Псидіум або гуава. Псидіум Гуайява (Гуава) з насіння.

Гілка повинна бути міцною і мати вік не менше 3 років. Пересадка - кожні місяців потрібно збільшувати розмір посадкової ємності, в якій росте деревце. Новий горщик повинен бути трохи більше попереднього буквально на см. Не можна висаджувати гуаву відразу в дуже великий посадковий контейнер.

Для пересадки в нову ємність рослину акуратно витрушують разом з грудкою землі зі старого горщика і методом перевалки встановлюють земляний ком з гуавою в новий горщик.


Це деревце не тільки сприяє збагаченню, а й лікує важкі депресії, пов'язані з фінансовими труднощами. Ґрунт Гуава нетребувальна і добре росте на різних грунтах, але надає перевагу добре дренованому грунту з кислотно-лужним балансом рН від 5 до 7.

Ґрунт для посадки - ґрунтова суміш повинна складатися з рівних часток землі, піску та органічного компосту.

Добрива Для підживлення дерева гуави потрібно придбати добриво для кімнатних горшкових дерев, яке продається в спеціалізованих садових магазинах. Квітникарям рекомендується утримуватися від добрива гуави, починаючи з осені і до середини зими. Для підживлення молодих рослин потрібно застосовувати добрива один раз на місяць протягом першого року життя в невеликих кількостях. Протягом наступних років зростання рослини підживлення зменшуються до трьох-чотирьох разів на рік, але збільшується разова доза внесеного добрива.

Ботанічний опис

Дізнайтеся про властивості азотних, калійних і фосфорних добрив. Гуава має дрібне коріння, яке швидко поглинає воду і поживні речовини, тому їй не потрібен частий і глибокий полив. У літній період рослину потрібно рясно поливати двічі-тричі на місяць під корінь і методом дощування. У зимові місяці деревце входить у стан спокою, тому полив під корінь потрібно проводити рідко і помірно.

Коли верхній шар ґрунту стає сухим на глибину см, значить, рослина пора поливати. Ґрунт під квітучою або молодою гуавою до півроку потрібно тримати в злегка вологому стані. Рівномірно вологий ґрунт під час наливу плодів допомагає садівнику домогтися врожаю соковитих і солодких фруктів. Дерева гуави є засухостійкими, в рідних тропіках вони поливаються тільки в сезони дощів. У проміжках між дощами дерева спокійно переживають тривалі періоди посухи. Проте для контейнерної рослини буде краще, якщо прикореневий шар буде злегка вологим.

Ці тропічні дерева відмінно себе почувають в теплому кліматі, але бояться холодів.


Мармелад з гуави. Історія про гуав

Історія про гуав

Я дуже люблю гуаву. Адже її м'якоть така соковита, за смаком схожа одночасно на землянику, яблуко і ананас. Але мені не подобається в ній тільки достаток кісточок. А вживаю я її так, спочатку мою під струменем холодної води, потім зрізаю шкірку, ріжу на дольки і з великим задоволенням насолоджуюся. У ній містяться такі вітаміни:  , , , , , РР, А, Е, К, С, кальцій, калій, магній, фосфор, натрій, залізо, марганець, цинк, мідь, йод, селен, аспарагінова і глутамінова кислоти. До речі, в гуаві вміст вітаміну С у 5 разів більший, ніж в апельсинах. Калорійність на 100 г продукту 68 ккал. З неї можна приготувати салат, желе, мармелад, джем, соус, спеції, пироги, пюре, пудинги, йогурти, сік, сироп і коктейль. Вона чудово поєднується з помідорами, солодким перцем, м'ясом, з молочними продуктами. Гуава тонізує організм, очищає від токсинів, позбавляє від депресії, зміцнює кістки та імунітет, покращує зір і роботу серця, запобігає розвитку ракових захворювань, покращує стан шкіри і навіть сприяє схудненню. Якщо пожувати листя гуави, то можна позбутися зубного і головного болю. Тільки не можна вживати більше одного кілограма плоду за один раз, так як це може стати початком сильного розладу шлунка. А незрілі плоди краще взагалі не їсти.

- жовті або темно-червоні плоди круглої форми. М'якоть прозора і соковита. Володіє земляничним ароматом.

Бразильська - грушевидний або круглий плід. Має жовту шкірку. М'якоть біла з ароматом земляничної гуави.

Пара - жовті плоди середнього розміру. М'якоть біло-жовтого кольору, дуже смачна.

Коста-Ріканська - плоди жовтого кольору. Кислий смак.

Перша страва у нас сьогодні в меню - салат з гуавою. Раджу!


Салат з гуавою

Візьмемо:

  • 2 шт. гуави
  • морква
  • редис
  • кілька листя шпинату
  • трохи волоських горіх
  • лимон
  • сіль, чорний перець до смаку

Шпинат помити. Вичавити сік з лимона зверху на шпинат. Гуави порізати ломтиками вздовж. Вилучити насіння. Моркву і редис порізати тонкою довгою соломкою. Приправити сіллю, перцем і посипати дрібно нарубаними волоськими горіхами. Можна прикрасити салат дольками лимона. Дивовижної всім дегустації!

Час приступати до готування наймачнішого печива з гуавою і мигдалем.

Печиво «» гуавочка «»


Візьмемо:

  • гуаву
  • 250 г вершкового масла
  • склянка борошна
  • 1 ч. л. екстракту мигдалю
  • склянка цукру
  • яєчний жовток

Розігріти духовку до 175 градусів. Гуаву порізати шматочками. У великій чашці збити цукор і вершкове масло. Додати яєчний жовток, екстракт мигдалю і поступово додати борошно. Тісто скатати в кульки. Противник застелити пергаментом і покласти кульки трохи сплюснувши їх. На середину печива викласти по чайній ложці гуави. Випікати печиво в духовці приблизно 20 хвилин. Потім остудити на ґратах. Наше печиво готове! Приємного апетиту!

Тепер приступимо до приготування муса.

Мусс.

Візьмемо:


  • 2 шт. гуави
  • 2/3 банки згущеного молока
  • 1/4 склянки жирних вершків
  • 2 лимони

Вичавити сік з лимонів. Гуави очистити і порізати шматочками. Потім в блендері змішати всі інгредієнти до кремоподібної маси. Вилучити насіння за допомогою сита. Далі розкласти по креманках мусс. Прибрати в холодильник на 2 години. Чудового вам апетиту!

Порадуйте своїх рідних напоєм з гуави.

Напій з гуави

Візьмемо:

  • 1, 25 склянки м'якоті гуави
  • 1/2 склянки апельсинового соку
  • 3 ст.л. сока лайма
  • 1/4 ч. л. солі

М'якоть відокремити від гуави, зробити пюре з неї. Змішати зі свіжовижатими соками лайму і апельсина. Посолити. Можна подати з кубиками льоду. Чудового приємнопиття!


Їдьте із задоволенням гуаву, оскільки вона дуже корисна в будь-якому віці!

Psidium cattleianum. Гуаява землянична жовта, Psidium cattleianum

Гуаява землянична, Psidium cattleianum маленьке вічнозелене повільноростуче дерево заввишки 2-4 м з темно-зеленим глянцевим шкіряним листям 3,4-12 см завдовжки і 1,6-6 см завширшки. Плід круглий, 2,5-4 см діаметром, з тонкою шкіркою темно-червоного, пурпурово-червоного або лимонно-жовтого кольору. М "якоть червоних плодів - біла, трохи червонувата поблизу шкіряці, біля жовтих плодів - жовтувата. В обох типах плодів м'якоть соковита, просвічується і має земляничний аромат.
Віддає перевагу пухкі, родючі ґрунти сонячне місце розташування регулярний полив, без пересушки і застою води. Може вирощуватися, як горшкова культура. Гуава не вимоглива в догляді і буде рости, практично, в будь-яких умовах.

Опис земляничної гуави

Батьківщиною гуави земляничної або як її ще називають гуава Кеттлі, є Східна Бразилія. Невелике вічнозелене дерево ледь сягає 4 м. у висоту. Рослина легко адаптувалася практично у всіх районах з тропічним кліматом. На сьогоднішній день вважається рослиною - паразитом на Гаваях де утворює густі зарості, заволодівши величезними площами землі. Гуава землянична досить агресивна у своєму зрості, плодовита, і скоріше всього містить деякі токсичні речовини, які згубні для паростків інших рослин.
Свою другу назву гуава придбала завдяки садоводу Вільяму Кеттлі. Існує ще кілька назв гуави земляничної, такі як перуанська або полунична.

Плоди землянична гуава

Цвіте гуава землянична виключно навесні. Від цвітіння до дозрівання плодів проходить 5-6 місяців. Плоди гуави розділяються за кольорами на два види: Яскраво-червоні з явно вираженим смаком клуби Жовті
плоди або жовто-зелені зі смаком лім
Плоди не більше 4 см. в діаметрі, містять соковиту, солодку м'якоть. Смак плодів м'який, і не містить мускусного аромату. Зі соковитих фруктів готують джеми, соки, варення, желе, алкогольні напої. Дуже смачні плоди гуави земляничної в сирому вигляді.

Гуаву земляничну часто вирощують в домашніх умовах, прекрасно підходять оранжереї і зимові сади. Рослина абсолютно не примхлива до ґрунтів, прекрасно підійде будь-який грунт. Також у продажу є спеціальний грунт для миртових рослин. Обрізаючи листя гуаве, можна створювати будь-які форми. Рослина чудово переносить тінь, але сонце більш сприятливе для росту і плодоношення.
Для сприятливого зростання домашньої гуави, температурні умови не повинна бути нижче 15 ° С. Не варто забувати, що тропічна рослина не виносить перепадів температури. Легкий заморозок може бути згубний для гуави, особливо для юного деревця. Молоду рослину потрібно поливати частіше, ґрунт не повинен пересихати. Кілька разів на рік, особливо навесні, необхідно підгодовувати рослину.
Розмноження вдаліше відбувається насінням, ніж черенками. Для посадки краще відразу брати горщик побільше, так як гуава росте дуже швидко. Насіння потрібно залити водою кімнатної температури на пару годин. Потім помістити насіння в кілька ямок і злегка присипати піском. До моменту проросту горщик бажано знаходиться на сонячному, світлому місці. Щоб рослина завітала, її слід прищипувати на першому році життя. Рослини більше двох років потрібно підрізати кожних рік.
Молода гуава зацвіте не раніше ніж через три роки після висадки.
Досвідити квіти потрібно штучно, робити це необхідно пензликом з м'яким ворсом. І вже восени гуава порадує вас соковитими ароматними плодами.
Гуава чудово впливає на якість повітря в приміщенні, втім, як і всі представники сімейства миртових. Рослина надзвичайно стійка до багатьох шкідників. Листя завжди радує блискучим, яскраво зеленим глянцем. За особливо несприятливих умов утримання, можливо поразки гуави павутинним кліщем.

Харчова цінність землянична гуава

Енергетична цінність гуави становить 69 кКал. Фрукти містять необхідні білки, вуглеводи, харчові волокна.
Вітаміни А, В1, С, РР.
Также гуава багата вмістом мікроелементів: фосфор, натрій, магній, кальцій.

Гуава землянична в домашніх умовах. Як виростити гуаву в домашніх умовах

Гуава землянична (Psidium cattleianum), або Псидіум земляничний - невисоке вічнозелене дерево. У природних умовах виростає до 2-4 м у висоту, в приміщеннях таких розмірів не досягає. Листя у гуави земляничної щільні, темно-зеленого кольору, схожі на листя кави. Вирощують гуаву земляничну заради смачних і корисних плодів. Плоди червоного кольору, від 2,5 до 4 см у діаметрі, зовні нагадують плоди глоду. З плодів роблять джеми, желе, отримують сік. Можна вживати плоди і в свіжому вигляді.

  • Світло
  • Полив.
  • Підживлення
  • Температура
  • Ґрунт
  • Розмноження
  • Відхід

Гуаве земляничної необхідна велика кількість сонячного світла, найкраще вирощувати її в самому світлому приміщенні з вікнами на південній стороні.

Гуаву земляничну поливають регулярно цілий рік помірною кількістю води. Ґрунт не повинен пересихати і не повинно бути застою води в ньому. Влітку бажано вранці або ввечері обприскувати рослину.

У період активного зростання гуаву земляничну раз на два тижні підгодовують рідкими комплексними мінеральними добривами.

Гуава - дуже теплолюбна рослина і гине при температурі нижче 15 ° С. Влітку псидіум можна виносити на свіже повітря.

Гуава землянична добре росте на будь-яких грунтах. Для неї можна зробити суміш з дернової, листової землі, перегну, торфу і піску (3:2:2:2:1). Бажано вирощувати псидіум не в квіткових горщиках, а у великих кадрах.

Розмножують гуаву насінням і черенками. Черенки можна нарізати цілий рік. Вкорінюють череньки в торф'яно-піщаній суміші при високій температурі.

Щоб обмежити зростання псидіуму необхідно періодично проводити його обрізку. Для того щоб отримати плоди, необхідно вивчити характеристики конкретного сорту. Деякі сорти є самовимованими, інші ж досвідляються бджолами. Можна проводити штучне досвіду квітів.

Гуава, кактус. Гуава

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND