Малосольні помідори рецепт швидкого приготування в каструлі

Малосольні помідори швидкого приготування (каструлі)

Не упускаючи щедрий період збору та продажу ґрунтових томатів, займемося домашньою консервацією: подалі і до часу засунемо мариновані, у власному соку, у вигляді концентрованої пасти, в'ялені, сечені, а в меню найближчих днів внесемо малосольні помідори швидкого приготування.

За пару днів до наміченого застілля або просто, бажаючи урізноманітнити буденний раціон, потурбуємося про універсальну закуску без гастрономічного вишукування, дорожнечі і претензій на статус делікатесу, але багатьма улюбленою, доречною «і в світу, і в піру».


Найшвидший спосіб засолки - в поліетиленовому пакеті, з прорізаними виїмками на місці плодоніжок і великою кількістю солі. Часто додають подрібнений часник, ароматні трави, стягнувши вузол, трусять і залишають герметичну упаковку на кілька годин. Помідори просочуються солоним соком, але все ще зберігають щільну м'якоть і до смаку близькі до свіжих.

Інший результат у малосольних швидкого приготування в каструлі - рецепт перед вами. Часу (два дні) йде трохи більше, але такі помідори ґрунтовно насичуються розсолом, винною гостринкою, в міру, але наскрізь набираються сіллю, пряними ароматами і далекі від вихідних. Пригощатися можна і раніше, через добу - це смачно, але в свій справжній, зрілий смак томати увійдуть через 48 годин.

Повторюся, для засолки, квашення, маринування рекомендую вибирати томати, зібрані з ґрунту. Як правило, такі сорти м'ясисті, з жорсткою шкіркою, пофарбовані насиченим червоним, без білих прожилок всередині. Дозрілі під сонячними променями, відрізняються приємною солодістю і впевненим помідорним смаком. Якщо вдалося обзавестися стиглими сезонними помідорами «один-в-один», та ще й з «хвостиками», постараємося вберегти мальовничий зовнішній вигляд.

Інгредієнти

  • помідори 1000 г
  • часник 3-5 зубків
  • столовий оцет 9% 1 ст. л.
  • сіль 1 ст. л. з гіркою
  • цукор 1 ст. л.
  • запашний перець 3-5 горошин
  • лавровий лист 2-3 шт.
  • варіативно: чилі, кінза, листя смородини/вишні, корінь хріну

Приготування

Відкалібровані помідори промиваємо в холодній воді, у кожного з нижнього боку залишаємо хрестоподібний надріз і також окреслюємо ножем невелику ділянку навколо плодоніжки.

Опускаємо чисті помідори-заготовки в широку ємність, доверху заливаємо крутим окропом - пропарюємо 7-10 хвилин, потім піддягаємо краю шкірки біля надрізів і лоскутами відділяємо від м'якоті. Без мороки можна не возитися з плодоніжками, зірвати ще при митті і тепер після гарячої «ванної» повністю очистити.

Наші малосольні помідори швидкого приготування в каструлі, згідно з рецептом, вимагають пряно-винного розсолу - зазвичай, на 1 кг плодів беруть 500 мл води. Щоб томати вільно плавали і швидше просякалися, відміряємо 600-650 мл води, кип'ятим разом із сіллю, цукровим піском, горошинами запашного перцю і лавровими листами. Спробуйте рідину, не виключено, що концентрація солі-цукру на ваш погляд низька, регулюйте. Також і з пряними добавками - замість або разом з запашним перцем і лавровим листом приправляють коріандром, сушеними тім'яном/чабрецем, розмарином, зернами кропу і гірчиці.


Після активного кипіння зменшуємо температуру і варім 3-4 хвилини, насичуючи ароматами і розчиняючи тверді кристали. Знімаємо з плити, вливаємо ароматизований яблуками оцет, остужаємо до теплого стану.

Наступний крок рецепту - вільний, на розсуд кулінара, не обов'язковий, але наполегливо рекомендований. Оскільки закуска простоїть лише два дні і буде подана до столу, помідори і розсолі залишаться відносно делікатними, їм особливо не потрібні ні дубильні речовини, ні консерванти для тривалого зберігання. Маючи ж під рукою букети для консервації (парасольковий кріп, листя хріна, смородини, вишні), використовуйте їх! Дно застилаємо листям з куща чорної смородини, кидаємо кілька кілець зігріваючого чилі, розчавлені або нашинковані тонкими пластинами часникові зубки.

Завантажуємо очищені томати, не трамбуємо, поруч залишаємо половину пучка свіжої кінзи або іншої улюбленої зелені.

Заливаємо теплою рідиною з пряностями і оцтом - овочі повинні бути повністю занурені в розсол. Накриваємо рушником і залишаємо на найближчі два дні при кімнатній температурі. Оперативна засолка потребує оцту і теплого середовища - виключивши оцет, заливаючи охолодженим розсолом і/або прибираючи відразу в холод, розраховуйте, що період бродіння істотно збільшиться. Через дві доби малосольні помідори швидкого приготування в каструлі під кришкою переставляємо на полицю холодильника-погреба, даємо до обіду або вечері остудитися.

Апетит, що розпалюють розносоли, включаючи квашені, мариновані і наші малосольні помідори анітрохи не поступаються свіжим овочам, тим більше «важким» майонезним салатам, а в зябкую пору року виявляються особливо до речі: c запеченою, смаженою або в мундирі картоплею, соковитим біфштексом і дієтичною птицею - всім, чим багата скатертина-самобранка.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND