Уральські шаньги з картоплею

Домашня випічка може бути простою і невигадливою, але незмінно одне - вона завжди смачна, ніжна і апетитна. Народилася і виросла я на Уралі, тому дороги мені спогади про шанежки, про цю просту випічку, яка виручала багатьох господарок. Посудіть самі: набір продуктів для всіх доступний і мінімальний, а в результаті - м'які, пишні шаньги зі смачною начинкою і сита задоволена сім'я. Шаньги і ватрушки - це не зовсім одне і те ж. Шаньги - це швидше пишечки-пелюшки з намазкою зверху, начинка найрізноманітніша, яка рівномірно розподілялася поверх тіста, поглиблення, як у ватрушках, не робилося, проте бувають виключення з правил...

Інгредієнти для «Уральські шаньги з картоплею»:

  • Борошно пшеничне/Борошно - 400 г
  • Масло вершкове - 100 г
  • Сметана - 1 ст. л.
  • Яйце куряче (1шт. - в тісто, 1шт. - для змащування) - 2 шт
  • Дріжджі (свіжі або 1,5 ч.л. сухі) - 25 г
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Вода (тепла) - 125 мл
  • Сіль - 1/2 ч.
  • Олія рослинна (для мастила)

Харчова та енергетична цінність:

Готової страви

     

ккал
2644 ккал


белкі66.9
р

жири117.1
г

вуглеводи334.2
г

100 г страви

     

ккал
318.6 ккал

белкі8.1
г

жири14.1
р


вуглеводи40.3
г

Рецепт «Уральські шаньги з картоплею»:

Як приготувати пюре, сподіваюся, всі знають, але про всяк випадок напишу, випадки бувають різні... Почистимо і відваримо 4 картоплини, воду злити, додати 3 ст. л. вершкового масла, розтолочь, підлити гарячого молока, знову поштовхли, в кінці додати яйце. Для більшої ніжності пюре збити міксером, але НЕ БЛЕНДЕРОМ.Ділаєм

опару.

У теплій як парне молоко воді розмішати дріжджі з цукром, додати грам 100 борошна, розмішати і залишити до підйому. Якщо дріжджі хороші, це станеться швидко, через 15-30 хвилин.

Опара готова - пишна пухнаста «шапка».

Змішуємо м'яке вершкове масло, яйце, сметану, сіль, розмішуємо і з'єднуємо з опарою. Додаємо поступово просіяне борошно.

Замішуємо тісто. Місити треба довго, хвилин 10-15, щоб тісто прониклося киснем і було пишним - це гарантія хорошої випічки. Думаємо про приємне і тільки про приємне, і місім, місім, місім... Поміщаємо тісто в відповідну ємність, накриваємо, ставимо в тепле місце і даємо тесту піднятися пару разів і обмінаємо.

Тісто у нас готове, добре підійшло. Змащуємо руки рослинною олією, відриваємо від тіста шматочки розміром з куряче яйце і формуємо руками пелюшки в діаметрі см 10-15. По правильному начинку потрібно намастити зверху пелюшки, але начинка така смачна, і, порушуючи всі правила, я роблю невелике заглиблення в шаньзі і впихаю туди побільше начинки, обмащую пелюшки зверху картоплею і викладаю шаньги на противагу, устелений кулінарним папером і змащений маслом.


Шанежки ставимо на розстійку, вони повинні піднятися, змащуємо їх сметаною або яйцем. Відправляємо в духовку, прогріту до 170-180 градусів, до готовності. Готові шаньги змастити топленою олією і на півгодини під рушник.

Шанежки готові.

Пишні, рум'яні, гаряченькі з молоком та зі сметаною, уууух!!!

 


Цей рецепт - учасник акції «» Готуємо разом - кулінарний тиждень «». Обговорення приготування на форумі: http://forum.povarenok.ru/viewtopic.php?f=34&t=4640


COM_SPPAGEBUILDER_NO_ITEMS_FOUND