Перець болгарський Як дозарювати. Зберігаємо правильно солодкий перець

Солодкий перець завдяки своїм чудовим смаковим характеристикам користується сьогодні популярністю у дачників і садівників. Досвідчені городники прекрасно знають, що недостатньо просто виростити хороший урожай, необхідно його ще зберегти. Розповімо вам про те, як виконується зберігання солодкого перцю.


У першу чергу садівнику необхідно провести дозарювання, а для цього треба правильно підготувати овоч. Дозарювання - це коли знятий не дозрілий овоч, при правильному зберіганні в певних умовах стає придатним для вживання в їжу. Якщо ви плануєте зберігати урожай у свіжому вигляді, його потрібно промити і висушити.


Для зберігання свіжого перцю можемо порекомендувати використовувати дерев'яний ящик, на дно якого вкладається щільний папір або газети. Перець у такій скриньці необхідно викладати шарами, пересипаючи овочі сухим піском. Подібна технологія зберігання дозволить овочам зберігати свої смакові якості протягом тривалого часу.

Також можливе зберігання перцю, при якому кожен плід загортається в щільний папір. При забезпеченні відповідних умов ви зможете зберегти технічно стиглий перець свіжим до півроку.

Якщо ж говорити про можливе збереження біологічно стиглого перцю, тобто такого, який визрівав повністю на грядках, максимально можливий термін зберігання овочу зазвичай не перевищує двох тижнів. В даному випадку може порекомендувати вам зібраний урожай зберігати в спеціальних ящиках для фруктів в холодильнику або висушеним загорнутим в папір.

Чому не червоніють перці в теплиці

Чому не червоніють перці в теплиці

Перш за все, варто перевірити, який вибраний сорт перцю. Можливо, зрілі плоди повинні бути зовсім не червоними, а зеленими або бузковими. Тому якщо перці придбали не червоний, а жовтий, помаранчевий або темно-зелений відтінок, не треба дивуватися, можливо, це природна стадія розвитку.

Для раннього отримання врожаю при необхідно вибрати правильний сорт. Жителям середньої смуги і північних широт необхідно вибирати тільки ранні і дуже ранні сорти гострого і солодкого перцю, а тим, хто живе в більш м'якому кліматі підійдуть середньоспілі різновиди. Найкращий урожай дають гібриди: вони стійкі до заморозків і хвороб, і володіють прекрасними смаковими якостями. Сортів і червоного гострого, і солодкого перцю на ринку представлено величезну безліч, так що не складе труднощів вибрати найбільш відповідний, і вирощування перцю в теплиці дасть прекрасні результати.

Особливості дозрівання

Необхідно сказати, що існує дві стадії зрілості перцю - технічна та біологічна. При технічній стадії зрілості плоди ще зелені і тверді, але рости вже перестали, і насіння всередині повністю дозріли. Біологічна зрілість настає пізніше, іноді через 20-30 днів після технічної. Перці вже набувають свого остаточного кольору і смаку. Тому якщо болгарський перець виріс, але не змінює колір - варто просто німого почекати, і він дійде до потрібного стану.


Солодкий перець збирають тільки в стадії технічної зрілості, так як повністю дозрілі плоди погано зберігаються і легко мнуться. А ось недозрілі овочі зберігати можна і місяць, і він не втратить своїх корисних властивостей. Все рівно навпаки йде з гострим перцем: зрізати його з куща можна тільки коли він стане повністю червоним і пекучим. Тонкі стручки гострого перцю швидко засихають і можуть спокійно пролежати на полиці з приправами кілька місяців.

Перець дуже чутливий до зміни навколишніх умов, і якщо щось не так - може і зовсім скинути квітки і зав'язки, відмовившись плодоносити. Фактори, що впливають на дозрівання перцю:

  • Кислотність ґрунту. Грунт не повинен бути кислим, оптимальний баланс - 6,0 -7,0. Перець буде погано себе почувати на глинистих грунтах, і там, де в ґрунті багато азоту;
  • Температура. Повітря вдень має бути прогрітим до 25-30 градусів, а вночі стовпчик термометра не повинен опускатися нижче 15 градусів, інакше квітки почнуть опадати. Перегрів так само небезпечний - при температурі в теплиці вище 40 градусів рослина в'яне. Не оцінить рослину і протяги, тому відкривати кватирки для провітрювання теплиці можна тільки з одного боку;
  • Вологість. Тут дуже важливо дотриматися балансу, адже овоч погано переносить і посуху, і надмірний полив. Вода повинна бути теплою, відстійною. Бажано, щоб вода при поливі не потрапляла на листя. Плідні перці поливаються 1 раз на 2 тижні, а щоб волога не висихала, грунт розпушується або мульчується;
  • Світло. Парадоксально, але занадто багато світла навіть нашкодить рослині. Перець належить до культур «короткого дня» і кращі врожаї видає, коли світловий день триває не більше 12 годин. Але, в той же час, на листя і плоди має потрапляти достатня кількість ультрафіолету, щоб вони нормально формувалися і зріли. Якщо вівоч росте в тіні і витягується, не випускаючи квіток, садівники рекомендують встановити екрани, що відбивають, які дадуть більше світла, або ультрафіолетовий лампи;
  • Добрива. Перець дуже потребує калії, тому деревна зола допоможе йому правильно рости і розвиватися. Цей мінерал буде корисний перцю на будь-якому етапі розвитку, незалежно від того, росте перець в теплиці або у відкритому грунті.

Що зробити, щоб перець почервонів. Чому не червоніє перець

Причини, через які стручки так і не почервоніли, можуть бути різними. Зазвичай вони пов'язані з сортовими особливостями рослини або з порушеннями правил вирощування.

Особливості сорту

Якщо на вашому кущі довго висять зелені перці і не змінюють свій колір, то варто дістати пакетик з-під насіння і уточнити, що це за сорт і які його особливості. Можливо, ви надто квапите події і чекаєте червоних плодів від середньоспілого сорту занадто рано, або ваш сорт взагалі зелений. Подивіться уважно на пакет з насінням - на ньому повинні бути вказані терміни настання біологічної стиглості і колір. При цьому слід враховувати, що біологічна стиглість, супроводжувана фарбуванням плоду, наступає на 20-30 днів пізніше, ніж технічна, при якій плід вже не росте, але поки залишається твердим і все ще з зеленим забарвленням.

Важливо! Жителям північних регіонів і середньої смуги слід вирощувати тільки ранні сорти перцю, щоб збирати їх повністю пофарбованими. Сорти з середніми термінами можуть вирощуватися в більш теплих південних регіонах.

Порушення умов вирощування

Існують агротехнічні фактори, які можуть позначитися на дозріванні плодів, а значить, і на їх забарвленні. До найбільш частих причин, з яких перці довго дозрівають або взагалі не зріють, відносять наступні:

  1. Брак тепла. Теплолюбний перець гальмує свій розвиток при прохолодній погоді, а при температурі, що опустилася до + 12 ° C, припиняє свій зріст. Овоч добре буде рости в проміжку денних температур від + 25... + 30 ° C, а нічні температури повинні бути не нижче 15 ° C. Сильна спека також негативно відбивається на вегетації цієї рослини - при температурі понад 40 ° C куст просто сохне на корені.
  2. Невідповідна кислотність землі. Ця культура добре росте на нейтральних грунтах, може рости на слабокислих, але їй зовсім не підходять кислі грунти.
  3. Неправильний полив. Перці не можна поливати холодною водою. Для поливу треба її відстоювати і нагрівати, потім поливати під корінь, вберігаючи зелену масу від контакту з водою.
  4. Вологість. Ґрунт не повинен пересихати, але й заливати рослини також не потрібно.
  5. Освітлення. Світловий день для перцю повинен бути не менше 10-12 годин, а оптимальний - 14 годин. Занадто тривалий світловий день або короткий погано відбивається на його плодоношенні і дозріванні. Причому інтенсивність освітлення повинна бути достатньою: оптимальним вважається світло в 30-40 тис. люкс.
  6. Неправильне внесення добрив. Надлишок азоту гальмує появу і дозрівання плодів. Він виявляє себе сильним зростанням зеленої маси рослини на шкоду плодоношенню. У свою чергу брак калію сильно відбивається на якості і дозріванні плодів. Він нерідко зустрічається у перців, що ростуть на піщаних грунтах або торфі.

Як прискорити дозрівання зірваного перцю. Як дозарювати перець

Для дозарювання болгарського перцю застосовують різні способи. Як зберігати перець, щоб він швидше почервонів? Для цього між зібраними плодами кладуть кілька червоних або жовтих стиглих овочів, поміщають їх у тепле затемнене місце на 4-5 днів.


Температура і умови зберігання

Для тривалого утримання перці зривають у стадії технічної стиглості. Їх укладають в 3 шари в невеликі ємності, які залишають в приміщенні з температурою + 10... + 12 ° C і вологістю повітря 85-90%. За таких умов плоди повністю дозрівають за 1 місяць. Після цього температуру знижують до 0 ° C для попередження розвитку хвороб. У кімнатних умовах дозарювання проходить набагато швидше.

Один із способів зберігання плодів у підвальному приміщенні або погребі - підвішування кущів прямо з корінням. Рослини садять будинки в квіткові горщики або дерев'яні ящики для подальшого дозарювання овочів.

Лайфхакі

Для прискорення заспівування плодів застосовують різні методи:

  • у період вегетативного зростання кущів прищипують і обривають слабкі втечі;
  • при плодоношенні вносять позакореневі підживлення: використовують розчини калійних і фосфатних добрив;
  • наприкінці серпня видаляють решту квітів;
  • на початку-середині осені обривають маленькі перці, які не встигли дозріти. Це дасть сили кущам виростити великі плоди до початку холодів;
  • щоб прискорити дозрівання овочів, наприкінці осені культуру поливають теплою водою (+ 45... + 50 ° C) під корінь, не зачіпаючи зелену масу;
  • восени, в холодний нічний час кущі вкривають агроволокном або поліетиленовою плівкою;
  • обривають більшу частину листової маси з рослин для кращого дозрівання плодів;
  • щоб овочі швидше поспівали, в кінці сезону якомога глибше рихлять землю навколо кущів.

Ступінь зрілості

Плоди проходять дві стадії зрілості: технічну та біологічну.

При технічній стиглості овочі досягають оптимальних розмірів, смаку і корисних якостей, але ще не набрали притаманний сорту колір. Після збору такі плоди транспортують, зберігають, продають.


Овочі в стадії технічної зрілості зеленого або блідо-жовтого кольору, іноді майже білі. Їх вибірково знімають кожні 6-8 днів. Збір врожаю проводять наприкінці осені, до настання перших морозів. З появою постійних холодів повністю знімають урожай, що залишився.

Якщо помістити плоди в тепле світле місце, вони за короткий термін придбають відповідне забарвлення.

Біологічна зрілість - це фізіологічна стиглість перців, коли вони набувають остаточного кольору, стаючи червоними, жовтими, помаранчевими.

Довідка! Якщо болгарський перець був зірваний на цьому етапі, він не зберігається довго.

Від технічної до біологічної зрілості овочів проходить 3-4 тижні. За цей проміжок у плодах зростає вміст вітамінів, цукрози та інших цінних речовин.


Ступінь біологічної стиглості болгарського перцю визначають слабким надуванням на шкірку. Якщо чується легке похрустування, значить, овочі повністю дозріли.

Прискорювач дозрівання перцю. У відкритому ґрунті

Щоб прискорити дозрівання перцю у відкритому ґрунті, краще використовувати розсадний спосіб розмноження. Після посадки ховайте рослини агроспаном. Проводити процедуру можна протягом усього вегетаційного періоду. Насадження вкривають на ніч, а вранці матеріал знімають. Це дозволяє уникнути негативного впливу коливань нічної і денної температур. Полив у відкритому грунті здійснюється раз на тиждень по 2-3 л води на рослину. Відразу після поливу ґрунт необхідно зрихлити і замульчувати компостом. Висота шару мульчі - не менше 5 см. Ця процедура дозволяє:

  • підвищити родючість ґрунту;
  • зберегти необхідний запас вологи;
  • вберегти рослини від захворювань і шкідників;
  • зберегти в ґрунті кисень після аерації.

У відкритому ґрунті кущі також необхідно формувати. Можна виконати обрізку за вищезазначеною методикою. Високорослим кущам необхідно відразу встановлювати опори. У відкритому ґрунті в якості опори підійдуть готові каркаси у формі циліндра або конуса. Такі конструкції відразу надягають на розсаду в момент пересадки. У міру зростання плодоносні гілки викладають на опорні частини. Для великої кількості кущів краще вкопати з боків від кожної рослини по 2 палиці і натягнути між ними кілька мотузок.

Чи знаєте ви? До Європи перець привезли близько 600 років тому. Сьогодні ця пряність є на кухні кожної господині, а в той час вона була настільки дорогою, що використовувалася в якості оплати за інші товари і прирівнювалася за вартістю до золота.

Для прискорення дозрівання перцю у відкритому ґрунті йому також потрібні поживні речовини. До кольору можна використовувати вищеописану схему підгодівель з тими ж елементами. Після цвітіння кожні 2 тижні потрібно вносити розчин золи і дріжджовий розчин. У золі міститься 30 мікроелементів, необхідних для прискорення цвітіння і формування повноцінних плодів. Роблять розчин за вищеописаними пропорціями і вносять під корінь і за аркушем по 1 л на рослину. Дріжджовий розчин збагачує ґрунт киснем і стимулює зростання. Роблять його так:


  1. На 10 л води (+ 30 ° С) додати 12 г дріжджів і 1 ст. л. цукру.
  2. Наполягти 3 дні в темному приміщенні з температурою повітря + 25 ° С.
  3. Процедити і вносити по 1 л під корінь і по 500 мл по листу.

Листове підживлення проводять увечері, кореневу - вранці. У відкритому ґрунті також необхідно вчасно знімати урожай, щоб дати можливість молодій зав'язі повноцінно розвиватися. Відразу після збору однієї хвилі плодів проводять підживлення.

Важливо! Позакорневе добриво дає ефект вже через кілька годин, тому на ранок після нього проводять обприскування чистою водою, щоб не спровокувати появу сонячних опіків.

Як прискорити дозрівання перцю будинку. Як прискорити дозрівання перців у відкритому ґрунті? Що допоможе прискорити дозрівання перцю Як прискорити дозрівання перців у домашніх умовах

Як прискорити дозрівання перців у теплиці? Це питання особливо актуальне наприкінці літа, коли на кущах звисають гірлянди зелених плодів, а ночі вже короткі і прохолодні.

Перець солодкий або болгарський відноситься до овочів, плоди яких можна їсти в будь-якому вигляді. Однак збирати потрібно тільки ті плоди, які зовсім дозріли.

Другий ступінь стиглості - це стан овочів або фруктів, при якому їх можна збирати, закладати на зберігання або переробляти.

Біологічна зрілість - це аналог репродуктивної, тобто стану, при якому насіння закінчує цикл розвитку і набуває здатності до розмноження.

В одних рослин технічна і біологічна стиглості збігаються, в інших - ні. Наприклад, огірки збирають тільки на стадії технічної стиглості, кавуни - на біологічній. Перці належать до тих рослин, у яких технічна та біологічна стиглості переважно збігаються, хоча їх можна збирати і до досягнення стадії дозрівання насіння.

COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND