Домашня випічка може бути простою і невигадливою, але незмінно одне - вона завжди смачна, ніжна і апетитна. Народилася і виросла я на Уралі, тому дороги мені спогади про шанежки, про цю просту випічку, яка виручала багатьох господарок. Посудіть самі: набір продуктів для всіх доступний і мінімальний, а в результаті - м'які, пишні шаньги зі смачною начинкою і сита задоволена сім'я. Шаньги і ватрушки - це не зовсім одне і те ж. Шаньги - це швидше пишечки-пелюшки з намазкою зверху, начинка найрізноманітніша, яка рівномірно розподілялася поверх тіста, поглиблення, як у ватрушках, не робилося, проте бувають виключення з правил...
Інгредієнти для «Уральські шаньги з картоплею»:
- Борошно пшеничне/Борошно - 400 г
- Масло вершкове - 100 г
- Сметана - 1 ст. л.
- Яйце куряче (1шт. - в тісто, 1шт. - для змащування) - 2 шт
- Дріжджі (свіжі або 1,5 ч.л. сухі) - 25 г
- Цукор - 1 ст. л.
- Вода (тепла) - 125 мл
- Сіль - 1/2 ч.
- Олія рослинна (для мастила)
Харчова та енергетична цінність:
Готової страви |
|||
ккал |
белкі66.9 |
жири117.1 |
вуглеводи334.2 |
100 г страви |
|||
ккал |
белкі8.1 |
жири14.1 |
вуглеводи40.3 |
Рецепт «Уральські шаньги з картоплею»:
Як приготувати пюре, сподіваюся, всі знають, але про всяк випадок напишу, випадки бувають різні... Почистимо і відваримо 4 картоплини, воду злити, додати 3 ст. л. вершкового масла, розтолочь, підлити гарячого молока, знову поштовхли, в кінці додати яйце. Для більшої ніжності пюре збити міксером, але НЕ БЛЕНДЕРОМ.Ділаєм
опару.
У теплій як парне молоко воді розмішати дріжджі з цукром, додати грам 100 борошна, розмішати і залишити до підйому. Якщо дріжджі хороші, це станеться швидко, через 15-30 хвилин.
Опара готова - пишна пухнаста «шапка».
Змішуємо м'яке вершкове масло, яйце, сметану, сіль, розмішуємо і з'єднуємо з опарою. Додаємо поступово просіяне борошно.
Замішуємо тісто. Місити треба довго, хвилин 10-15, щоб тісто прониклося киснем і було пишним - це гарантія хорошої випічки. Думаємо про приємне і тільки про приємне, і місім, місім, місім... Поміщаємо тісто в відповідну ємність, накриваємо, ставимо в тепле місце і даємо тесту піднятися пару разів і обмінаємо.
Тісто у нас готове, добре підійшло. Змащуємо руки рослинною олією, відриваємо від тіста шматочки розміром з куряче яйце і формуємо руками пелюшки в діаметрі см 10-15. По правильному начинку потрібно намастити зверху пелюшки, але начинка така смачна, і, порушуючи всі правила, я роблю невелике заглиблення в шаньзі і впихаю туди побільше начинки, обмащую пелюшки зверху картоплею і викладаю шаньги на противагу, устелений кулінарним папером і змащений маслом.
Шанежки ставимо на розстійку, вони повинні піднятися, змащуємо їх сметаною або яйцем. Відправляємо в духовку, прогріту до 170-180 градусів, до готовності. Готові шаньги змастити топленою олією і на півгодини під рушник.
Шанежки готові.
Пишні, рум'яні, гаряченькі з молоком та зі сметаною, уууух!!!
Цей рецепт - учасник акції «» Готуємо разом - кулінарний тиждень «». Обговорення приготування на форумі: http://forum.povarenok.ru/viewtopic.php?f=34&t=4640