

0

це рішення

Найзручніше для мене - це заморозкапросто
чистимо, ріжемо і в морозилкузимій
в будь-яку страву додаємо і виходить дуже смачноздесь
ще читала, що можна насіння з перцю засушити і потерти на приправу - в цьому році спробую)

 

Тамара 1005

0

це рішення

А я роблю лечо: 1 кг перцю, можна і зеленого, 3кг помідор (подрібнюю блендером), 7-8 зубчиків часнику, 1,5-2 ст. л солі, 1 склянку піску (я кладу менше). Розділити на дві половини, одну половину маси проварити 15 хвилин, додати другу половину і варити ще 20 хвилин, за 10 хвилин до кінця варіння додати часник (пропущений через прес), гарячим розкласти по стерилізованим банкам, закатати і укутати. У мене зараз всі сусіди по дачі роблять так і завжди говорять спасибі. За цим рецептом робила моя мама. Тепер роблю я і роздаю цей рецепт всім. Спробуйте не будь ласка.

Прискорювач дозрівання перцю. У відкритому ґрунті

Щоб прискорити дозрівання перцю у відкритому ґрунті, краще використовувати розсадний спосіб розмноження. Після посадки ховайте рослини агроспаном. Проводити процедуру можна протягом усього вегетаційного періоду. Насадження вкривають на ніч, а вранці матеріал знімають. Це дозволяє уникнути негативного впливу коливань нічної і денної температур. Полив у відкритому грунті здійснюється раз на тиждень по 2-3 л води на рослину. Відразу після поливу ґрунт необхідно зрихлити і замульчувати компостом. Висота шару мульчі - не менше 5 см. Ця процедура дозволяє:

  • підвищити родючість ґрунту;
  • зберегти необхідний запас вологи;
  • вберегти рослини від захворювань і шкідників;
  • зберегти в ґрунті кисень після аерації.

У відкритому ґрунті кущі також необхідно формувати. Можна виконати обрізку за вищезазначеною методикою. Високорослим кущам необхідно відразу встановлювати опори. У відкритому ґрунті в якості опори підійдуть готові каркаси у формі циліндра або конуса. Такі конструкції відразу надягають на розсаду в момент пересадки. У міру зростання плодоносні гілки викладають на опорні частини. Для великої кількості кущів краще вкопати з боків від кожної рослини по 2 палиці і натягнути між ними кілька мотузок.

Чи знаєте ви? До Європи перець привезли близько 600 років тому. Сьогодні ця пряність є на кухні кожної господині, а в той час вона була настільки дорогою, що використовувалася в якості оплати за інші товари і прирівнювалася за вартістю до золота.

Для прискорення дозрівання перцю у відкритому ґрунті йому також потрібні поживні речовини. До кольору можна використовувати вищеописану схему підгодівель з тими ж елементами. Після цвітіння кожні 2 тижні потрібно вносити розчин золи і дріжджовий розчин. У золі міститься 30 мікроелементів, необхідних для прискорення цвітіння і формування повноцінних плодів. Роблять розчин за вищеописаними пропорціями і вносять під корінь і за аркушем по 1 л на рослину. Дріжджовий розчин збагачує ґрунт киснем і стимулює зростання. Роблять його так:

  1. На 10 л води (+ 30 ° С) додати 12 г дріжджів і 1 ст. л. цукру.
  2. Наполягти 3 дні в темному приміщенні з температурою повітря + 25 ° С.
  3. Процедити і вносити по 1 л під корінь і по 500 мл по листу.

Листове підживлення проводять увечері, кореневу - вранці. У відкритому ґрунті також необхідно вчасно знімати урожай, щоб дати можливість молодій зав'язі повноцінно розвиватися. Відразу після збору однієї хвилі плодів проводять підживлення.

Важливо! Позакорневе добриво дає ефект вже через кілька годин, тому на ранок після нього проводять обприскування чистою водою, щоб не спровокувати появу сонячних опіків.

Чому не червоніють перці в теплиці. Чому не червоніє перець

Причини, через які стручки так і не почервоніли, можуть бути різними. Зазвичай вони пов'язані з сортовими особливостями рослини або з порушеннями правил вирощування.

Особливості сорту

Якщо на вашому кущі довго висять зелені перці і не змінюють свій колір, то варто дістати пакетик з-під насіння і уточнити, що це за сорт і які його особливості. Можливо, ви надто квапите події і чекаєте червоних плодів від середньоспілого сорту занадто рано, або ваш сорт взагалі зелений. Подивіться уважно на пакет з насінням - на ньому повинні бути вказані терміни настання біологічної стиглості і колір. При цьому слід враховувати, що біологічна стиглість, супроводжувана фарбуванням плоду, наступає на 20-30 днів пізніше, ніж технічна, при якій плід вже не росте, але поки залишається твердим і все ще з зеленим забарвленням.

Важливо! Жителям північних регіонів і середньої смуги слід вирощувати тільки ранні сорти перцю, щоб збирати їх повністю пофарбованими. Сорти з середніми термінами можуть вирощуватися в більш теплих південних регіонах.

Порушення умов вирощування

Існують агротехнічні фактори, які можуть позначитися на дозріванні плодів, а значить, і на їх забарвленні. До найбільш частих причин, з яких перці довго дозрівають або взагалі не зріють, відносять наступні:

  1. Брак тепла. Теплолюбний перець гальмує свій розвиток при прохолодній погоді, а при температурі, що опустилася до + 12 ° C, припиняє свій зріст. Овоч добре буде рости в проміжку денних температур від + 25... + 30 ° C, а нічні температури повинні бути не нижче 15 ° C. Сильна спека також негативно відбивається на вегетації цієї рослини - при температурі понад 40 ° C куст просто сохне на корені.
  2. Невідповідна кислотність землі. Ця культура добре росте на нейтральних грунтах, може рости на слабокислих, але їй зовсім не підходять кислі грунти.
  3. Неправильний полив. Перці не можна поливати холодною водою. Для поливу треба її відстоювати і нагрівати, потім поливати під корінь, вберігаючи зелену масу від контакту з водою.
  4. Вологість. Ґрунт не повинен пересихати, але й заливати рослини також не потрібно.
  5. Освітлення. Світловий день для перцю повинен бути не менше 10-12 годин, а оптимальний - 14 годин. Занадто тривалий світловий день або короткий погано відбивається на його плодоношенні і дозріванні. Причому інтенсивність освітлення повинна бути достатньою: оптимальним вважається світло в 30-40 тис. люкс.
  6. Неправильне внесення добрив. Надлишок азоту гальмує появу і дозрівання плодів. Він виявляє себе сильним зростанням зеленої маси рослини на шкоду плодоношенню. У свою чергу брак калію сильно відбивається на якості і дозріванні плодів. Він нерідко зустрічається у перців, що ростуть на піщаних грунтах або торфі.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND