Що можна зробити з винограду крім вина. Етапи 5 і 6

Як правило, бутиль після припинення булькану зносять у льох і там залишають на 3 - 4 місяці. Після цього - ще раз знімають з осаду, розливають по пляшках, укупорюють і зберігають у лежачому положенні.


І навіть після фасування вино називають «зеленим», по-іншому - молодим. Воно ще не набрало повної сили, не розкрило всі смакові нюанс, свій аромат. Для цього знадобиться ще не менше трьох місяців. Хоча вважається, що лише через рік можна по-справжньому оцінити, наскільки вдалося ваше вино.


Фото: https://posamogonu.ru/vino/prostoj-retsept-iz-vinograda

Інші ж знавці виноробства вважають, що пляшки із зеленим вином зобов'язані пройти стерилізацію. Для неї знадобляться:

  • пляшки з розфасованим вином;
  • висока каструля з розрахунком, щоб залита в неї вода діставала до пляшкових плечиків,
    матюкові серветки або рушники;

термометр, бажано - кухонний зі спеціальним стрижнем і механічним циферблатом.

Скляні пляшки наповнюють вином, не доливаючи до верху приблизно на два пальці. Негерметично закривають і кожну пляшку укутують тканиною.

Важливо! Кожна пляшка повинна бути укутана як з боків (щоб випадково не стукнулася об бортики каструлі або іншу пляшку), так і знизу, для запобігання розколювання при нагріванні.

Одну з пляшок не закривають, а вставляють у неї градусник. Заливають воду і нагрівають її. Як тільки градусник покаже 60 ° С, вогонь вимикають, пляшки витягують і цього разу приборкують герметично.


Дають охолонути, потім виносять в льох, де і зберігають в лежачому або похилому положенні, що можливо тільки в разі, якщо у вас є або ви виготовили винну шафу.

Головне - щоб у пляшці між вином і затором не було вільного простору, інакше поступово пробка розсохнеться, в ній утворюються мікротріщини, через які вино втрачатиме запах, фортецю і смак.

Стерилізація цим способом потрібна для того, щоб загинули дріжджі, і вже не могло бути бродіння. Таким чином можна зробити добре домашнє вино з винограду, від якого ви отримаєте справжнє задоволення.

Винний матеріал, який пройшов стерилізацію, чудово висвітлюється, відмінно зріє, набуваючи оксамитовий і м'який смак.

До такого провину ніякого самогону, горілки або спирту не доливають! Це псування благородного напою!

Що приготувати з кислого винограду. Вино з кислого винограду в домашніх умовах

Кислотність винограду - це одна з його найважливіших характеристик. Найбільше у винних ягодах міститься винної і яблучної кислоти і тільки навколо10% відводиться іншим тридцяти трьом кислотам у їх складі. Винна кислота є більш м'якою і тому цінною для виноробства. У той час як яблучна кислота більш активна і агресивна, однак вона є тільки в білих сортах. Коли тепло і сонячно яблучна кислота швидко розпадається.

Виноград може бути кислим з двох причин: або він не дозрів, або кислий смак обумовлений великим вмістом кислот по відношенню до цукрів у стиглій ягоді. Другий випадок можна спостерігати у сортів, що культивуються в більш холодних регіонах, так як саме в прохолодному кліматі яблучна кислота менше і повільніше розпадається.


Якщо виноград стиглий, але кислий, з нього вийде прекрасне домашнє вино, головне зменшити зайву кислотність. Як і чим це зробити, всю технологію процесу, розрахунки і рецепт смачного вина з кислого винограду ми виклали для вас у цій статті.

Як зменшити вміст кислот у винному суслі

Для виноробства є оптимальні значення кислотності вина, вони коливаються від шести до десяти грамів на літр сусла (pH 6-10г/л). Якщо кислотний баланс вище, ніж pH  12 г/л, то вино буде занадто кислим.

Найпростіший спосіб - це додавання у виноградний сік води і цукру. Вода знижує концентрацію кислот удвічі. Кілограм цукру збільшує обсяг сусла на 0,6 літра і ще більше збиває кислотність. Всі обчислення проводяться на основі даних табличних значень або вимірювань спеціальними приладами. (Кислотність вимірюють pH-метром, цукристість цукрометром та ін.)

Розрахунок додавання води та цукру у виноградне сусло з кислотністю 18г/л та цукристістю 8%, для отримання вина з вмістом 12% алкоголю за діями:

  1. На 1 літр виноградного сусла з pH 18г/л + 2 літри води = 3 літри виноматеріалу.
  2. Щоб вино вийшло фортецею 12% воно повинно містити 200грамів цукру на 1 літр виноматеріалу: 3 * 200 = 600 (грамів) цукру.
  3. Оскільки цукор у вихідному суслі становить 8%, то це 80 грамів, які вже є. Значить потрібно додати: 600-80 = 520 (гр) = 0,52 (кг)
  4. Оскільки 1 кг цукру = 0,6 л обсягу, то 0,52 * 0,6 = 0,312 (л) -об "єм, який вже є.
  5. 2 літри води, яку планувалося додати-0,312 літрів, які вже вийшли після додавання цукру = 1,688 (літрів) води, яку потрібно додати в сусло.
  6. Разом: додаємо до одного літра сусла 520 грамів цукру і 1,688 грамів води.

Рецепт вина з кислого винограду

  1. Взяти 10 кілограмів винограду. Перебрати грозді. Видалити з них всі гребені, уражені і зовсім зелені ягоди.
  2. Видавити сік з ягід руками або іншим способом, що не порушує цілісність насіння.
  3. Додати в отриману мезгу воду з розрахунку 1: 1 за обсягом.
  4. Додати туди ж 2 кілограми цукру і все добре перемішати.
  5. Далі поставити закваску в тепле місце, де вона почне бродити. При температурі 18-24 градуси процес займе 3-4 дні.
  6. Щодня перемішуйте мезгу вранці і ввечері.
  7. Коли, в останній день шапка з дріжджів і макуха підніметься приблизно на третину від початкового обсягу мезі, то це означає, що виноматеріал готовий і його потрібно відокремити від макухи і насіння.
  8. «Шапку» не потрібно більше перемішувати з суслом, а треба зняти в окремий посуд, щоб злити виноматеріал.
  9. Маяк потрібно віджати, весь сік процедити і додати в нього ще 1 кілограм цукру. Добре перемішати всю суміш і помістити її в інший посуд, в якому триватиме бурхливе бродіння.
  10. Краще, якщо це буде велика бутиль з вузьким горлечком, на яке потрібно встановити водяний затвор або медичну рукавичку.
  11. Через 4 тижні бурхливе бродіння сусла закінчиться і в бутилі з алкогольною рідиною випаде осад.
  12. У цей час потрібно зняти напій з осаду за допомогою шланга, переливши його в іншу ємність і, якщо необхідно додати ще порцію цукру за смаком.
  13. Щільно закрити вино і помістити його в холодне місце (холодильник, льох, де температура від 4, але не вище 10градусів), через 2-4 тижні знову зняти його з осаду.
  14. Розлити домашній алкоголь у стерилізовану тару і укупорити для подальшого зберігання.

Винний виноград рецепти. Домашнє вино з винограду

Виноград зростає в більшості регіонів нашої країни. Не всі сорти винограду годяться для вживання у свіжому вигляді, тільки найбільш солодкі. Однак для домашнього виноробства використовується переважно винні і їдальні сорти винограду.


Покроковий рецепт з фото

1. Беремо немиті (це дуже важливо, інакше бродіння не відбудеться) виноградні грозді і ретельно оббираємо з них ягоди.2. В емальованому відрі тиснемо руками або товкушкою невеликими порціями виноград до сильної появи сока.3. Потім прикриваємо ємність марлей і залишаємо для бродіння в теплі приблизно на 4-5 днів. Двічі на день масу перемішуємо дерев'яний лопаткой.4. Після того, як мезга (давлений виноград) підніметься, відкидаємо на дуршлаг, для стікання соку і віджимаємо її через марлю.5. Далі переливаємо в банки чистий виноградний сік і насипаємо цукровий пісок, що перемішується. На горлечко банки одягаємо промиту медичну рукавичку, проколюємо в пальцях голкою кілька дірочок і щільно обв'язуємо гумкою по колу. 7. Залишаємо вино для бродіння на 2-3 тижні при кімнатній температурі. Стежимо за рукавичкою, спочатку процесу вона надувається, а коли здується - вино готово.8. Після того, як дріжджі осядуть, а вино освітлиться, і припиняться «бульки», обережно проціжуємо. Під час сцежування вина стежимо, щоб дріжджі не потрапили в чисті пляшки, укупорюємо пробкамі.9. Виноградне вино виносимо в прохолодне місце приблизно на місяць, і протягом цього часу тричі переливаємо вино в інші пляшки, залишаючи осад у попередньо .10. Потім ще місяць відстоюємо вино в прохолодному місці і можемо дегустувати. Використовуючи цей рецепт виноградного вина, Ви отримаєте приблизно 6 літрів напівсухого ароматного домашнього напою.

Переробка винограду в домашніх умовах. Переробка винограду.

Мочення і маринування винограду. У практиці широко застосовується мочення і маринування винограду. Кращими сортами для цієї мети вважаються Пухляковський, Молдавський чорний, Карабурну, Німранг, Мускат олександрійський.

Маринування. Виноград маринують гроздями або окремими ягодами (краще з ніжками) в дерев'яному або скляному посуді. На дно посуду кладуть шар вишневого листя, потім щільно укладають виноград, рівномірно розкладають прянощі і, поклавши зверху також шар листя, всі заливають маринадним соком. Маринади можуть бути гострими, кислими і кисло-солодкими залежно від кількості цукру, оцту і води. З прянощів додають корицю (15 г), запашний перець (35--40 штук), гвоздику (25--30 штук). Готують маринад так: цукор розчиняють у воді, кип'ятять 10--15 хвилин, після чого додають всю порцію оцту, ретельно перемішують і дають охолонути. Потім розчин проціжують і їм заливають покладений у посуд виноград. Посуд щільно приборкують і зберігають у прохолодному місці. Кислий і кисло-солодкий маринади, щоб запобіжити від псування, необхідно стерилізувати. Гострий можна не стерилізувати. Стерилізують виноград при температурі 90--95 градусів у скляних банках: 0, 5-літрових - 5 хвилин, літрових - 10 хвилин, 3-літрових - - 15 хвилин і 10-літрових - 25--30 хвилин. Виноград можна маринувати разом зі сливами, яблуками або грушами. У цьому випадку винограду береться 30 відсотків від загальної їх кількості, тобто 3 кілограми з 10.

Багато винограду, що робити. Що робити з холостими втечами на винограднику

Фото втечі з навантаженням

А так само я розповім Вам, що саме потрібно з ними робити на Вашому винограднику.


Основним питанням під попередніми випусками і під

Що мені робити з холостими втечами винограду, прибирати їх або залишати?

Фото втечі з навантаженням

Давайте почнемо з навантаженої втечі, тобто з втечі, на якій є суцвіття і з якого я в майбутньому буду отримувати наш урожай.

З даними втечею я нічого не роблю, так як він вже пройшов своє нормування раніше.


Фото холостої втечі

Що ж стосується холостої втечі, то на ній немає суцвітей (є тільки листя і вусики) і врожай отримувати з нього я не планую.

Цей тип втечі я використовую на молодих кущах винограду для формування нових плодових лоз на наступний рік і, як правило, залишаю їх ближче до голови куща.

Якщо у Вас куст багаторічний (8 років), як у мене, то він завантажується під зав'язку, і практично кожна втеча несе на собі одне або пару суцвіть.

Товщина втечі на сьогоднішній день становить більше 10 міліметрів, суцвіття ще не цвітуть, але буквально через кілька днів процес цвітіння вже почнеться.

Фото товщини холостої втечі на винограднику

І так повернемося до нашого питання, що ж все-таки робити з холостими втечами на винограднику?

А відповідь наступна: якщо у вас багаторічний куст винограду, як у мене, то я б радив всі холості побіги прибирати, за винятком випадків, коли Ви хочете сформувати нові плодові лози на наступний рік.

Фото холостої втечі

Раніше побутувала думка, і про це навіть писали в книгах, що холостий втеча годує сусідню втечу з навантаженням (з гріздю).

На даний момент, практика показує, що на нових гібридних формах одна втеча цілком справляється з однією гроздью і йому не потрібна сусідня холоста втеча.

Якщо у Вас високий «агрофон», тобто Ви добре підгодовуєте, поливаєте виноград, робите вчасно «пасинкування», то одна втеча цілком здатна впоратися і з двома гроздями.

За великим рахунком (я повторюся), на багаторічних плодоносних кущах їх практично не повинно бути, за винятком, якщо Ви плануєте сформувати нову плодову лозу.

Фото втечі з навантаженням

Так само мені дуже часто ставлять питання:

Володя, якщо на плодовій стрілці, яку я планую сформувати на наступний рік, у мене є суцвіття, що мені робити (чи не заважає це повноцінно лозі розвиватися)?

Я Вам відповім, що наявність суцвіття на даній плодовій стрілці, не грає особливої ролі і не заважає лозі розвиватися.

Фото товщини втечі з навантаженням і фото закладеної гарної нирки

Найголовніше, щоб Ваша втеча до кінця сезону (до кінця осені) досягла необхідної товщини 12-14 міліметрів і заклала хорошу нирку.

Саме за цими критеріями я вибираю плодові втечі на наступний рік, незалежно є на них суцвіття чи ні.

Думаю, я повністю розкрив тему холостих втечі на винограднику, і пропоную Вам підтримати мій канал, підписавшись на нього і поставивши лайк цьому випуску, Вам буде це зробити не складно, а мені буде приємно.

Вино з винограду. Рецепт приготування домашнього вина з винограду «Ізабелла» - покроково:

  1. Виноград «Ізабелла» потрібно очистити від гілок і листя, прибрати незрілі, пошкоджені і засохлі ягоди.
  2. Беремо містку каструлю або іншу ємність і висипаємо туди ягоди винограду. За допомогою дерев'яної «штовханини» як слід розчавлюємо виноград - виходить мезга. Виноградний сік переливаємо в окрему ємність, попередньо процедивши через шар марлі або дуршлаг.
  3. Якщо у вас в «засіках» є місткі скляні бутилі ємністю 5 або 10 л, кращої тари для виробництва виноградного вина не придумаєш. Бутилі ретельно промиваємо і просушуємо. Заливаємо про

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND