Вино без цукру з винограду. Натуральне вино з винограду по білому способу без додавання цукру

Зібраний виноград, не моя, відразу ж ретельно переберіть, відділяючи недозрілі, гнилі і заплісняві ягоди і видаляючи гребені. Після видавіть з ягід сік. Для цього можна скористатися чистим мішком з під цукру. Завантажте ягоди в мішок і покладіть його у велику каструлю або тазик. Почніть тиснути виноград через мішок руками або кухонною товкушкою, як зручно. Роздробивши ягоди, скрутіть мішок, витискаючи таким чином сік через пори мішка. Робити це потрібно по можливості швидко, щоб уникнути окислювальних процесів, що змінюють колір соку. Отримана рідина буде дуже каламутною, зі шматочками шкірки, обривками гребенів та іншими виваженими частинками. Потрібно дати їй відстоятися в прохолодному місці 12-18 годин, а потім злити з осаду. Краще відстоювати сік у холодильнику, при знижених температурах окислювальні процеси сповільнюються, що запобігатиме соку від побуріння. Злив з осаду, відправляємо сік на бродіння у відкритому посуді при температурі 16-20 ° С. Дотримання температурного режиму вкрай важливе при виготовленні вина без додавання цукру. Якщо бродіння відбувається при вищій температурі, воно пройде набагато швидше, від цього вино може втратити до 2% потенційного алкоголю. При більш низьких температурах бродіння може затягнутися надовго, бути дуже млявим, і тоді доведеться «збадьорювати» його, що теж небажано.

Вино з винограду. Рецепт приготування домашнього вина з винограду «Ізабелла» - покроково:

  1. Виноград «Ізабелла» потрібно очистити від гілок і листя, прибрати незрілі, пошкоджені і засохлі ягоди.
  2. Беремо містку каструлю або іншу ємність і висипаємо туди ягоди винограду. За допомогою дерев'яної «штовханини» як слід розчавлюємо виноград - виходить мезга. Виноградний сік переливаємо в окрему ємність, попередньо процедивши через шар марлі або дуршлаг.
  3. Якщо у вас в «засіках» є місткі скляні бутилі ємністю 5 або 10 л, кращої тари для виробництва виноградного вина не придумаєш. Бутилі ретельно промиваємо і просушуємо. Заливаємо проціжений виноградний сік приблизно на 2/3, а на горлечко ємності одягаємо гідрозатвор. У такому герметичному посудині відбувається бродіння вина «Ізабелла» протягом 2 - 3 місяців при температурі 5 - 10 градусів. По події даного періоду ви отримаєте напій з «кислинкою» і міцністю 5 обертів.
  4. Після зазначеного терміну потрібно акуратно, не збалтуючи, перелити виноградне вино в каструлю і додати цукор з розрахунку 100 - 200 грам на літр напою. Розмішуємо цукор до повного розчинення і заливаємо вино знову в бутиль, попередньо помиту.
  5. Закриваємо затором і залишаємо виноградне вино наполягатися приблизно на місяць. Такий напій набуває фортецю 11 - 13 обертів, а на смак стає чудово-солодким.
  6. Розливаємо виноградне вино «Ізабелла» по пляшках і готуємося насолоджуватися його насиченим ароматом з легкими «нотками» земляники і приємним ніжним смаком. Приготуйте кілька літрів такого виноградного вина в домашніх умовах за нашим рецептом - і у вас завжди буде вишуканий напій до святкового столу.

Домашнє вино з винограду покроковий рецепт. Простий покроковий рецепт вина з винограду

Отже, щоб приготувати 5 літрів готового вина, нам знадобиться:


  • Виноград - 7 кг
  • Цукор - 50-100 г на 1 літр отриманого соку

Відповідно, якщо хочете приготувати більше вина, то просто пропорційно множте кількість використовуваного винограду: для 10 літрів знадобиться вже близько 14 кг винограду тощо.

Сам рецепт розбитий на кілька етапів.

Етап I

Перебираємо виноград, відчищаємо від великого сміття, гілочок та іншого. Потім ретельно тиснемо всі наші ягідки. Робити це можна за допомогою спеціального преса, або руками. У домашніх умовах, коли обсяги сировини невеликі, ми рекомендуємо другий спосіб. Прес або дробарка можуть розчавити кісточки ягід і тим самим попсувати смак майбутнього вина.

Отриману масу (мезгу) перекладаємо в об'ємну тару. Тару заповнюємо не більше, ніж від загального обсягу. Відмінно підійдуть ємності для бродіння з харчового пластику або зі скла. Сусло накриваємо чистою тканиною і залишаємо сусло на 3-4 дні в теплому місці для бродіння. 2 рази на день перемішуємо сусло скляною або пластиковою ложкою.

Будь-якого зіткнення сусла з металом краще уникати. Це може викликати окислення і зіпсувати смак майбутнього вина.


Етап II

Через 3-4 дні почнеться активне бродіння. Мезга почне пінитися і спливати. Наше завдання - зняти шапку з піни і процедити сусло. Шапку можна знімати прямо руками. Щоб не втрачати продукт, укладаємо її в марлю і гарненько віджимаємо сік.

Після того, як ми розправилися з шапкою, потрібно відфільтрувати сусло від інших дрібніших залишків. Робимо це будь-яким зручним способом: через марлю або (що більш зручно) за допомогою спеціального переливного сифону з фільтром.

Етап III

Виноградний сік переливаємо в чисту ємність. Їй може служити велика скляна бутиль або пластикова тара. Ємність закриваємо гідрозатвором і прибираємо на бродіння при температурі:

  • 18-22 ° С - для світлих сортів винограду.
  • 20-28 ° С - для темних сортів винограду.

У деяких рецептах замість гідрозатвору пропонують використовувати звичайну рукавичку, але це не зовсім правильно. Рукавичка створює всередині ємності тиск, в результаті якого сік напитується вуглекислим газом. Досвідчені винороби рекомендують використовувати тільки водні гідрозатвори.

Етап IV


Через 3 дні можемо знімати перші проби. Якщо напій дуже кислий, то додаємо цукор - 50 г на 1 літр сусла. Робимо це наступним чином: змішуємо цукор з невеликою кількістю соку в окремій ємності, підігріваємо суміш на повільному вогні і постійно завадимо її, поки цукор в ній не розчиниться. Потім солодкий сироп виливаємо в основне сусло.

Через 3-4 дні знову дегустуємо напій. Якщо кислота ще проявляється, повторюємо процедуру. Так можемо робити до 4 разів, поки не доб'ємося потрібної солодощі і не закінчиться бродіння.

Бродіння триває в середньому 3 тижні. Після закінчення терміну зливаємо вино з осаду в окремі чисті промиті пляшки і щільно закриваємо заторами. Вино буде в них дозрівати ще кілька місяців. Мінімальний період очікування - 40-50 днів.

Через кілька місяців чудове запашне домашнє виноградне вино повністю готове до вживання. Зберігати рекомендуємо в темному прохолодному місці (не більше 10 ° С) протягом року, не більше.

Вино з купівельного винограду. Як просто і смачно зробити домашнє вино з винограду

Якщо ви думаєте, що приготування вина - процес неймовірно складний, то можете зітхнути спокійно. Багатий урожай винограду можна перетворити на ароматний напій і в домашніх умовах. Для цього потрібні найпростіші пристосування і величезне бажання.


Приготувати вино можна як з білих, так і з темних сортів винограду, навіть з рожевих. Принцип приготування практично ідентичний, тому не складе труднощів швидко підібрати правильну тактику.

Загальні принципи приготування

Для приготування вина слід відбирати виноград, який тільки дозрів. Недозрілі або перезрілі ягоди не дадуть нормального вина: буде зіпсований процес бродіння або сам смак буде гірким, кислим тощо. Це правило стосується будь-якого сорту винограду.

Необхідно підготувати скляну бутиль, в якій буде бродити вино, гідрозатвор (можна з підручних засобів), марлю, пляшки. Можуть знадобитися ще кухонні пристосування, але вони є на кожній кухні, наприклад ступка. Важливо набратися терпіння, адже вино дозріває не один місяць.

Традиційний варіант приготування напою, смак якого можна легко коригувати цукром.

Як приготувати:


  1. Ягоди перебрати: видалити гілочки, незгорілі і перезрілі плоди, уражені цвіллю теж прибрати;
  2. Пересипати їх у великий емальований таз і перемяти руками, а можна використовувати дерев'яну ступку. Важливо перемелювати обережно, щоб не розчавити кісточки. У них містяться гіркі речовини;
  3. Накрити таз тканиною і прибрати в темне, але тепле місце дня на чотири, при цьому потрібно двічі на добу перемішувати сусло;
  4. Віджати за допомогою марлі сік, потім його профільтрувати теж через марлю;
  5. Перелити сік у банки і встановити гідрозатвор (покупний або з підручних засобів);
  6. Знову прибрати в темне і тепле місце для бродіння;
  7. Через три дні спробувати на смак і підсахарити, якщо потрібно. Розрахунок цукру: 50 г на літр соку. Щоб легше було розмішувати, потрібно злити трохи сусла в банку, розчинити цукор, а потім масу повернути назад у бутиль і знову встановити гідрозатвор;
  8. Кожні кілька днів кількість цукру потрібно постійно перевіряти, а коли його кількість на смак вже не буде впливати, додавати більше не потрібно;
  9. Тримати вино не більше двох місяців. Якщо бродіння не закінчилося на 50 день, потрібно перелити сусло без осаду в іншу бутиль і під гідрозатвором дати ще кілька днів добродити;
  10. За 1-2 дні до готовності слід підняти ємність з вином на полицю або табуретку;
  11. Через день-два потрібно за допомогою трубки перелити вино без осаду в нову бутиль;
  12. Спробувати на цукор, можна додати ще до смаку;
  13. Розлити по пляшках і дати дозріти приблизно два місяці, а випити потрібно протягом року.

Вино без цукру назва. На солодке: про вміст цукру у вині

Говорячи про провину, ми часто відразу ж згадуємо його колір і вміст у ньому цукру. Сухе біле або червоне напівсолодке - навіть такого короткого пояснення достатньо, щоб багато чого дізнатися про напій. Сьогодні ми поговоримо про важливу характеристику - про вміст у вині природного цукру, а також про солодких і напівсолодких винах з «Долини Лефкадія».

У світі на частку сухих вин припадає велика частина продажів. Багато любителів вин скептично ставляться до солодких і напівсолодких варіантів, адже за радянських часів недобросовісні виробники часто прикривали цукром виробничі огріхи і низьку якість. Так що уточнимо відразу, що ми будемо говорити тільки про вини з натуральним, природним залишковим цукром, а не про додавання цукру у вино.

Вина за вмістом цукру можна розділити на кілька категорій:

  • Сухі вина, з вмістом цукру в межах 0,3%, або до 3 грам на літр. На частку спирту припадає 9-13% обсягу.
  • Напівсухі вина, з вмістом цукру в межах 5-30 грам на літр, спирту - 9-13% обсягу.
  • Напівсолодкі вина, з вмістом цукру в межах 30-80 грам на літр, спирту - 9-12% обсягу.
  • Міцні вина, з вмістом цукру в межах 30-120 грам на літр, спирту - 17-21%.
  • Солодкі вина, з вмістом цукру в межах 150 грам на літр, спирту - 14-20% обсягу.
  • Напівдесертні вина, з вмістом цукру в межах 50-120 грам на літр, спирту - 14-16% обсягу.
  • Десертні вина, з вмістом цукру в межах 160-200 грам на літр, спирту - 15-17% обсягу.
  • Лікерні вина, з вмістом цукру в межах 210-300 грам на літр, спирту - 12-16% обсягу.

Хороші солодкі і напівсолодкі вина можна отримати двома базовими технологіями: зупинкою бродіння і початковою концентрацією. Як це працює? Дріжджі переробляють цукор, що міститься у винограді, перетворюючи його на спирт. Це і є процес бродіння. Якщо вініфікацію перервати примусово, зупинивши процес цього перетворення, то дріжджі не встигають закінчити свою «роботу» і в напої залишається цукор. Таким способом частіше роблять напівсолодкі і напівсухі зразки. Зупинити дріжджі може різке зниження температури і фільтрація або додавання спирту, як при виготовленні хересу або портвейну.

Другий варіант технології - спочатку брати виноград з надлишковим вмістом цукру. З такого отримати повністю сухе вино вкрай складно, дріжджі не встигають переробити весь цукор, так як його занадто багато, і ми отримуємо солодке вино. Як же підняти рівень цукру в ягодах? Все просто і дуже складно одночасно: чим довше виноград знаходиться на лозі, тим більше цукру він накопичує. Це вина пізнього збору і кілька особливих їх різновидів: айсвайн, захоплення або уварювання винограду, ботритизовані ягоди.


COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND